Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha úgy érzem,...

Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy csapnivaló pszichológus lesz belőlem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

23 éves nő vagyok, idén végzek pszichológia szakon.

A családom, baráti köröm és a párom is velem oszt meg mindent, amit egyáltalán nem bánok. Senkinek sem szeretnék tanácsot adni, vagy ha mégis adok, akkor ezek általában sosem konkrét dolgok. Ami nagyon zavar, hogy érzem azt, hogy az embereknek nem lett jobb kedvük attól, hogy velem beszéltek, sőt mindig mondják azután, hogy megosztották a problémájukat velem, hogy “Képzeld felhívtam xy-t és olyan jókat mondott, egyből kihúzott a sza*ból” Én senkinek sem tudok ilyen világmegváltó gondolatokat mondani, mindig azt érzem, hogy igazából hülyeségnek tartják, amit mondok. Nagyon bánt ez és félek, hogy rossz irányt választottam.

2020. nov. 28. 19:36
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
51%
Akkor ne csináld! Csapnivaló pszichológusból már van bőven. Menj el HR-osztályra felvételiztetőnek!
2020. nov. 28. 19:44
 2/13 anonim ***** válasza:
17%
Pont ez a jó pszichológus. Dumálni tud, de semmi konkrétat nem mond. Így ő nem hibás, bárhogy dönt a páciens.
2020. nov. 28. 19:45
 3/13 anonim ***** válasza:
88%

Mert te azt tanultad, hogy ne adj konkrét tanácsot, hanem vezess rá a pácienst, hogy mi miért van, miből mi lesz.

De igazából az embereknék nem ez kell, Sokkal egyszerűbb, ha megmondják neki hogy mit csináljon .

2020. nov. 28. 19:54
 4/13 anonim ***** válasza:
79%

Én ugyan nem vagyok pszichológus, de szerintem ebből még nem muszáj következtetéseket levonni. Máshogy viszonyulsz a családodhoz, barátokhoz, mint egy pácienshez, aki elmegy hozzád konzultálni és akkor látod először. Más annak segíteni, aki csak a pszichológust látja benned és akiben te is csak a munkát látod, mármint más nem köt hozzá.

Legalábbis én így gondolom. Ráadásul ebben az esetben lehet más kérdéseket teszel fel neki, mások a módszerek, nem biztos, hogy csak beszélgetsz, gondolom lehet kérdőív vagy valami egyéb.

De mondom, én laikus vagyok, csak feltételezem, hogy így van.

Nekem a pszichológusokat azt mondták, akiket ismerek, hogy nem is tudnának és nem is akarnának úgy viszonyulni barátokhoz és családhoz, mint a páciensekhez, ügyfelekhez. Egyikük azt mondta, hogy mivel ő abban az esetben nem kívülálló, ezért nem tudna teljesen pszichológusként funkcionálni.

Persze értem, hogy ők nem bementek hozzád egy pszichológusi rendelőbe időpontra, de szerintem van ebbe valami.

És tegyük hozzá, hogy azért gyakorlatot sem árt szerezni, bele kell rázódni a munkádba.

2020. nov. 28. 19:55
 5/13 anonim ***** válasza:
68%

Család, baráti kör, párod...

Pszichológussal olyan dolgokat kell megvitatnia egy embernek, amit még a saját családjával sem vitat meg. Valószínűleg az a probléma, hogy ismernek téged, nem pedig idegenként tekintenek rád. Mindenesetre valószínűleg nem leszel rögtön jó pszichológus, te idővel tapasztalatot gyűjtesz és folyamatosan fejlődsz majd.

2020. nov. 28. 20:01
 6/13 A kérdező kommentje:

Igen, de mégsem tudok nekik segíteni.

A normális válaszokat nagyon köszönöm. :)

2020. nov. 28. 20:03
 7/13 anonim ***** válasza:
67%
Ha a pszichológia egy kicsit is nevezhető tudománynak, akkor nyilván megvannak a módszerei, mint ahogy a mosógépszereléstől, a repülőgépvezetésen az a programozásig minden szakmának megvannak a megoldáshoz vezető módszerei, algoritmusai. Mert egyébként mi értelme volna évekig tanulni? Tehát pszichológusként valószínűleg nem a kisujjadból kell majd kiszopnod a válaszokat, hanem lesz valamiféle módszertan.
2020. nov. 28. 20:06
 8/13 anonim ***** válasza:
19%
Nekem az a furcsa, hogy pszichológia hallgatóként nem tudod, hogy egy pszichologusnak nem kell semmi különösebb világmegváltó tanácsokat adnia.
2020. nov. 28. 20:09
 9/13 anonim ***** válasza:
11%

Nem neked kel, megoldást találnod az ügyfél problémájára, hanem neki. Te csak segíted az útjának a megtalálásában, mellette állsz, erősíted a jobb tulajdonságaiban.

Én coach-ot végeztem, és ismerem ezt a fajta nehézséget. Baráti, ismerősi körben érdemes kezdeni, ahol nincs nagy tét, hátránya az érzelmi bevonódás pont az ismeretség miatt.

A lényeg, hogy gyakorolj!

2020. nov. 28. 21:31
 10/13 anonim ***** válasza:
Mindenki a maga sorsának a kovácsa, úgy gondolom, hogy egy pszichológusnak erre szükséges vezetnie a pácienst, hogy felelősséget vállaljon önmagáért, ha ez megvan, abban az esetben a választ megtalálja úgyis. De nyilván, ez nagyon szűkített látószög, az általános problémákból indultam ki, konfliktusok, munka és ilyesmik.
2020. nov. 28. 21:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!