1-2 ember miért nem képes megérteni, hogy Kata vagyok és nem Katalin?
A Kata tulajdonképpen a Katalin rövidített változata. Mint a Hanna a Johannának.
Wikipédián sincs külön Kata cikk, csak Katalin.
Az Vera és az Andrea is jó lehet még.. Sose jutna eszembe, hogy egy Adriennt Andreának szólítsak.
#11 A Kata önálló női név, attól még hogy a Wikipédián nincs, attól még létezik.
13
Tulajdonképpen egy önállósult becenév. Szerintem ne idegeskedj emiatt, mert én sem tudom sokszor, hogy mi az ábra, sok Katalint "Katáznak", vagy "Katiznak". Ugyanaz a szitu, mint a Dorottya és a Dóra esetében.
A kérdező problémája tökéletesen mutatja, miért hülyeség beceneveket önállósítani és anyakönyvezhetővé tenni.
Ha a Katalin lenne az egyetlen lehetséges változat, akkor a kérdező problémája nem létezne.
Az én nevem Júlia, és az utóbbi években nem egy ember volt abban a hitben, hogy Julianna vagyok. Volt, aki még fel is köszöntött Julianna napon ajándékkal, pedig külön nap a kettő, és az év teljesen más szakaszában van. 🤦🏼♀️
A másik, hogy gyűlölöm azt is, amikor valaki meg sem kérdezi, hogy szólíthat, és önkényesen el kezd Julcsizni, Julikázni, - holott hányingerem van ezektől a becézésektől, annyira utálom őket.
15
Én a problémát az emberek értetlenségében és tájékozatlanságában látom.
17
Az a bibi, hogy épp te vagy tájékozatlan, a 11-es válaszomat is élből lepontoztad, pedig semmi olyat nem írtam, ami ne lenne helytálló. Az Andrea és a Zsóka két külön név, míg a Kata, Kati, Katinka és társai mind a Katalin önállósult becézései, tehát ugyanazon név változatairól beszélünk. Valamiért a Katalin név összes létező beceneve önállósult, de ennyi erővel a Pista meg a Bandi is szerepelhetne az MTA listáján. Most képzeld el ha valaki bepörögne, mondván hogy ő nem Péter, meg nem is Peti, hanem Petya. Ugye milyen abszurdul hangzik?
18
Akkor te is tájékozatlan vagy, mert senkit nem pontoztam le.
Annyi becenevet önállósítottak már, hogy sokan nem tudják követni. A Kata beceneve simán lehet a Kati, ugyanúgy, mint a Kataliné. Szerintem sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen önálló név, hogy Kata. Amit te írtál példa nem egészen helytálló, mert nem tök más random neveken hívnak, hanem olyan neveken, amiknek az önállósult beceneve a tied, van közük egymáshoz. Inkább olyan, mintha te Jocóként lennél anyakönyveztetve, és Jociznának meg Józsefeznének. A legtöbb embernek ez egykutya.
Ettől függetlenül nyilván alapból azon a néven szerencsés hívni az embert, amin bemutatkozik, de bemutatkozásnál kb. mindenki a saját nevére figyel, én egy csomószor a másikét meg sem jegyzem. Ha máshogy hívnak, jelezd hogy azt szereted, ha Katának szólítanak, és kész.
Én pl. Zita vagyok, sokan Ritáznak, pedig ennek a két névnek aztán semmi köze egymáshoz származásilag, a Zita alapból magyar, a Rita nem, csak a hangzásuk hasonló. Én nem annyira szoktam szólni érte, akivel hosszabban kell majd kapcsolatban lennem, az úgyis megtanulja, de pl. mikor egyetemi tanár hívott így, akinek a száz fős csoportjában voltam, akkor örültem, hogy legalább valami sejtése van a nevemről, nem álltam neki pattogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!