1 ember vagy 100 kutya? (a többi lent)
Csak szólok, hogy aki a kutyàkat mentené meg az ember helyett, az a BTK. szerint bűntettet követ el (segítségnyújtás elmulasztása), és mehet a börtönbe pár évre.
"166. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan SZEMÉLYNEK, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van"
bűntett: 3 év: a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.
23
Süllyedő hajóról van szó, ahol te és egy másik ember van, illetve 100 kutya. Egyrészt senki sem fogja tudni, hogy a másik meghalt, másrészt nem lenne szemtanú.
25
Attól, mert valami a törvénybe ütközik, még megtehetem. Eddig is megtettem. Nem törvény szerint élek.
A tűzoltók is, amikor egy lakásban tűz van, és meg kell menteni az ott tartózkodókat, kiket mentenek ki először?
Természetesen az embereket, a gyerekeket, és ha ők biztonságban vannak, akkor jön a többi, az állatokkal együtt.
Fura is lenne, ha a tűzoltó a kutyát mentené ki, az ember meg elégne. És jól meg is kapná a magáét érte.
(Ezt csak hasonlatként hoztam fel, tudom jól, hogy nem ez volt a kérdés. De érdemes belegondolni, hogy ott is tudják, hogy az ember az ember.)
Szerintem ösztönösen minden élőlény a saját fajtársát menti veszélyhelyzetben, ezt pedig felülírhatják más körülmények.
A kérdés elméleti, tegyük fel, hogy ugyanolyanok a körülmények.
De ha mondjuk más körülmények lennének, itt jött már pár példa, mi boríthatná ezt a mentési ösztönt.
De pl. boríthatja a helyzetet az is, ha mondjuk a bajban lévő ember a hajó alján van, a kutyák meg a felszínhez közelebbi kabinban.
Az ösztön azt diktálja, hogy ugyanolyan körülmények esetén az embert mentsük, ha semmit nem tudunk egyikről sem semmit, de a részletek ismeretében már a túlélés esélye is beleszól ebbe. Ráadásul hivatalos mentőegységek elméletileg a saját életük kockáztatásával nem menthetnek például. Pár éve volt egy cikk, hogy a mentőszolgálatot akik riasztották, meg is fenyegették ott a környéken, ők pedig megvárták a rendőri kíséretet, mert a testi épségük veszélyben volt, így viszont akihez hívták őket, meghalt. Ha a kedves rokonság nem ilyen agresszív, a mentőknek nem kell rendőri védelem, a beteg talán nem halt volna meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!