Szerintetek az emberek mekkora hányada érez empátiát?
Most biztosan azt fogjárok írni, hogy szinte mindenki, mégis a megfigyeléseim azok, hogy csak nagyon kevesek.
Például ott vannak a hajléktalanok. Mindenki csak ítélkezik felettük, de senki nem gondolkodna el azon, hogy miken mentek át, mi okozta nekik a totális összeomlást, mit éreznek, milyen nehézségeik vannak. Mindenki csak ítélkezik, hogy drogosok, büdösek, undorítóak, lusták stb, de senkiben nincs egy minimális empátia, hogy elgondolkozzon, hogy mi a folyamata annak, hogy egy ember az utcára kerül.
51 Te valamit nagyon nem ertesz. Ha nincsen penzed, pont akkor tudsz csak osztonszinten letezni, ugyanis a szaras, dugas, alvas ingyen van, kajara meg jut annak is, akinek keves van. (Most ne menjunk melyebbre.)
Te szimplan nem tudod elfogadni a valosagot, talan tul sok fantasyt neztel gyerekkent, es uncsinak tartod az igazi vilagot, ezert gyartasz ilyen magasztosnak hangzo elmeleteket. Vagy uncsinak, de tul neheznek, farasztonak, lehet valasztani.
Valojaban meg ahhoz, hogy tudj egyaltalan barmin is elmelkedni, elmenyek kellenek, tapasztalatok, amikhez pedig jelen pillanatban penz kell, mert nem ugy mukodik a vilag mar, hogy elindulok a vilagba egy szal papucsban, aztan nehol kapok ingyen fuvart, ingyen szallast, ingyen kajat... Ezek az idok kicsit elmultak, persze nem a buddhista kozossegekben a hegyekben, mert naluk all az ido kb, de lefogadom, ha lemennek egy nagyvarosba, ott is penzzel kell nekik is fizetniuk az etelert. (Erosen ketlem, hogy egyaltalan semmilyen szinten nem fuggnenek a penztol.)
En nem csak az osztonos dolgokat csinalom, mivel van mibol ELNI, de ismerek olyat, akinek nincsen penze, ki tudja fizetni a lakast es a kajat egy honapban es ennyi. Nem jar sehova, nem talalkozik emberekkel (az is penzbe kerul, mert nyilvan bizonyos kor utan az ember nem az utcan dekkolast tartja programnak), a lakohelyet csak a munkahely miatt hagyja el. Haaaat ha neked ez elet, hogy otthon fetrengsz az agyban, es kozben legalabb tudsz “elmelkedni” az elet ertelmen, akkor hajra xD Valojaban epp az ilyen fotelhuszarok azok, akik nem tudnak semmit se, de amikor a sajat fejedben levo gondolatokon kivul nem ernek mas ingerek, akkor termeszetes, hogy a sajat, egyre jobban elborulo hulye gondolataidat fogod alapnak gondolni.
54 Nekik csak jól jött a rendszerváltás
51
De mondom, hogy semmi köze a pénznek az empátiához. Ezt már 100-as IQ-val fel lehet fogni, az alatt nem biztos.
Vannak átlag keresetű emberek akik képesek rá, és vannak dúsgazdagok akik tesznek magasról más emberekre.
Ez vagy megvan neked vagy nincs meg. Semmi köze ennek a pénzhez.
Benned pedig 0 empátia van. Szerintem sosem érezted ezt. Az agyad nem képes ezt az érzést előállítani és le vagy ragadva egy előember szintjén aki a kaja és párzás után kapkod, csak annyi különbséggel, hogy te meg a pénz után kapkodsz, mert azt gondolod mindehhez az kell.
Fogalmam nincs mennyi pénzről beszélsz? Szerinted egy átlagkereset neked már elég volna ahhoz, hogy empatikusabb légy? Szerinten nem, szerintem rajtad a világ összes vagyona sem változtatna, pont ugyanolyan érzéketlen maradnál mint most.
49
Ezt a lelkileg sivárok hiszik, hogy az öröm a pénzben meg dugásban van. Ezek az emberek nem éreznek szinte semmit, tényleg előember szintjén vannak.
Ki tiltja meg neked, hogy élvezd naplementét, egy barangolást az erdőben, állatok etetését, kutyát sétáltatását, egy jó könyvet(pár száz forintért már vehetsz), egy jó sorozatot (minimálbérből is elő tudsz fizetni internetre)?
53 Valoban, nem nagyon erdekelnek a nalam rosszabb sorsu emberek, de ha lenne penzem (nem atlag, az megvan boven, hanem RENGETEG), ettol fuggetlenul adakoznek, mert ugy gondolom, a millios, milliardos vagyonokhoz az hozzatartozik. Nem azert, mert sajnalom a szegenyeket, mert sok gondolatot nem szoktam rajuk pazarolni, hanem mert nem latom, miert ne adakozhatnek, ha van mibol. Szerintem az, hogy nem sirom magamat alomba a rossz sorsu emberek miatt, nem jelenti azt, hogy mindenaron meg akarom tagadni, hogy segitsek rajtuk, ha nekem attol nem lesz rosszabb. Mivel jelenleg nem vagyok olyan helyzetben, hogy tudjak mibol adni a sajat eletszinvonalam csokkenese nelkul, jelen pillanatban se nem sajnalom oket, se nem segitek nekik.
Egyebkent meg felfogom, hogy nincs koze hozza, de eltert a tema az eredetitol, en mar csak arra reagaltam, amiket legutoljara irtatok.
55
Az jó, hogy legalább beismered, hogy nem érzel másokért semmit.
A gazdagok viszont csak ritkán adakoznak empátiából. Inkább az egyfajta életstílus, felvágás, egó tuning.
Az empátia az teljes mértékben az agyi struktúrán múlik. Egy pszichopata (lehet, hogy van ilyen hajlamod) képtelen empátiát érezni. Ezért lesz sokukból sorozatgyilkos. Ők azok az emberek akik extra motiváció éreznek a testi örömök vagy pénz iránt. Emiatt nagyobb eséllyel lesz gazdab ember egy ilyen emberből mint egy empatikusból, akit nem motivál annyira a pénz azon túl, hogy megélhessen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!