Milyen szavakat hallottál, amiket helytelen írással használtak?
Bicigli
Boldba
Külömbség/külömben
Mien/mijen
Fiúnk
Ojan/ijen
Stb, stb...
Ezt mind Facebookon. Az emberek fele funkcionális analfabéta, írni, olvasni, értelmezni nem tud.
Nem tudom, nekem idegen hangzású. Írni akkor írok valakivel, ha fogja közben a kezem, vagy ha fizikailag egy helyen vagyunk, és mindketten írunk.
Nekem ez olyan, mint az "elmentünk náluk". Tudom, hogy van ilyen, bár régi könyvekben sem olvastam, de ez is fura. Elmentünk náluk hova? A padlásra?
"Az "embereknek ír" abban nincs benne semmiféle visszacsatolásra utaló valami"
Írunk egymásnak.
Tőlle, nálla, utánna, rólla, dijja...
Ezeket szóban is így mondják ki?
Engem az zavar nagyon, amikor valaki indokolatlanul dupla sz-t használ a szó végén. Pl választassz, mondassz, hallassz.
Meg a sárközi tájszólás, amit a 17-es is írt: hüttő, esső stb.
Plusz az okossan, ügyessen. Vagy: bakkancs, szallag.
A húgom kicsinek azt mondta szalálmi, ezt mástól is hallottam, és volt még a kolbászos uborka kovászos helyett, de ez inkább fogalomzavar volt.
Engem nyelvtannáciként kísért, hogy alsós harmadikosként tollbamondáskor a visszhangot vízhangnak írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!