Miért gondolják azt a nők, hogy a karrier és gyereknevelés megfér egymás mellett?
Ma valamiért, ha azt mondom, hogy egy nőnek ALAPVETŐEN a család, benne pedig a gyereknevelés kell, hogy legyen az elsődleges, nők tömegei háborodnak fel, hogy én a konyhába akarom parancsolni őket. Ennél nagyobb csúsztatás talán csak az lehetne, hogy legszívesebben láncon vezetném a tűzhelyhez őket.
Azt godnolom, a gyereknevelés felér egy külön szakmával. Még azt is megkockáztatom, hogy nemesebb munka, mint amit egy férfi bármikor is végezhetne. Egy ilyen teljes értékű munkánál pedig meggyőződésem, hogy nem fér bele az, hogy közben az ember a munkahelyén is hajtson a nagy fizetésért és magasabb pozícióért.
Miért? Azért, mert egy nap mindenkinek 24 órából áll, az energiakészletünk pedig véges. Egy gyereknek 100%-os odafigyelésre és törődésre van szüksége. Ha egy karrierista (és itt a karrieristán van a hangsúly, nem a dologozón), hazaér kihajtva a melóból, ahol szintén önmagát felülmúlva kell teljesítenie, erre aligha képes. Tudom, hogy ettől még nem lesz sérült a gyerek, meg látszólag "normális" felnőtt lesz, csak éppen a szükséges érzelmi alap fog belőle hiányozni, ami a későbbi belső békéjét megalapozhatná. Ehelyett valószínűleg maga is egy csak a pénznek élő valaki lesz, mert a szüleitől azt látta, hogy csak anyagi szinten lehet a családnak bármit is adni.
Nem azt mondom tehát, hogy a nő ne dolgozzon, de ha egyszer már gyereke van, akkor ne építse tovább a szakmai karrierjét, mert ezzel a gyerekének elengedhetetlenül árt.
Fontos leszögeznem: nincs bajom azzal, ha valaki a gyerekvállalás HELYETT a karriert válaszja. Legyen ez az ő döntése. De nem kellene azt állítani, hogy működik együtt a kettő, és az egyik nem megy a másik rovására. Tudomásul kellene venni, hogy vagy gyerek, vagy karrier - vagy előbb karrier, és utána gyerek. Egyerre nem megy...
#17, szerintem senki nem írta sehol, hogy egy nőnek 'kötelező' legyen dolgozni... néhányan itt azon merengünk, hogy miért is volna kötelező épp a nőnek nem dolgozni. Vagy nem úgy, nem azt, stb. mint ahogy - a kérdező szerint - egy férfi megteheti.
Az a jó, ha úgy, mint nálatok: ez döntés kérdése, és egyetértés van a felek közt. Továbbá ha nem történik meg az, hogy a "dolgozó fél" meghal / lerokkan. Tegyük fel, hogy olyan sem fog, hogy beleszeret valakivel, válik és viszlát. Meg olyan sem, hogy a gyerek születése előtt megismert ember köszönőviszonyban nincs azzal, akivé gyerek születése után válik, miután már osztozni kénytelen a nő szeretetén, figyelmén, idején. A gyermekvállalás normatív családi krízis: lehet belőle gazdagodva, erősebben "kijönni" és lehet széthullani is miatta. És te csak a saját 100%-odért felelsz a történetben.
#19 van abban igazság amit mondasz, viszont az utolsó résznél pont elorevetited, hogy ez sosem lehet tömeges - hiszen akkor korbesegitjuk egymást.
A karrierepitessel kapcsolatban meg megint azt tudom mondani, hogy a legtöbben dolgoznak ruhaboltban, hivatalban, gyárban, ott kitoltod a 12-10-8 oradat, odautazol, visszautazol de ettől még nem lesz karrier.
Egyébként meg nyilván a többség számára ez megint nem választás kérdése/ vagy nem akar lejebb adni az eletszinvonalabol.
Szóval kicsit azért piszkal fel a téma mert szerintem a legtöbben még a reszmunkaidot sem engedhetik meg maguknak, kell mindkét fél keresete, és emellett még a szociális háló segítsége sem adott legtöbbször (pl nálunk sem).
#22 Én is egyet tudok érteni veled. Kíváncsi vagyok, hogyan alakulna a gyerek mellett dolgozók aránya, ha itt is opcionális volna - nem pedig kényszer diktálta - lehetőség a munkavállalás / otthonmaradás a szülőpár bármely tagja számára. Ha nem vinné el a lakástörlesztő, a rezsi meg a megélhetés az egyik fél komplett fizetését, és akkor miből élünk, miből ruházkodunk, taníttatjuk a sarjat/kat, miből tankolunk, fedezzük fel a világot, fizetünk hobbit, veszünk ajándékokat, és fizetjük a szemüveget, fogszabályzót, magánorvosi ellátást (a tb-s verzió mellőzésének okát kár idecitálni).
Kevesebben vannak, akiknek tényleg szenvedélyük, lételemük a szakmájuk/hivatásuk, mint ahányan kénytelenek teljes állásban helyt állni gyerek mellett is.
B-verzió: csak az "szaporodjon", aki megteheti, hogy nem halnak éhen egy keresetből.
Érdekesebb ez a verzió, megnézném a korfát:D :D :D
Sokan írtak nagyon jó dolgokat, viszont van még valami amit én is hozzátennék. A legtöbb nőnek muszáj dolgozni, mert az apuka nem tudja eltartani egyedül a családot. Ráadásul van olyan eset hogy a kereső fél kiesik a munkából és nagyon nehéz helyzetbe kerül a család. Erre nagyon jó példa a saját keresztanyám családja. 25 évesen befejezte az egyetemet, hozzáment egy orvoshoz és nem is dolgozott semmit a szakmájában,háztartásbeli lett. 15 év múlva a férje strokeot kapott, lebénult, így kiesett a kenyérkereső a családból. Utána meg 2 gyerekkel pislogtak mint hal a szatyorban, hogy keresztanyámat diplomával nem veszik fel kb sehova, mert semmi munkatapasztalata nincs. Természetesen volt félretett pénzük, de az nem volt elég hosszú távra.
A másik ilyen eset lehet egy válás is. Teljesen mindegy milyen szerelmesen állnak a párok az oltár elé, akármelyik házasság végződhet válással. Az eddig pénzt kereső apuka különköltözik, anyuka meg semmilyen munkatapasztalattal néz maga elé 40 évesen hogy most mihez kezdjen.
A következő inkább érzelmi alapú dolog lesz. Tegyük fel feladom a munkámat, nevelem 20 évig a gyerekeimet, és ők aztán kirepülnek. Na mármost akkor én 45 évesen tárhatom szét a karomat, hogy hova repült az a húsz év, meg hogy kb elveszett az "életem értelme" mert én 20 évig csak anya és feleség voltam. És ezzel nem azt mondom hogy az a 20 év kárba ment, mert gyereket nevelni és családanyának lenni csodálatos dolog, de nem hiszem hogy erre kéne egy nőnek beáldozni az egész életét. (Ugyanez igaz a férfiakra is.)
Az a baj, kedves kérdező, hogy hiába állítják piedesztára a gyereknevelést, ha az egy anyagilag kiszolgáltatott helyzet.
Senki nem akar kiszolgáltatott lenni, ha nem muszáj, tehát a nőknek muszáj a gyerekek mellett arra id odafigyelni, hogy minél több pénzt tudjanak keresni. Mert így is kiesnek X évre a munkából, és ha apuka úgy dönt, hogy inkább másik punci után néz/alkoholista lesz/beleun a házasságba és inkább az Xboxxal tölti az idejét, mint a családjával, akkor a nőnek mindezt tűnie kell, ha nincs elegendő bevétele lépni.
Hát ilyen a világ és pont ezért alakult ki a feminizmus és ezért akartak a nők fizető munkát végezni. Hogy ne lehessen kihasználni az anyagi függőségüket.
Dolgozó szülők mellett nőttem fel, ha anyámnak sikerült összeegyeztetni, akkor erre más nő is képes.
Egyébként ehhez egy megfelelő férfi társ is kell. Szóval a gyerek az apáé is, nem csak az anyáé, és közös háztartás esetén a férfi is ugyanott lakik.
Van, aki szívesen otthon maradna gyereket nevelni, csak nem teheti meg anyagilag, van, aki akkor sem maradna otthon, ha megtehetné, mert nem elégíti ki csak a gyereknevelés és a háztartás, mást is akar csinálni, más ambíciói is vannak.
Egyébként gyereknevelésért fizetést csak a pedagógusok kapnak, de azt sem a saját gyerekük neveléséért, hanem sokszor mások neveletlen gyerekeivel kell megbirkózniuk, nem néhánnyal, hanem több tucatnyival, sokszor olyanokkal, akikkel a saját szüleik sem bírnak, de a pedagógus bírjon...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!