1-2 ember miért nem képes megérteni, hogy Kata vagyok és nem Katalin?
Attól, mert Kata vagy, attól még a Kati lehet a te neved becézése is. Sokan szeretnek becézni, nincs ebben semmi rossz szándék.
Nem azt kell elmondani, hogy "Kata a nevem", hanem jelezni, hogy nem szereted, ha becéznek, szólítsanak Katának. Ha valaki nem veszi a lapot, akkor ahányszor rosszul mondja, javítsd ki. Egyszer csak felfogja.
Nyugi, az én nevem i betűvel kezdődik, és magánhangzóval folytatódik(külföldi név), és senki nem tudja megkülönböztetni a nagy I betűt a kis l betűtől, mindenki kijavítja a nevemet nagy ,,L" kezdőbetűre, és senki nem fogja fel, hogy az egy kibeb aszott ,,I" betű. Nagy cégek is folyamatosan elírják. Szerződésben állok például a Mapei-jel és folyamatosan elírják a nevemet, hiába jeleztem feléjük már százszor a hibát. :) Esküszöm az ilyen embereket mindet visszaküldeném első osztályba, hogy tanulják újra az abc-t.
Az emberek(legalábbis a magyar emberek) nincsenek hozzászokva a kicsinél furcsább nevekhez, mindegy hogy az keresztnév, vagy családnév, ezért baromságokat mondanak és írnak.
az egyik kollégám István, mindenki Pistinem hívja, de nem szereti
ha így köszönök neki, hogy szia Pisti, gond nélkül visszaköszön hogy szia Géza (nem Géza vagyok)
én először megütköztem ezen, mondom, de én nem is vagyok Géza
válasz: én se Pisti :D
nagyon tetszett ez az elegáns megoldás, és annyira megmaradt, hogy azóta sose hívom Pistinek
Tudod, hogy az angolszász nyelvterületen hány változat létezik:
Kate
Cate
Katy
Kathleen
Catherine
Catrin
Katrina
Kathy
stb.
...de nálunk is akad bőven:
Katalin
Kata
Katinka
Katrin
stb.
Egy "kívülállónak" tényleg nehéz eligazodni, főleg úgy, hogy a Katalint is gyakran becézik Katának.
Köszi, hogy ennyien írtok! :)
Nekem az a része nem tetszik, hogy én bemutatkozok valakinek úgy, hogy Kata vagyok és nem ismerjük egymást, akkor nem illik önkényesen másként szólítani. Pláne ha még jelzem is neki.
Kata talán katalán?
Talány az a lány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!