Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mi alapján döntik el, hogy mi...

Mi alapján döntik el, hogy mi aberráció és mi fétis, mi gyógyítható és mi az, amit meg sem próbálnak gyógyítani?

Figyelt kérdés
A jelenlegi álláspont szerint a pedofília betegség, ami gyógyítható is. Ezzel én egyet is értek, de nem értem, ki dönti azt el, hogy ez egy kórkép legyen, amire kezelést dolgoznak ki, míg mondjuk a lábfétis, az anális mánia vagy épp a homoszexualitás nem betegség, hanem csak úgy van és el kell fogadni? Nekem nincs bajom a melegekkel, nem arra megy ki a játék, hogy akkor most azt is minősítsük betegséggé, csak egyszerűen nem értem, mi a különbség. Adott egy ember, aki nem ahhoz vonzódik, ami a megszokott. Az, hogy a gyerekekre izgul, miben másabb, mint az, ha a lábakra izgul vagy épp egy ellenkező neműre? Csak azért, mert ha kiéli a vágyait, azt a törvény bünteti, mert a másik félre nézve káros valaki szerint? És csak azért nem sürgetik a terápiát a többi parafília esetében, mert az nem az, holott arról is le lehetne nevelni az embereket? Vagy hogy kell ezt értelmezni?
2020. szept. 1. 12:29
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Nem az volt a kérdés, hogy miért büntetik. Ennyire ne nézzetek már gyökérnek.

Az volt a kérdés, hogy a szakma miért mondja az egyik aberrációra, hogy gyógyítható, a másikra meg miért mondja egyértelműen, hogy az nem az, tehát szar vagy, ha nem fogadod el, hiszen az illető nem tehet róla. Mi alapján dönti el? Miben másabb egy pedofilt lenevelni erről mint bárki mást bármilyen fétisről (nem morálisan, hanem technikailag)? Van tudományos értelemben bármilyen logikus elgondolás, amitől az egyik betegség a másik meg nem, vagy ez egy önhatalmúan eldöntött bullshit és a többi is ugyanúgy kezelhető lenne?

[link]

2020. szept. 1. 18:33
 12/15 anonim ***** válasza:
12%

A kérdésed egyik fele ez volt: "Mi alapján döntik el, hogy mi aberráció és mi fétis" erre a választ sokan megadták, ne tegyél úgy, mintha nem értenéd.

A második kérdésedre "mi gyógyítható és mi az, amit meg sem próbálnak gyógyítani?" amennyire én tudom, sem a fétiseket, sem a homoszexualitást nem akarja senki sem gyógyítani ma már. Régebben a homoszexualitást pl kémiai kasztracioval próbálták gyógyítani, sikertelenül. Ma már (hivatalosan) senki nem akarja gyógyítani, az más kérdés, hogy vannak, akik elítélik. Ne mosd össze az előítéletességet a törvényileg büntethető és büntetendő cselekedettel.

2020. szept. 1. 18:41
 13/15 A kérdező kommentje:

12: Nem érted. Nem az számít, hogy akarják vagy sem, hanem hogy lehetséges lenne-e vagy sem. Ez olyan, mintha azt kérdezném, hogy egy állatot meg lehet-e fejni a tehénhez hasonlóan. Ha nem lehet, akkor azért nem lehet, mert fizikai képtelenség, mivel nem emlős állat vagy azért nem lehet, mert ki inna például macskatejet és az egész elgondolás beteg annak ellenére, hogy fizikailag EGYÉBKÉNT lehetséges lenne.

Ugyanez a pedofíliával. Ha a pedofília gyógyítására vonatkozó stratégián dolgoznak, de például a homoszexualitással vagy a lábfétissel nem teszik ugyanezt, akkor azért nem teszik, mert azt fizikai képtelenség gyógyítani (és ha igen, mi az a különbség, ami ezt lehetetlenné teszi a pedofíliát meg meg nem) vagy lehetne azt is "módosítani" az érintett emberekben csak egyszerűen nem akarják?

2020. szept. 1. 20:27
 14/15 anonim ***** válasza:
Ezen én is gondolkoztam már, annak ellenére, hogy egyébként biszexuális vagyok, tehát elég paradox(?) lenne, ha pl. a homofóbia beszélne belőlem. A betegségre szerintem érdemes úgy gondolni, mint egy ember alkotta fogalomra, amit a korszellem és a közmegegyezés formálhat, nem pedig úgy, mint valami kőbe vésett abszolútumra. Volt idő, amikor a homoszexualitást is betegségként tartottak számon, csak azóta liberálisabbak és individualistábbak lettünk (amit én nem tartok rossz dolognak btw).
2020. szept. 1. 20:52
 15/15 anonim ***** válasza:

12 vagyok. Akarják gyógyítani a pedofíliát?

Szerintem a pedofília nem gyógyítható, ugyanúgy, mint a homoszexualitas vagy a bdsm vagy a fétisek. Egészen addig tolerálható, amíg az illető nem éli ki a vágyait gyermek kárára.

Viszont pl pszichológussal és terápiával kordában tartható (már ha van olyan orvos, aki ezzel foglalkozik).

A pedofília az én szemszögemből nem betegség, hanem, ha gyermek szexuális kihasználásával jár, akkor nagyon keményen büntetendő bűncselekmény.

2020. szept. 1. 21:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!