Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Maradjak vagy menjek? Eldönten...

Maradjak vagy menjek? Eldöntenétek az életemet?

Figyelt kérdés

Harmadéves egyetemista vagyok, informatikát tanulok. Sikeresen megbuktam kétszer is egy olyan tantárgyból, ami nélkül nem lehet szakosodni. Mivel nem lehet szakosodni, ezért 2 bukás egyenlő 2 év csúszással, ami azt jelenti, hogy negyedév (7 félév) helyett hatodévben (11 félév) végeznék, ha harmadik nekifutásból sikerülne a dolog. Jelenleg 21 éves vagyok, csak egy átlagos érettségim van. Elegem van az egészből, teljesen elment a kedvem az informatikától. Viszont államin vagyok, a féléves díj 200 ezer, és ha otthagyom, akkor 1 milliót kéne visszafizetnem, amikor az összvagyonom pár ezer forint.

Vesebeteg vagyok, ami miatt nem tudok fizikai munkát vállalni (se gyár, se szupermarket, se gyorsétterem, se semmi pakolós vagy állós munka). Valami gagyi irodai munkát tudnék csak így elvállalni. Tudásom nincs, utálok tanulni és minden szabadidőmben számítógépfüggőként csak játszom, hobbim nincs, nem fejlesztettem magam sulin kívül soha semmivel. Azon gondolkodtam, ha nem maradok, akkor passziváltatok, közben elmegyek dolgozni valahova, amit bírok vesebetegként, megszedem magam, hitelt veszek fel, visszafizetem a tandíjat vele és olyan augusztus körül pedig kiköltözöm az EU-n belül valahova nyugatra, végzettség nélkül szerencsét próbálni, hátha ott is tudok valami ülős munkát kapni, bármit amivel a vesebetegségemmel tudok dolgozni. Új életet szeretnék kezdeni. Nagyon rosszul hangzik, hogy 24-25 évesen kéne végeznem az egyetemmel, ha folytatom így. De családtagjaim, rokonaim óva intenek az egyetem elhagyásától, nem azért költöttek rám nagyon sokat (tehát eltartottak) hogy elhagyjam az egyetem és külföldön balkáni bevándorlóként csak mosogatni tudnék (amit ugye nem lehet a vesebetegségem miatt).

De elegem Magyarországból és elegem van az infóból és az egyetemből is. Mindenből elegem van, teljes változást akarok, igaz félek, mert ijesztgetnek és ha csak a fele is igaz, akkor rosszabbul jövök ki, mintha maradnék. Menjek az "álmaim" után vagy maradjak materiális és fejezzem be az egyetemet.

2020. dec. 8. 13:41
1 2 3 4 5 6
 41/54 anonim ***** válasza:
Ne magad hibáztasd,az a legrosszabb.
2020. dec. 9. 01:06
 42/54 A kérdező kommentje:
Mert kit kéne? Én szúrtam én, én lövöldöztem el ezt a hetet a játékban amikor tudtam nagyon jól, hogy utolsó esélyem, hogy meglegyen a dolgozatom, de nem érdekelt. Hívtak a haveerok játszani, mondom Nem, tanulok, erre ők, úgy is megbuksz hülyegyerek, gyere már, veled vagyunk meg 5-en, én meg na akkor játszás idő, tanulás meg leszarva. De tavaly is pont ugyanez történt, új kiegészítő a játékban, tanulás ráér. Jahogy másnap doga, hát az meg kit érdekel, majd szétpuskázom. Aha, nem ért semmit.
2020. dec. 9. 01:11
 43/54 anonim ***** válasza:
Nem barát az ilyen!!! Csak az a barát,akire mindig lehet számítani.
2020. dec. 9. 01:12
 44/54 A kérdező kommentje:

Nyilván nem barátnak írtam az előbbit, hanem játszós pajtinak, havernak. A barátok azok szívesen segítenek, amiben tudnak (rajtuk élősködtem végig az egyetemet) de ezt ők sem tudják, így ebben pont nem tudnak segítenu, csak nekik szerencséjük volt tavaly.

Amúgy haverokból 90%-ban toxikus,m érgező haveri köröm van, de ilyen pici lelki mazochizmus van nálam, és örülök, hogy bántanak, mert legalább foglalkoznak velem, meg legalább van kivel hajnali 4-ig játszani.

2020. dec. 9. 01:17
 45/54 anonim ***** válasza:
Ezzel az a baj, hogy így a csicskájuk leszel.
2020. dec. 9. 01:25
 46/54 anonim ***** válasza:

Ha tudod mik a problémáid akkor miért nem akarsz változtatni a dolgokon?

De tudod mit? Csinálj amit akarsz. Végső soron én megcsinálom a saját életem, és te is úgy alakítod a tied ahogy akarod. Millió tanácsot adtunk itt neked, és csak a kifogásokat keresed.

Nem te voltál az a jóember aki be akart menni szétzúzni az egyetemet mert megbuktál?

2020. dec. 9. 10:15
 47/54 A kérdező kommentje:
#46 De, én voltam.
2020. dec. 9. 10:19
 48/54 anonim ***** válasza:
Nagy gengszter lehetsz:D
2020. dec. 9. 10:45
 49/54 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Átérzem a problémádat. Én ugyan csak félévet csúsztam eddig (3 és fél éve csinálom a szakot), azonban már a felétől tudtam, hogy nem ez az a szakma, amivel később foglalkozni akarok. Persze a szüleim meg ismerőseim mind toltak előre, hogy jaj már úgyis mindjárt megvan a diplomád, ne hagyd abba. Nem is hagytam, pedig lehet jobban tettem volna, és kereshettem volna magamnak másik szakot, ahelyett, hogy lelkileg és érzelmileg is tönkremegyek. Szóval szerintem ha tudod, hogy biztosan nem akarod azt csinálni egyetem után, amit tanulsz, akkor hagyd ott, mert csak szenvedni fogsz és elvesztegeted az idődet.

Másik oldalról nézve azonban, én, ha most sikerül végeznem a félévben, akkor már tudom, milyen szakra megyek tovább, ami alsóhangon 5 év, továbbképzéssel meg ilyenekkel 7 év. Ha szerencsém lesz, 28 éves koromra végzek és elkezdhetem az életem. Ehhez képest a 24 év már nem is hangzik olyan rosszul.

Szerintem gondold át, hogy akarsz-e informatikával, programozással foglalkozni a jövőben, ha igen, akkor maradj, ha nem, akkor találj valami mást, ami érdekel. Kikérheted mások véleményét, de végül te hozd meg a döntést. Ha én anno így tettem volna, már egy lépéssel közelebb lennék az álmaim eléréséhez.

2020. dec. 9. 12:39
 50/54 anonim válasza:
31 évesen fogok visszaülni az egyetemi padokba, mert szeretném átképezni magam. Valamiért azt hiszitek, hogy úristen, ha nem 21 évesen, hanem 24 évesen diplomázom, akkor világ vége van. Pedig nem. Senkit nem érdekel, hány évesen végzed el. Ha nem akarod csinálni a szakot, akkor a te életed, te döntésed, ne csináld! De akkor tudd, hogy mit akarsz helyette. A "majd lesz valami" meg vesebetegként "majd találok valamit" az nem opció. Legyen valami szakmád vagy diplomázz más területen, de érettségivel semmit nem tudsz kezdeni.
2020. dec. 10. 08:14
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!