Akik kijárási tilalmat követelnek, hogyan képzelik ezt el?
Őszintén kíváncsi lennék megoldási javaslatokra. Nagyon sokan írjátok, hogy teljes kijárási tilalomra lenne szükség, tehát pl. sétálni se mehessen ki senki, tökegyedül sem. De a gyakorlatban hogy képzelitek ezt el?
- Ki mehetne ki az utcára, mikor, milyen okból?
- Mi lenne a boltokkal, munkahelyekkel?
- Szerintetek mennyit javítana ez a helyzeten, miért lenne rá szükség?
- Mikor lenne ennek vége? Nem időpontra vagyok kíváncsi, hanem mi utalna arra, honnan tudnák, hogy véget érhet a kijárási tilalom, ki lehet engedni az embereket az utcára?
- Ha mindenkit újra kiengednek, nem szabadulna-e el ugyanúgy a vírus?
Értelmes érveket szeretnék, kifejtve, nem azt, hogy "nem érted, hogy maradj otthon???" meg "Nézd meg, mi van Olaszországban!!!"
Gondolom sejtitek, hogy én nem szeretnék tilalmat, de nyitott vagyok értelmes eszmecserére, szívesen meghallgatom az érveiteket, és azzal én is teljes mértékben egyetértek, hogy kellenek bizonyos korlátozások, nem szabad csak úgy vaktában szabadon ereszteni a vírust. De én azon a véleményen vagyok, hogy az emberek hetekre-hónapokra történő teljes bezárása nagyon súlyos problémákat okozna sok családban, miközben a járványhelyzeten nem sokat változtatna.
Köszi a válaszokat! :)
Megpróbálok reagálni a gondolatokra.
Van, aki azt szeretné, olyan korlátozások legyenek, mint Olaszországban (csak munka és bolt, sétálni nem lehet, igazolás kell mindenhez). Mit várnál ettől a szigorítástól? Miért érné meg szerinted bevezetni? Az olaszoknál azért volt rá szükség, mert náluk több kórházban is tarthatatlanná vált a helyzet, nem volt hely, nagyon sokan maradtak ellátás nélkül, ezért belekapaszkodtak az utolsó szalmaszálba is, tiltották, amit lehetett, az embereket a lakásokba kényszerítették. És mégis, hetekkel a tilalom bevezetése után is még sokáig felfelé mentek a számok, rengetegen fertőződtek meg (és ez nem lehet a lappangási idő, mert 3-4 héttel később is még nőtt a betegek száma).
Miért? Mert akkor is sokmillió ember járt munkába, boltba, gyógyszertárba, tehát a vírus vígan fertőzhetett. Nem abban rejlik a nagy kockázat, hogy az emberek a szűk családdal sétálnak, hanem abban, amit nem lehet kikerülni: hogy milliók járnak boltba és dolgozni.
És egyszer ott is fel kell oldani a tilalmat, nem is olyan sokára, mert már most sokan lázadnak. Mert vannak családok, ahol több kisgyerekkel vannak bezárva egy pici lakásba, udvar és erkély nélkül több mint egy hónapja. Persze, túl lehet élni, de iszonyú nehéz.
Olasz- és Spanyolországban azért volt erre szükség, mert nem bírta az egészségügy. Nálunk még bírja, nagyon is, sokkal több férőhely van, mint ahány beteg. És nem egyik napról a másikra fog ez berobbanni, hetek óta hallgatjuk, hogy jönnek a tömeges megbetegedések, de továbbra is viszonylag lassan emelkedik azok száma, akik intenzív ellátást igényelnek, higgyétek el, ha nálunk is fogyóban lesznek a lélegeztetőgépek, annak lesznek előjelei, de egyelőre úgy tűnik, mi még messze nem tartunk ott.
Többen írtátok, hogy sétálni a tilalom alatt is lehetne, de én pont azok gondolataira vagyok kíváncsi, akik ezt sem engednék. Nagyon sokan vannak, akik tényleg csak a létfontosságú kiruccanásokat engedélyeznék, a sima sétát nem. Ez szerintem főleg a gyerekes családoknak lenne érvágás, mert a felnőtt ki tud menni boltba, gyógyszertárba, és csak amíg sorba áll, addig is legalább levegőn van, éri napfény, éri szellő, akármi, engem pl. ezek is tökre fel tudnak dobni a bent kuksolás után. De egy gyerek ezek alapján semmilyen indokkal nem léphetne ki a lakásból, mert a gyerek nem megy boltba, a gyerek nem vált ki gyógyszert, és a kisgyerek sétáltat egyedül kutyát.
Márpedig szerintem a gyerekeknek is fontos, hogy legyenek friss levegőn, kint mozogjanak, érje őket napfény (nem, nem játszóterezésre gondolok).
Nekem ez most különösen érzékeny téma, mert ma délelőtt kimentünk kettesben sétálni a kisfiammal, és az egyik lakásból ránk ordítottak, hogy tűnjünk haza, miért fertőzünk az utcán?
Csak sétáltunk, rajtam maszk volt (kisfiam 1,5 éves, rá még nem tudok maszkot adni), nem nyúltunk semmihez, nem heveredtünk le sehova, a lépcsőházban sem nyúltam semmihez, fertőtlenítő volt nálunk, 30 percet voltunk lent... De sokan ezt a fajta sétát sem engedélyeznék.
Ausztria nem jó példa, mert sétálni ott is ki lehet, mindig is ki lehetett menni a veled egy háztartásban élőkkel, ahogy Németországban is. Ez szinte minden országban engedélyezett, csak az összeomlott egészségüggyel küzdő Spanyolországban, Olaszországban nem.
Éppen ezért nem értem, miért kívánják annyian, hogy itt is betiltsák a sétákat. Higgyétek el, nem a szabályosan sétáló emberektől fog berobbanni a járvány (ha berobban), hanem attól, hogy továbbra is több millió ember jár rendszeresen boltba, tömegközlekedni és dolgozni. Ezen pedig a tilalom sem segítene, a boltba járást nem igazán tudják betiltani, és egy csomó ember munkaköre is létfontosságú.
Jogos a kérdező érvelése.
Nekem simán a szabadságszeretetem ellenzi a teljes kijárási tilalmat. Ésszel közlekedve, a távolságokat megtartva, elkerülhetetlen helyeken maszkot viselve szintén laposan tartható a görbe.
Olaszoknál vezették be először európában a kijárási tilalmat, de még a napokban is rekordokat döntögetnek (USAt leszámitva).
Leginkább struccpolitika a kijárási tilalom. Ha nem látom a vírust, a vírus sem lát engem.
Kérdező, Az olaszokról annyit, hogy ők - mielőtt berobbant a járvány náluk - abszolút nem vették komolyan az egészet, az intézkedéseket is túl későn hozták meg, később valami felelős ember még ki is jelentette, hogy "hát nem hittük, hogy velünk ez megtörténhet". Ez az egyik.
A másik pedig, hogy már a kijárási tilalom alatt is hírhedten, nevetséges indokokkal szegték/szegik meg a szabályokat az emberek.
Itt egy cikk a témával kapcsolatban:
Ennek fényében az eléggé torz állítás, hogy csak boltba/dolgozni járnak az emberek és még így is emelkedik, nem mellesleg - bár a halottak száma még magas - de érezhetően kevesebb volt az új fertőzött a héten (napi 3-4 ezer), a két héttel ezelőtti napi 6-7 ezrekhez képest, és az intenzíven lévők száma is napról napra csökken, valamint egyre több a gyógyult ember. Szóval erről ennyit...
15-ös: valószínűleg a magyarok sem vennék sokkal komolyabban, tekintve, hogy sokan a mostani korlátozásokat sem veszik komolyan (fél osztálynyi kamasz lóg együtt, 10-en fociznak egy pályán, öt idős néni üldögél egymás mellett a padon, stb). Ugyanígy lázadnának a tilalom mellett is.
A számok pedig valóban csökkennek az olaszoknál, de valószínűleg kb. ugyanennyire csökkennének akkor is, ha SÉTÁLNI, egyedül (vagy a veled lakó szűk családoddal) le lehetne menni. Nem azért van napi 2-3 ezerrel kevesebb fertőzött, mert a lakásokba vannak zárva az emberek, hanem mert rengeteg munkahely is leállt, és persze a többi, nagy tömegeket érintő, nálunk is jelen lévő korlátozástól (iskolák, óvodák, tömegrendezvények, nem élelmiszerboltok zárása). Higgyétek el, a fegyelmezetten sétáló emberek nagyon-nagyon kis mértékben emelik a fertőzöttek számát a boltba járó, munkába járó tömegekkel szemben. A járvány terjedésén tehát nagyon keveset változtatna, viszont rengeteg embernek nagyon sokat segít (mentálisan és fizikailag is) a jelenlegi helyzetben, hogy nincs bezárva a lakásba, legalább lemehet kiszellőztetni a fejét, biciklizni, vagy a mozgáshiányos kisgyerek futkározhat egyet az utcán (ügyelve a szabályokra). Ez sokak szemében nem nagy dolog, főleg akik kertes házban élnek és bármikor kimehetnek az udvarba, de higgyétek el, óriási különbség van aközött, hogy kimehetsz sétálni (akár napi fél órára, vagy 2 naponta akár...), és hogy hetekre ki sem mozdulhatsz a kis panelből, ahol még egy pici erkély sincs...
Az viszont tény, hogy a jelenlegi korlátozásokat tényleg be kellene tartatni az emberekkel, és büntetni szigorúan.
- Ki mehetne ki az utcára, mikor, milyen okból?
Háztartásonként egy személy.
- Mi lenne a boltokkal, munkahelyekkel?
Érthetően kényszerleállás.
- Szerintetek mennyit javítana ez a helyzeten, miért lenne rá szükség?
Nem javítana a klasszikus értelemben. Hermetikus elszigeteltséget nem tudnánk tartani egy demokratikus köztársaságban, ahol mindenkinek van valami joga. Ezt ebben a formában eddig Kína tudta kivitelezni Wuhan tartományban.
Viszont a vírus terjedését lassítaná, mely kevesebb halálesetet eredményezne. Nagyobb lenne a kórházak kapacitása más esetleges dolgok kezelésére.
- Mikor lenne ennek vége? Nem időpontra vagyok kíváncsi, hanem mi utalna arra, honnan tudnák, hogy véget érhet a kijárási tilalom, ki lehet engedni az embereket az utcára?
1-2 hónap elteltével fokozatosan tilalmi lazítás teszt régiókban. Ha megint felüti a fejét, korlátozás visszaerősítése (ez történik jelenleg Kínában).
- Ha mindenkit újra kiengednek, nem szabadulna-e el ugyanúgy a vírus?
De, lásd előző válaszom. Fokozatosságon van a kulcs.
Mialatt kijárási tilalom van, HAZMAT öltözékben fertőtlenítik az utcákat, embertömeg központokat permetezőgépekkel.
De nyugodj meg, ez nem fog itt bekövetkezni. A gazdaságunk nem bírná elviselni ezt a mértékű kiesést.
18-as, köszönöm, ilyen részletes leírásokat vártam. :) Logikus gondolatok, elméletben valóban segíthetne, de szerintem Magyarországon valóban esélytelen lenne bevezetni.
Amúgy ha tudnám, hogy tényleg van értelme a teljes bezárkózásnak, és tényleg csak ki kellene bírni egy bizonyos időt és aztán jobb lenne, akkor nem ellenkeznék és elfogadnám.
De mivel a gazdaságot nem fogják teljesen leállítani (boltok, sok munkahely úgyis működni fognak), tudom, hogy még sokáig fog tartani a vírus, az mi napi 30 perces, fegyelmezett sétánktól nem lesz lelkiismeret-furdalásom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!