Milyen szavakat hallottál, amiket helytelen írással használtak?
Kugya
Tuggya
Had/hagyd
Folyt
Muszály
Bicigli
Grillás
Fől
Nől
Engem a - ba, - be, - ban helytelen használata idegesít! Például, itt vagyok a boltba, jó helyzetbe kerültem, a liftbe vagyok éppen stb...
Rohadtul idegesítőek az ilyen emberek!!
Én vidéki vagyok, felénk nem meglepő az ilyesmi. Pl. Hadd mà'el!
Könyveket öszünk möggye'
Kiskugya
Kokas kukurikúl
Ez nem butaság. Ez tàjnyelv. Gazdagítja a nyelvet.
Nem a kiejtés a lényeg hanem, hogy helyesen le tudja-e írni..
Mifelénk is úgy mondják, hogy "gyütt" de helyesen "jött"-nek írják.
A kedvencem a "konjektor"
Nincs közte, de... Evvel, avval nincs ilyen, ezzel, azzal, rag teljes hasonulás. Hadja-hagyja.
De a legidegesítőbb, leggyakoribb pl. angol tanár-mint oktató, aki nem angol, de angolt tanít. Aztán, le megyek, át rakom, meg veszem, öt találatos, le szidott, meg mondta neki stb... megőrülök hogy nem érzik hogy egybe kéne írni.
Továbbá...kitakarva mutatjuk.
El nem tudom képzelni ezek után milyen az ha betakarva van valami. Ha nem akarjuk hogy lássa a közönség, akkor azt el- és nem kitakarjuk. Mert a "ki" azaz kifelé nem takarunk el semmit, hanem éppen ellenkezőleg, kibontjuk, kinyitjuk, kitárjuk. Továbbá zavar még a "tőlem idősebb" ez lehet hogy helyes, de ez egy kb 15 éve lett divat. Lehet hogy csak engem zavar, de a mi generációnkban mindenki úgy használta hogy nálam idősebb, nálam kisebb, gazdagabb nálam, és nem tőlem. Mert tőlem aztán lehet gazdagabb, nem zavar, így már más jelentése van. Ezért nem találom helyesnek. Mindegy, ez már az én hülyeségem, de engem zavar.
Màs a tàjnyelv. Azt nem àrtana őrizni
Én gyerekként ö-vel beszéltem. Suttyó, be a korrekciós osztàlyba a hülyét..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!