Magyarországon miért fogadják el sokan a fizikai erőszakot?
Nézd meg az Én és én meg az Irén című filmet. A főszereplő jutott eszembe rólad (meg a hozzád hasonló "törvény és jogállamiság mindenek felett" típusú jámbor emberekről).
Mondom ezt úgy, hogy cigányok és szélsőjobbosok között nőttem fel, így a másik végletet sem tartom követendő példának, amikor anarchikus állapotok között "az erősebb kutya bacik" elv érvényesül.
De ettől még két dolog tény.
1. A törvény és a jogállamiság khm... még tőlünk jóval fejlettebb országokban is hagy némi kívánnivalót maga után. És most nem a szinte Orwelli diktatúra nélkül megoldhatatlan alapproblémájáról beszélek, történetesen arról, hogy minden bűntényre fény derüljön, kiderüljön, ne lehessen kidumálni a bíróságon, ne tüntethessenek el bizonyítékokat. Hanem arról a másik alapproblémájáról, hogy KÉSLELTETETT SZANKCIÓ történik. Vagyis visszatartó erő ide vagy oda, miután én megöltem valakit az már nem hozza őt vissza az életbe, ha engem AKÁRHOGYAN IS szankcionálnak. Tehát innentől lényegében tökmindegy, hogy hiperdemokratikusan luxusbörtönbe kerülök, hagyományos börtönbe kerülök vagy kivégeznek.
Ráadásul itt ismét felmerül az egyenlőség kérdése. Ha ugye halálbüntetés van (amit a legtöbb helyen elítélnek és jelenlegi törvényi keretek között maradva DRÁGÁBB lenne, mint a börtönöket fenntartani, rabokat életük végéig eltartani, én is meglepődtem rajta, akit érdekel: [link] ) akkor a törvény keze mivel jobb, mint maga a gyilkos? Ha a börtön szándékosan barbár körülmények között tartja az elítélteket, akkor egy egyébként is bűnözésre hajlamos valakiből ez vajon mit fog kiváltani a börtönévek végére? Illetve ha átlagos vagy akár átlag feletti körülmények vannak, akkor nem-e válnak egyre többen motiválttá arra, hogy börtönbe kerüljenek? Mi a visszatartó ereje a börtönnek, ha ott jobb életkörülményeket kapnak, mint otthon, ha ott gondoskodnak róla? A nőhiány? És mi a helyzet a melegekkel, transzneműekkel vagy a simán aszexuálisokkal? Vagy a szabadsághiány? És mi van az amúgy is otthonülősökkel, akik áldják a mostani karantént is, mert semmiben sem változott az életük, csak még munkába sem kötelező kimozdulniuk, mert ott a home office?
Nem olyan egyszerű kérdés ez...
2. Nem tudsz olyan rendszert alkotni, ahol nincs járulékos veszteség, még a mértékét sem tudod igazán szabályozni, maximum azt, hogy mely csoportok közül kerüljenek ki a járulékos veszteségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!