Osztrák-magyar párnak ha gyereke születik milyen állampolgár lesz?
Ez az ország jogrendszerétől függ.
Magyar állampolgár gyereke magyar állampolgár, bárhol születik.
Amerikában pl azzal is állampolgár lesz, ha a Amerika területén születik. Az osztrákoknál nem tudom hogy van, de szerintem a miénkre hasonlít.
Vannak olyan országok, amik nem engedik a kettős állampolgárságot, de az ritka.
Én ezt olvastam most valahol :
Általában tehát egy idegen állampolgárság megszerzése „automatikusan” az osztrák állampolgárság megszűnéséhez vezet. A kettős állampolgárságot az osztrák állampolgársági jog tehát általában tiltja. A kettős állampolgárság legszokványosabb jogszerű példája az, ha egy gyermek leszármazás által szerez meg két állampolgárságot (pl. ha édesapja osztrák és édesanyja magyar állampolgár).
Ha az apa osztrák állampolgár, akkor a gyerek automatikusan osztrák állampolgárságot kap, ha az anya magyar, akkor magyart - egy osztrák és egy magyar gyereke mindkettöre jogosult.
Az aktuális szabályzást nem ismerem, kb tíz éve megtarthatta mindkettöt a gyerek élete végéig. Elöfordulhat, hogy idöközben változott, de nem túl valószínü.
lehet kettos allampolgar, de azt max magyarorszag fogja elismerni, ausztria nem
"A kettős állampolgárságot az osztrák állampolgársági jog tehát általában tiltja. A kettős állampolgárság legszokványosabb jogszerű példája az, ha egy gyermek leszármazás által szerez meg két állampolgárságot (pl. ha édesapja osztrák és édesanyja magyar állampolgár). "
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!