Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Informatikusok, akik magas...

Informatikusok, akik magas lóról beszélnek! Nektek hogy esne, ha kizárólag egy olyan szakmával lehetne egyről a kettőre jutni, amihez semmi affinitásotok/kedvetek/lehetőségetek nincs?

Figyelt kérdés

blablabla...akinek nem inge...blabla...

Szóval: Nézzünk már végig a mai szakmákon és a hozzájuk tartozó fizetéseken.

Van igazából bárkinek aki nem rendelkezik kezdőtőkével egy vállalkozáshoz lehetősége az informatikán kívül?

(költői kérdés, nem).

De mi van ha én a száz, vagy ezer féle emberi készség, affinitás, tehetség közül PONTTTT nem az informatikához szükséges skillekkel rendelkezek?

Ennek azért van esélye, nem?

Az olyan mellékes dolgokról már nem is beszélek, hogy mi van ha valakit fiatalon totál más irányba tolnak, mert anyu-apu nem vették észre 1998-ban hogy "Hoppá, itt 20 év múlva már csak az informatikus lesz piacképes, muszáj arra nyomni a gyereket".

Én kérek elnézést hogy 12 évesen nem voltam tisztában a világ munkaerőpiaci dinamikájával, és nem infóval foglalkoztam minden szabad percemben.

Meg azért is ég a pofám, hogy kifejezetten lélekölő, monoton, érdektelen lenne számomra egy ilyen munka.

Szóval mi lenne (csak játszunk el a gondolattal), ha valami teljesen más szakmát/szaktudást értékelne felül irreálisan a piac? Mi lenne, ha pl az agysebész, vagy az idősgondozó lenne kizárólag hülyére fizetve?

Sok informatikus kifejezetten ügyetlen lenne ezekhez a szakmákhoz (hallottam már nem egyszer, hogy azért jó neki az infó, mert nincs kézügyessége, vagy mert utál emberekkel foglalkozni).

Az ilyen mit kezdene magával ha csak és kizárólag olyasmivel tudna egy emberöltőn belül saját ingatlanhoz jutni, amit rühell, és nem lenne belőle sohasem jó szakember, mert egyszerűen más a mentalitása?

(a kérdést azok a hozzászólások ihlették, ahol a "kÉpeZd MaGAd éS jUtsz vALaMire" szokásos mondatot lökte be a hozzászóló, aki természetesen valamilyen programozó)

2020. jan. 26. 16:23
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:

"De minden szakma nélkülözhetetlen a világ működéséhez."

Ezt igencsak rosszul gondolod.

Ahogy a mai világban már jóideje vannak pénzmosó vállalkozások, ugyanúgy vannak kirakatállások is, amiken az alvállalkozó keres, de a végzett munkára valójában nincs szükség.

Például ilyen a heti 5 napban 12 órában alkalmazott kertész egy banknál nameg jópár automatizált rendszert inkább élő munkaerővel kiváltó cég. pl: ahol már egyszer pályázati pénzből megvalósult a rendszámleolvasós beléptetőrendszer, oda felvesznek egy portásbácsit aki irkálja, meg nyitogatja a sorompót.

Vagy kocsitologató egy bevásárlóközpontba.

De vannak még ám furcsa állások...

2020. jan. 26. 23:01
 32/45 A kérdező kommentje:

"Kb 8-10 sztárszakot kivéve semmi nincs megbecsülve"

osszuk el kettővel, és oké.

2020. jan. 26. 23:48
 33/45 A kérdező kommentje:

"Komolyan, valaki tényleg elhiszi, hogy csak informatikusként lehet jól élni és "emberöltőn belül saját ingatlanhoz jutni"?"

Akinek nem 2 méter vastag ólomborítású burok van a kis buksija körül, amin semmi hír nem hatol át a külvilágból az ezt nem gondolja, hanem tudja.

Nézz rá portfolión, vagy KSH-n, vagy szóbeszéd útján arra, hogy ki mivel mennyit keres.

Ha szeretnéd egy táblázxatban is vezetheted, hogy "I." kategória: 100-150 ezer Ft netto, II. kategória: 150-250 ezer Ft nettó", stb....

A 350 000 feletti ranget jellemzően infó munkakörök töltik ki.

Ez nem vélemény, ez fekete-fehér tény.

Esetleg a sok évnyi jól bejáratott vállalkozásoknak van még esélye erre.

Amúgy lol hogy 2020 Magyarországon már az élettudományi téren BS diplomás laboros kívül esik a reál képzettségen XD

Mondjuk ki: Csak az informatikus reálos. Mindenki más valami maszatoló bőcsészféleség.

Right?

2020. jan. 27. 00:02
 34/45 A kérdező kommentje:

31-es:

Értem mire gondolsz (volt is egy 444 cikk még talán egy éve "Kamu munkák" címmel, fix hogy megtalálod ha így beirod).

De nagyságrendekkel több hasznos, valóban kulcsfontosságú munka van a világban, amik meglepően nincsenek pátosszal körüllengve (Nem gondolunk bele hogy mekkora szar lenne, ha eltűnne a buszsofőrök fele. Persze némely informatikus azt se tudja hogy a pórnép használ olyat hogy busz, mert a munkája neadjisen nem home office... a büdös parasztnak be kell mennie a kis lakásán kívül valahova...pffff)

És ezen a nagyságrendekkel több ÉRTELMES munkán belül csak nagyon elenyésző azoknak a munkáknak a száma, amik fizetésben is tükrözik a termelt értéket.

Jön a szokásos érv, hogy: Há' mennyivel nehezebb/stresszesebb/szakértelmet kívánobb/stb munka az informatika, mint ........ munka, így nehogy már ugyanannyit keressen.

Ok. De ehhez az a jó hozzáállás, hogy valaki a megélhetési vonal 3X osát megkeresi, a társadalom túlnyomó része meg épp a megélhetési vonal pluszminusz 20%-os rangén belül van?

Az áj-tí szakember atyaúristen így nem csak azt érezheti hogy jól keres, és nincs gondja semmire se, hanem még döbrögisen le is nézhet a kb 1/5-ét kereső tömegre...

2020. jan. 27. 00:14
 35/45 anonim ***** válasza:

Téged mit tart vissza,hogy neki állj tanulni szépen?

Szépen kezd el akár ma,munka után tanulj otthon.

Ez van,nem csak az IT-t fizetik meg.

Legyél hegesztő,kőműves,burkoló,asztalos,villanyszerelő ha IT nem megy.

2020. jan. 27. 00:25
 36/45 A kérdező kommentje:

Ok, akkor visszaveszek.

Tessék megmondani, mit kéne elővennem, ahhoz, hogy pl egy havi 200 nettót kereső IT pozíciót be tudjak tölteni?

Szerző, cím érdekel.

Ha nem könyv, akkor egy YouTube tutorial, aminek a 100%-os elsajátítása felér azzal mintha elvégeznék vizsgákkal, meg hasonlókkal egy valamilyen képzést.

(számomra is nevetségesen hangzik, de mivel nincs rálátásom felteszem ezt a bugyuta kérdést is).

Mondjuk felmerül a kérdés, hogyha van ilyen, akkor miért is megy bárki egyetemre, de ez már talán csak huszadrangú kérdés...

Szóval hogyan kell nekiállni Sunshinedoll válaszadóhoz hasonlóan otthon napi 1-2 óra rászánással piaci értéket hordozó IT tudást felszedni?

Amúgy ez a burkolósdi most komoly? Hol a pé-ben gyakoroljon az ember? Kertem, saját ingatlanom nincs.

Majd nyilván elméleti önképzéssel elindulok egy megbízónak megcsinálni a fürdőszobáját úgy hogy ezt eddig csak videón néztem...

Jó, mindegy...Maradjunk az IT önképzősdinél.

2020. jan. 27. 00:39
 37/45 anonim ***** válasza:
31%

Szerintem inkább menj el kamionosnak!

Jól fizet, és nem lesz időd baromságokat írogatni.

Neked is jó, nekünk is jó, win-win.

2020. jan. 27. 07:34
 38/45 anonim ***** válasza:

Miért kirúgtak vagy mi van, hogy itt csesztetsz minket szakmában lévőket és szakmát tanulókat?

Amúgy annak aki a kamu munkákkal jött, az tévesen értelmezte azon ember kommentjét, hogy a szakmáknak nem fikázniuk kéne egymást, mert minden szakma valahol egymást segíti, ezt próbáltam én is jelezni!

Ti meg a kamukkal jöttök. Én is tudok emberileg is kamukat mondani, ami nagyon csúnya pl. aki kamu profillal tönkre teszi a másik ember lelkét, és önbecsülését, és majdnem magát az embert is, csak mert próbálják kihasználni a naivitasat, mellesleg nemcsak azt az embert, hanem azt az embert is tönkreteszik, akinek a személyiségét használják. Nem erről volt szó! Hanem arról, hogy a szakmák, mint tényleges és nem kamu szakmák egymást segítik!

Mit tanulj? Először is ha nem a kedvenced az IT, akkor először is ne tanulj, hanem kutass az interneten, hogy melyik az a piacképes szakma ami érdekel többet is gyűjts, utána kutass, hogy hogy fizetik, és utána csekkold, hogy miket tanulnak, és ha még akkor is érdekel csak akkor kezdj tanulni, mert ha így állsz egy szakmához, mint az IT-hez, akkor nem fogod tudni megtanulni.

Az ilyen szakmákhoz igazán elhivatottnak kell lenni, pláne, hogy eleve úgy indítasz már, hogy mi nagyképűek vagyunk, sztereotípia. Tudom, akinek nem inge, de tudod azért ez nekünk is necc, na, akiknek nem inge, mert így a mi munkánkat nehezítik meg az olyan emberek mint te. Ilyen hozzáállással hogy akarsz IT-t tanulni, ha a masikon gondolkodsz, hogy biztos nagyképű, nem csak mondjuk, van olyan IT-s aki látott már sok mindent, pl. Etikus hacker vagy biztonsági szakértő,vagy moderációs munkatárs fogalmad sincs, hogy milyen nehézségeik vannak szakmai téren, és hogy milyen kemény munka van amögött, hogy védve legyenek az emberek. Szóval ez a szakma bére igenis realis! És igenis mindegyik megérdemli amit keres. Mert keményen megdolgoztak érte már akkor amikor tanultak, és nagy többség azért választotta mert ténylegesen ezzel akart foglalkozni. De van olyan IT-s aki kevesebbet keres mint te mondjuk, pl. egy közalkalmazotti státuszban lévő rendszergazda, vagy aki csak közmunka keretén belül csinálja. Szégyen rájuk nézve, mert több olyan munkát csinálnak, ami nem egy ember munkája lenne, és amit keresnek nudli. Szóval hagyjuk már ezt a nagyképű dolgot. Hagyjuk már a fikázásod, már ne haragudj, kezdj inkább keresgélni, hogy milyen szakma érdekel,a mi jól fizet.

2020. jan. 27. 07:59
 39/45 anonim ***** válasza:
Ez azért necc, mert majd munkába is ezen fogsz gondolkozni, és nem tudod majd eldönteni, hogy a masik nagyképű vagy elhivatott. Felejtsd mar el, ha tnaulni akarsz tanulj, de olyan szakmat ami erdekel, mert az IT-t ezek szerint utálod. De te tudod mit akarsz tanulni. Irtam, hogy először keresgélj szakmákat, miket tanulnál szivesen, nem a középkorban élünk, hogy marpedig te bányába fogsz dolgozni ha értesz hozzá ha nem. Választhatsz, tanulhatsz, de ezekért tenni kell. Kinek könnyebben megy kinek nehezebben, lassabban, de aki igazán elhivatott ugyis megtanulja.
2020. jan. 27. 08:03
 40/45 anonim ***** válasza:
84%
Hiszti helyett akkor embereld meg magad es tanulj informatikat. Vagy mást tök mindegy. Ismerek programozokat, en messze nem keresek annyit, de nem mason kell azt a frusztraltsagot levezetni hogy a te szakmad sem( amugy enyem sem) megbecsult. Arrol nem ok tehetnek. Valahol megértem ha erre nagy igény van, cégeknek all erdekeben akkor megfizetik. Ez van.
2020. jan. 28. 14:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!