A nem vegánok miért ennyire agresszívek a vegánokkal szemben?
Ennek két oka lehet.
Egyrészt ez gyakran válaszreakció a radikális, mindenevő-gyűlölő vegánok agresszív megnyilvánulásaira (nyugaton konkrétan hentesboltokat törnek be, vadászoknak küldenek halálos fenyegetéseket stb).
Másrészt ennek az is oka lehet, hogy sok mindenevő valahol kellemetlenül érzi magát, mikor pl. arra gondol, hogy a jóízűen elfogyasztott hamburgerében egy pont olyan szerethető állat húsa van, mint mondjuk a tulajdon kiskutyája. Ezt a kellemetlen érzést valahogy fel kell oldania, anélkül, hogy a húsevés élvezetéről lemondana. Ehhez pedig ideológiát gyárt: márpedig a marha, a disznó és sok más állat azért van, hogy azt megegyük, és ezzel semmi baj nincs, hiszen mindenevők vagyunk, sőt, a húsevésnek köszönhetjük a kimagasló intelligenciánk stb stb. Aki pedig élő ellenpéldaként szolgál és vegánként is teljes értékű, egészséges életet tud élni (vagyis a saját mindenevő világképünket veszélyezteti) azzal szemben a fegyverünk a gúny, a lehülyézés, a megcsúfolás, a trollkodás.
Én nem rég óta vagyok vegán, de van ismerősöm, aki régóta az, és inkább azt tapasztaljuk, hogy amint kiderül, hogy vegán valaki, akkor mindig van, aki hirtelen nagyon kvára ért a táplálkozáshoz és egészséghez, tiszta dietetikus szakember lesz belőle meg vegán-szakértő és egyből tudja minden döntésünknek a miértjét. Napnyugtáig tudnám sorolni, hogy SZERINTÜK miért butaság a vegánság -amik közül nagyon kevés olyan szempont van, amivel csak kicsit is együtt tudnék érteni, vagy aminek akár minimális létjogosultsága lenne teszem azt tudományos szempontból, az egyik ilyen az, hogy sok kezdő vegán hajlamos egyoldalúan étkezni és emiatt hiánybetegségei/tünetei léphetnek fel, másiktalánaz, hogy nemolyankényelmes vegánnak lenni, mert legtbb esetben a házikosztra vn szorulva az ember, de igazából mind az etikai mind pedig a környezetvédelmi aspektusát nézve nekünk van igazunk. Kéretlen véleményeket jóval többször kapok, mint adok a vegánsággal kapcsolatban, és a többi vegán ismerősöm is hasonlókról számol be.
Azt sem értem, miért lenne vérlázító, hogy egy gyereket úgy etetnek a szülei, ahogy az a saját életmódjukhoz és/vagy etikai meggyőződésükhöz illeszkedik? Senki nem háborog, ha anyuka/apuka cibálja a gyereket az utcán vagy kiabál vele, megszégyeníti, mert nem a mi dolgunk, nem szólunk bele, ki hogy nevel, vagy ha az anyuka édességet meg szir-szart ad a gyereknek, sőt, anyukák versenyeznek, kinek a gyereke hány túrórudt meg f-szomságot evett meg másfél évesen, nem tudom, mi olyan elfogadhatatlanul radikális abban, hogy egy gyerek zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket meg gabonát eszik?
Tetszik vagy nem, a szülő a felelős a gyerekért, az ő felelőssége, hogy mi történik a gyerekkel addig, amíg felnő, szóval minden olyan dolog, amiről a szülő dönt azt kvázi "ráerőlteti" a gyerekre, legyen ez az, hogy mit eszik, hol alszik, milyen ruhát visel, milyen játékkal játszik, mikor mehet át a nagymamához, játszhat-e a pocsolyában, melyik kisgyerekhez mehet át játszani, meddig mehet el biciklivel az utcában, az ő felelőssége, hogy tanul-e a gyerek, késze a házija, van-e tisztasági csomag az oviban. Mert ez a szülő felelőssége, és ő dönt ilyenekről.
Mégse halljuk azt, hogy a szülő RÁERŐLTETI a gyerekre a mekis hamburgert, vagy RÁERŐLTETI a gyerekre a tejivást meg a kinder pingut, meg a biciklizést meg a fogmosást meg a téli kabátot meg a sapkát-sálat meg a velőt, de amint valaki zöldséget meg gyümölcsöt ad neki, akkor a szülő RÁERŐLTETI a vegánságot, holott egyszerűen csak hozott egy döntést egy olyan dologról, amiről minden egyes szülő hoz egy döntést.
Sokszor olvasok vegán kérdéseket itt és más fórumokon is. Sok kérdés egyáltalán nem etikai jellegű, mint például hogy gyilkosság-e húst enni, vagy jó-e növényi étrenden nevelni a gyereket. Egyszerű, mindennapi kérdéseket tesznek fel, például mivel helyettesítsék a szalonnát, hol vegyenek ezt-azt, mit tegyenek a töltött káposztába, stb. Mégis a válaszok több, mint fele olyanoktól érkezik, akik nem vegánok és nem tudják a választ a kérdésre, csak kötekedni akarnak. Én is tettem már fel kérdést, hogy mivel helyettesíthetném a süteményben a zselatint, és tömegével jelentek meg az önjelölt dietetikusok, állatvédők, gyermekvédelmi szakemberek, filozófusok.
Szerintem ez nem a vegánságtól függ. Minden megosztó témában vannak, akik imádnak okoskodni és ráerőltetni a véleményüket másokra. Vegánok és nem vegánok között is, rasszisták és antirasszisták, vallásosok, ateisták, Iphone és Android hívők, stb. Akármilyen témában teszel fel kérdést, lesznek agresszív vitatkozók, akik képtelenek hasznosan hozzászólni. A vegánság most népszerű, mert mindkét oldalról sokan érdeklődnek iránta, és a kötekedők még több okoskodód vonzanak. Akiknek csak az a céljuk, hogy mások életmódját kritizálják, azok idővel megunják és találnak másik témát.
Szerintem azért, mert van a vegánok közt egy hangos réteg, akik habzó szájjal ágálnak a húsevés ellen, és legyilkosozzák azokat, akik "merészelnek" húst enni. Itt is olvastam már olyat, hogy egy idióta vegán p*csa közölte, hogy az ő teste nem "dögtemető". Persze, hogy az emberek nagyja ezeken felhúzza magát, vagy legalábbis rosszul esik neki, ha gyilkosnak nevezik, ezek után mi másra lehetne számítani, mint hogy visszavág? Az erőszakos hittérítés mindig ellenállást vált ki. Egyébként az ilyen vegánok hajlamosak magukat felsőbbrendűnek is tartani, vagy legalábbis olyan nagy mellénnyel nyilatkoznak, amiből ez jön le. Az átlagember pedig főleg ezekkel találkozik, és ezzel azonosítja úgy általában a vegánságot. Emiatt szívják meg a normális vegánok is.
Aztán ott van még az is, hogy sokan a vegánságot afféle hobbinak tartják, unatkozó nők divathóbortjának, akik jó dolgukban már nem tudnak mit kitalálni. Ez főleg abból ered, hogy a celebek meg internetes "sztárok" közül egyre több tér át a vegánságra, és ebből meg az jön le sokaknak, hogy azért lesz valaki vegán, mert ezeket utánozza.
És persze lehet még mögötte az is, hogy az emberek egy része egyszerűen nem tudja felfogni, hogy nem minden ember egyforma, és valaki valamit esetleg másképp csinál, mint az átlag. Ez nem csak a vegánok kapcsán merül fel, hanem az élet más területein is. Megjegyzem, nálunk faluhelyen, bizonyos körökben, már a csirkehús sem "férfias" étel, és ha férfiként nem szereted a csülköt meg a zsíros pörköltféléket, akkor azzal húznak, hogy tuti nincs rendben veled valami. Tőlem is kérdezte meg amúgy teljesen normális, jóindulatú munkatársam, mikor salátát ettem ebédre, hogy "bebuzultál?"
Magyarországon a vegánságnak gyakorlatilag semmi hagyománya nincs, sőt, mindig is zsír-és húskedvelők voltunk, ezért is lehet, hogy fura nekünk, ha valaki nem eszik állat termékeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!