Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Érzékeltétek már magatokon,...

Érzékeltétek már magatokon, hogy a politika negatív módon beférkőzik a mindennapjaitokba?

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben néhány alkalommal megesett velem, hogy találkoztam olyan emberekkel, akik eltérő politikai nézettel rendelkeztek. Beszélgettünk, de voltak kellemetlen részek. Azt vettem észre minden esetben, hogy ugyanazt a sablonszöveget mondták vissza, ezt ismételgették folyamatosan. Mindezt olyan módon, hogy csak és kizárólag az ő álláspontjuk lehet helyes, másra nem is kíváncsiak. Úgy láttam, hogy itt nincs értelme vitatkozni, mert nem tényeket meg érveket mondtak, hanem csak sablonszövegeket ismételtek. Egy ideje azt érzem a médiával kapcsolatban is, hogy nagyon túlfeszít egyes politikai kérdéseket, és a politikai kommunikáció teljesen betör a mindennapokba. Ezért egyre kevesebbet szeretnék foglalkozni ezekkel a közéleti, politikai eseményekkel. Ugyanakkor meg azt vettem észre, hogy még hétköznapi beszélgetések, amelyek régen sportról, filmekről, vagy bármi más semleges témáról szóltak, most másról van szó. Black lives matter, iszlám, migránsok, melegek, politikai korrektség, háttérhatalom, mostanában még a hétköznpi magánbeszélgetéseket is ezek a témakörök uralják. Nekem az nem tetszik benne, hogy akik erről beszélnek, főként sablonszövegeket használnak. Ők maguk viszont nem igazán járnak utána a témaköröknek. Az nem zavar, ha valaki tényleg megalapozottan beszél ezekről a kérdésekről. Van egy barátom, aki ellentétes politikai nézeteket vall, de vele éjszakába nyúlóan tudunk teljesen nyugodt hangnemben beszélgetni ezekről a kérdésekről. Például ő utánaolvas ezeknek a jelenségeknek, meghallgatja a különböző politikai táboroknak az állásfoglalását, és konkrétan meg tudja mondani, hogy mivel ért egyet és mivel nem. Nem használ sablonszövegeket. Kölcsönösen elfogadjuk egymás véleményét, azt tiszteletben is tartjuk. A politikát, úgy érzem, kerülnöm kellene, mert nagyon zavar az, hogy mindenhol csak sablonszövegek, politikai szlogenek jelennek meg. Azt viszont még problémásabbnak találom, hogy ezek a sablonok a hétköznapokba is beszűrődnek. Egyesek pedig ezekhez a narratívákhoz iszonyatosan ragaszkodnak. Úgy ragaszkodnak hozzájuk, hogy nem fogadják el, ha másnak eltérő a véleménye. Sőt, azt sem fogadják el, hogy ha a beszélgetőtársuk azt mondja, hogy nem tud véleményt alkotni a kérdésben, mert nem rendelkezik elég ismerettel ehhez.

Összegzés: nem baj, ha valakinek eltérő a véleménye, csak engem személy szerint nagyon idegesít, ha sablonszövegeket használ valaki. Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem néz utána annak, amit képvisel. Ebből kifolyólag azt sem akarja elfogadni, ha valaki semleges álláspontot képvisel vagy nem tud véleményt nyilvánítani. Néhány évvel korábban (6-7 évvel ezelőtt) nem tapasztaltam hasonlókat, ez valahogy az utóbbi idők terméke, de engem nagyon idegesít.

Más esetleg tapasztalt hasonlót? Mennyire érzitek azt, hogy ezek a politikai narrációk tönkreteszik a hétköznapi emberi kapcsolatokat? Mi lenne a megoldás?

2021. jan. 15. 10:28
 1/3 anonim ***** válasza:
20%

Mindenki érzékeli, hiszen itt a kötelező maszkviselés, meg az egész vírus hisztéria.

A lakosság többsége szerint ezt már túltolták.

2021. jan. 15. 10:33
 2/3 anonim ***** válasza:
68%

Mert tudatosan polarizálva van a társadalom a politikusok és a média által, előre le van gyártva minimum 2 narratíva, ami legtöbbször éppen a két szélsőség. A nagy tömegeknek ez pont elég, mert a legtöbb embert annyira nem érdekli, nem foglalkozik vele, vagy szimplán nem érti, nem fog részletekbe menően utánanézni, tájékozódni, hanem készen megkapja, mit "kell" gondolni gyakorlatilag mindenről. Persze, hogy fontosabb lenne az igazság, a teljes kép megismerése, de a többség ehhez túl kényelmes, és ezzel tudatosan számolnak. + ugye a társadalmi különbségek/ ellentétek felkorbácsolása is bevett gyakorlat.

A másik része meg valószínűleg az, hogy a járvány óta már azért tétje is lett a döntéseknek, más az, amikor békeidőben megy a szokásos, unalmas, primitív közéleti harc, és más az, amikor hirtelen emberéletek múlnak a politikai döntéseken.

2021. jan. 15. 10:51
 3/3 anonim ***** válasza:
0%
Unod már a politikát, kérdező, de azért felteszel róla egy kérdést. Gratulálok!
2021. jan. 15. 11:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!