1-2 ember miért nem képes megérteni, hogy Kata vagyok és nem Katalin?
Mert becézgetni akarnak. pl, ha Katalin a "komolyneved", akkor Kata a beceneved.
De ha te csak simán Kata vagy; és ő tovább akar kedveskedni, akkor azt tovább-becézni Katinak lehet.
pl.
Tehát lehet, hogy csak kedveskedni akar. Neki ez ilyen reflex;zsigerből megy, mert így ivódott bele gyerekkorában, hogy kicsit "kedveskedni kell", "nyalizni kell." De szóval ha rosszul mondja, ha nem úgy mondja, ahogy neked tetszik, akkor simán javítsd ki. Nem kell ebből a "bolhából elefántot keríteni." Tudom, hogy rosszul írtam, összemostam kettőt, de érted; szóval nem sértésnek szánja, hogy kiakadj rajta. Csak szimpatizál veled, vagy ilyen nyájaskodóan nyalizik, mert ezt nevelték bele, meg ezt látta maga előtt; de ez szóval szerintem nem baj; addig javítsd ki, amíg meg nem tanulja végleg. :)
"Mintha egy Andreát Zsókának hívnának ".
"Kicsit" -nagyon!!! sántít a példád. A példádban a két névnek köze nincs egymáshoz, a te neved viszont bizony a Katalinból önállósult, becenév lett önálló név.
Ide vezet, hogy már mindenféle beceneveket lehet teljes névként anyakönyveztetni...
23
Megint két olyan nevet írsz, amelyeknek semmi köze nincs egymáshoz.
Kiegészítés: akkor lenne a nyavalygásodnak értelme, ha pl Katinka lennél, s Katalinnak hívnának - pedig az is abból van.
De a Kati az simán csak a Kata tovább becézése, nem egy másik név.
Engem Anitaként szoktak Ancsának hívni, amit nem szeretek (otthon Aninak, a családon kívül senki nem szólít így, sőt, már ők se nagyon), mégse szoktam kiakadni...szólok, hogy nem szeretem az Ancsa becenevet, kész.
Ha Anettnek hívnak, vagy Anikónak, az más. Az lenne a Katinka -Katalin eset.
De nálad csak a teljes névként kapott becenevet becézik tovább, nem más néven hívnak.
Így van, a Zsanett-Anett és a Katalin-Kata párhuzam egyáltalán nem helytálló ebben a kontextusban, ugyanis az előbbi két névnek SEMMI köze egymáshoz, csak véletlenül rímelnek, mert mindkettő francia, kicsinyítőképzős alakváltozat.
A Zsanett a Johannából jött, az Anett pedig az Annából. És a közhiedelemmel ellentétben a héber eredetű, latinosodott Anna (eredetileg Hanna) névnek semmi köze a Johannához, ami a János női megfelelője, és a latinosított Johannes alakból jön.
Míg a Kata a KATALIN egyik önállósult beceneve, épp úgy, mint a Katinka, Katica, Kitti...stb.
Nem mindenki tudja, hogy van rá külön névnap, ahogyan sokan a Zsuzsát a Zsuzsannával, a Karolinát a Karolával is szeretik összemosni, mert arra asszociálnak, hogy egy névből erednek, akkor a nevük napja is azonos naptári dátumra esik.
De hidd el, ez nem szándékos, nem kiszúrni akarnak veled vagy cukkolni. Egyszerűen tudatlanok ebben a kérdésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!