Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy csapnivaló pszichológus lesz belőlem?
Sziasztok!
23 éves nő vagyok, idén végzek pszichológia szakon.
A családom, baráti köröm és a párom is velem oszt meg mindent, amit egyáltalán nem bánok. Senkinek sem szeretnék tanácsot adni, vagy ha mégis adok, akkor ezek általában sosem konkrét dolgok. Ami nagyon zavar, hogy érzem azt, hogy az embereknek nem lett jobb kedvük attól, hogy velem beszéltek, sőt mindig mondják azután, hogy megosztották a problémájukat velem, hogy “Képzeld felhívtam xy-t és olyan jókat mondott, egyből kihúzott a sza*ból” Én senkinek sem tudok ilyen világmegváltó gondolatokat mondani, mindig azt érzem, hogy igazából hülyeségnek tartják, amit mondok. Nagyon bánt ez és félek, hogy rossz irányt választottam.
Gondolkodj az érzéseiden és oldd meg a problémát.
- tudatosítsd magadban azt, hogy ha csapnivaló pszichológus is lennél, nem leszel hátrányban, nem vagy rossz, se bena. Ezek mellé még add hozzá azt, ami számodra jól esik. Magyarán, ne aggódj.
- ha nem tudsz segíteni másokon, de akarsz, mit teszel? Megkeresed, miért nem tudsz segíteni, mit csinál az, aki tud, felfeded a problémát és ha megvan a probléma, akkor a válasz is. Aztán aszerint fogsz cselekedni.
Amikor eloszor olvastam ezt a kerdest, azt akartam irni, hogy pont attol vagy empatikus, hogy nem adogatsz tanacsokat, hanem meghallgatod.
Most, ahogy megint olvastam a kerdesed, az merult fel bennem: pszichologus hallgatoknak nincs kotelezo onismeret/sajat elmeny? Ugy is ulhet valaki velem szemben, hogy azt sem tudja, hogy milyen egy pszichologussal szemben ulni? Ha ilyen ketsegeid vannak, akkor szerintem mindenkeppen menj el te magad is pszichologushoz, es gyujts sajat elmenyt - erezd at, milyen ott ulni, es figyeld meg, mit csinal a pszicholgus. Egy pszichologus ismerosom azt mondta, hogy o nem is tartana hitelesnek magat, ha nem jart volna o maga is pszichologushoz es nem tudna, hogy milyen ott ulni. Egyeni es csoport terapiara is jart, pszichodramat is vegigcsinalt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!