Ha a banki ügyintézőnk megegyezés nélkül tegez minket, akkor mi is tegezhetjük?
(Elnézést, ha rossz kategóriába írok.)
Adott egy 60-as éveiben járó banki ügyintéző, akihez kerültünk a férjemmel. Mi a 30-as éveink elején járunk. Engem nagyon zavar, hogy becézve szólít minket, úgy tegez, mintha a szomszédja unokái lennénk.
Nagyon a nyelvemen van, hogy rákérdezzek, hogy mikor ittunk pertut, de így is olyan silány munkát végez, hogy félek, ha magunkra haragítom, sose fogunk előre jutni az ügyeinkben. (Jelenleg ő az egyetlen lakossági finanszírozó a banknál.) Ilyenkor mi a teendő? Szorítsam össze a fogam és magázzuk? Tegezzem? Csókolomozzam és tetszikezzem, hátha észreveszi magát?
Értem, hogy fiatalabbak vagyunk nála és kedvességnek is vehetném, de ez annyira lekezelő viselkedés. Mégiscsak pénzügyi kérdésekkel fordulunk hozzá ügyfél-ügyintéző viszonyban.
Ha nem vagytok személyes ismerősök, akkor ritka bunkó viselkedés a részéről. Egy 18 évest is magáznia kéne. Ui. ez nem olyan, mintha a vonaton elkezdenétek beszélgetni. Vagy mintha a butikban letegezne az eladó. Ő abban a székben egy bankot képvisel. A bank imázsába ez aligha fér bele.
Megértem, hogy ott és akkor nem akartok vitatkozni vele. De én levelet írnék a fiók vezetőjének, és megírnám, hogy tegezett a dolgozójuk, és én ezt nem tartom helyesnek.
Ne égesd magad a "mikor ittunk pertut" c múlt századi idézettel, mégiscsak 2021-et írunk, ébresztő!!! Nektek még nem világos hogy eltűnőben van a magázás? És ha magáz, akkor mi van? Az valami?
A tiszteletet tegezéssel is meg lehet adni, és a magázással is lehet bunkónak lenni.
Ha tegez titeket, tegezzétek őt. Semmi probléma nincs ezzel.
Nálunk ez 30 éve nem kérdés. Kicsit le vagytok maradva.
3-as: Ahonnan én jövök teljesen mindennapi szöveg, hogy pertut iszom valakivel. Gyakorlatilag rövidítésként használjuk a "felajánlom, hogy tegeződjünk" szövegre.
Persze, ha azt mondanám, hogy a magázás a kölcsönös tisztelet jele, akkor rá lehet vágni, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni, ezért inkább azt mondom, hogy ez az illem. Csak azért, mert valami kezd eltűnni, az még nem biztos, hogy helyes folyamat. (Pl. A társadalom elbutulása is egyre általánosabb, én valahogy mégis remélem, hogy nem fog mindenki beállni a sorba.)
A hátamon égnek áll a szőr a boomerektől, akik képtelenek a koruknak megfelelően viselkedni. A gyerekeimnek is azt tanítom, hogy nekik bizony csókolommal kell köszönniük, hogy érezzék a különböző szférákat, hogy nem mindenki a puszipajtásuk (hiába ajánlja a vadidegen idős asszony, hogy tegezze). Ezeknek az elmosódása ártalmas.
Igen, egyértelműen szimpatikusak vagyunk neki, de amikor a férjem fejére nyom egy barackot (!!), akkor úgy gondolom, hogy durva szinteket ugrott át.
8-as: Lehet, hogy nem reklamáltak, de el tudom képzelni, hogy nem tetszik mindenkinek. Gondolom, ezt felesleges írom, hiszen amilyen kultúráltan letegezel mindenkit, olyan kultúráltan leírtad ezzel kapcsolatban a véleményedet.
A tippeket nagyon köszönöm! A magázódással próbálkoztunk (nem is állt a számra más), de nem vette a lapot. Igyekszünk más ügyintézőhöz kerülni (mint írtam, a munkáját is rémesen végzi, az e-mailjeit még a kollégái sem értik), addig is marad a viszonttegeződés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!