Informatikusok, akik magas lóról beszélnek! Nektek hogy esne, ha kizárólag egy olyan szakmával lehetne egyről a kettőre jutni, amihez semmi affinitásotok/kedvetek/lehetőségetek nincs?
blablabla...akinek nem inge...blabla...
Szóval: Nézzünk már végig a mai szakmákon és a hozzájuk tartozó fizetéseken.
Van igazából bárkinek aki nem rendelkezik kezdőtőkével egy vállalkozáshoz lehetősége az informatikán kívül?
(költői kérdés, nem).
De mi van ha én a száz, vagy ezer féle emberi készség, affinitás, tehetség közül PONTTTT nem az informatikához szükséges skillekkel rendelkezek?
Ennek azért van esélye, nem?
Az olyan mellékes dolgokról már nem is beszélek, hogy mi van ha valakit fiatalon totál más irányba tolnak, mert anyu-apu nem vették észre 1998-ban hogy "Hoppá, itt 20 év múlva már csak az informatikus lesz piacképes, muszáj arra nyomni a gyereket".
Én kérek elnézést hogy 12 évesen nem voltam tisztában a világ munkaerőpiaci dinamikájával, és nem infóval foglalkoztam minden szabad percemben.
Meg azért is ég a pofám, hogy kifejezetten lélekölő, monoton, érdektelen lenne számomra egy ilyen munka.
Szóval mi lenne (csak játszunk el a gondolattal), ha valami teljesen más szakmát/szaktudást értékelne felül irreálisan a piac? Mi lenne, ha pl az agysebész, vagy az idősgondozó lenne kizárólag hülyére fizetve?
Sok informatikus kifejezetten ügyetlen lenne ezekhez a szakmákhoz (hallottam már nem egyszer, hogy azért jó neki az infó, mert nincs kézügyessége, vagy mert utál emberekkel foglalkozni).
Az ilyen mit kezdene magával ha csak és kizárólag olyasmivel tudna egy emberöltőn belül saját ingatlanhoz jutni, amit rühell, és nem lenne belőle sohasem jó szakember, mert egyszerűen más a mentalitása?
(a kérdést azok a hozzászólások ihlették, ahol a "kÉpeZd MaGAd éS jUtsz vALaMire" szokásos mondatot lökte be a hozzászóló, aki természetesen valamilyen programozó)
"A programozók, szoftver fejlesztők nagyon is oda figyelnek, mert a te kis gépedet is egyszer valaki beprogramozta, vagy aki képalkotói vizsgálatokat csinál, ahhoz is kellett programozó egyszer."
A kérdés nem arról szólt, hogy "Mik az informatika eredményei".
Tudom jól, hogy milyen szerepet lát el a modern világban az informatika, nem kell a 40-es évekig, és Neumannig visszavezetni a dolgot. Hasznos. Pont.
De minden szakma nélkülözhetetlen a világ működéséhez.
Most lehet itt jönni azzal, hogy mi robotizálható, mi oldható meg feleannyi pénzből deep learninggel, meg bid datával, da ha holnap eltűnne akár csak a buszsofőrök, élelmiszerbiztonsági szakemberek, vagy postai alkalmazottak fele, már recsegne-ropogna a drága kis világunk.
Nyitott lennék,erőszakkal is megtanulnám ha jól esik.
Szenvedtem én is nehogy azt hidd,az alvás az a szó volt amit kikerestem a szótárból mert proginf mellett dolgoztam is végig.
Kitapostam a lelkem,26 éves koromig kitapostam a belem is,csajozás bulizás azt se tudtam mit jelent,otthon ültem tanultam megállás nélkül.
There is no free lunch.
Szal kérdező igen,KÉPEZD MAGAD abba amire KERESLET van,taposd magad,hajts,tanulj megállás nélkül.
Ez minden szakmára igaz ami piacképes,mindenhol képezned kell magad.
Csak az átlag magyar csak irigykedik de a munkát nem látja,hogy állandóan hajtani,figyelned kell.
Ja meg a másik soft skillek is,Linkedin marketing,énmárka orrba szájba,eladni magad a HR-esnek meg a cégnek.
Tanulj hegesztőnek,burkolónak amire van kereslet.
Csak azt nem értem pont egyik haverral beszéltük,hogy ha tudjátok,hogy a diplomátok sz_rt se fog érni,akkor miért végzitek el?
Ez ugyanaz,hogy a kutya beleül a szögbe és megkérdezik a gazdit miért nem megy el onnan?
Mert nem fáj neki eléggé.
Tájékozódni kellene mit érdemes tanulni plusz mellé 1 tárgyalási szintű nyelvtudás.
Ez a titok meg állandó önképzés soft skillekben is.
Ez van jólétért MEG KELL DOLGOZNI.
A szoftverfejlesztő akinek nemcsak a munkája de a hivatása is az leszarja hogy mennyit keres, persze örül hogy jól megfizetik, de ha nem ennyi lenne sem érdekelne.
Ismerősömnek építőipari cége van, megkérdezte mennyit keresek mint szoftverfejlesztő majd kinevetett hogy a hegesztői 2x annyit kapnak, pedig buta kancigányok. De abszolút nem érdekel, én ezt szeretem csinálni.
És én sem keresek rosszul.
Ha nem tudsz megélni abból amit szeretsz csinálni akkor így jártál
Én nem Neumannig mentem vissza én csak a SAP programozókra és szoftverfejlesztőkre gondoltam pl.
Oh ha a programozók is eltünnének , szoftver fejlesztők és biztonsagi szakertok, etikus hackerek akkor a kis emberek is nagy szarban lennenek az atomeromuvekrol nem is beszelve khm, mert sehol sem tudnanak ugyet intezni es bizonyos helyen atomeromuvekbe ott nagyon nagyon necc lenne. Egeszsegugyrol nem is beszelve.
Lehet fikazni de pl egy SAP dolgozo olyan kütyüt programoz amivel pl. Egy millitary verseny lo minden mozgaskori eredmenyet fiziologiajat mozgasat mutatja mellette azt is latni milyen a lovasanak a nyergebe mert van rajta kamera. Amivel aztan az olyan tudos emberek akik szinten laborban dolgoznak tobb mindent meg jobban meg tudnak erteni es bizonyos helyzetben konnyebben segitenek. Az a szomoru hogy te az olyan szakmat tanulokat vagy szakmaban dolgozokat nagykepunek nevezed akik hivatasbol azert csinaljak hogy nektek konnyebb legyen. A data sientist-ekről nem is bedzélve azokért el sem tudod képzelni hogy versemgenek mert nagyon értékes szakma.
* A data scientist-ekről nem is beszélve azokért el sem tudod képzelni hogy versengenek mert nagyon értékes szakma.
Javítva!
Beragadtr a lejátszó utolsó?
Továbbra sem az informatika eredményeit kérdőjeleztem meg...
Ezt a kérdést meg kéne mutatnom a volt kollégiumom életunt rendszergazdájának. Miközben éppen adminisztrálja a diákoknak kölcsönzött elosztókat, vagy próbálja működésre bírni az ősrégi számítógépeket. Na és ki hallgatja a nyafogásokat arról, hogy nincs internet? Mert a rendszer nem arra lett kitalálva hogy diákonként három eszköz húzza.
Ő is egy informatikus, havi netto kb. 130-150-ért. És a neveletlen diákokra nincs pótlék.
Amúgy meg pont azért nem mentem ilyen infómérnökös, vagy akármilyen egyéb műszaki szakra, mert feleslegesen nem akarom elbaszni az állami féléveim, meg az életidöm egy részét (aki időt nyer...ugye közismert).
Saját tapasztalat köv:
ELTE gyakorlósuliba jártam, nagyon tolták a matekot és fizikát.
Én már 10-ben nagyon durva lemaradásokkal voltam, rendre kettesekkel rugtak át év végén (aztán egyetemen mégis meglett a matek alapos tárgyam, mert végre találtam magántanárt, amit fizettem a saját keresetemből. Anyámék ehhez a lépéshez egyszerűek és fukarok voltak sajnos).
Fix volt számomra, hogy tök felesleges lenne bármi durván matekos szakra mennem később, mert annak egy nagy kerek ló###sz értelmi nincs, hogy felvetessem magamat xy mérnök szakra, aztán II. félév végén kibukjak államiról.
Középiskola alatt volt nem egy baromi jó eszű ismerősöm.
upper mid-class, mérnök családból származó srác haverom például BME-re ment vallamosmérnökire...
1 és fél évig bírta, utána átment valami jogra.
Pedig a srác matek OKTV top 20-ban is benne volt még gimi alatt.
Csak néztem hogy "Pont teneked nem jön össze a BME? Apád mérnök, és suli alatt végig 5+++ voltál"
Szóval volt önismeretem. Tudtam hogy feleslegesen nem baszok el féléveket egy teljesíthetetlen szakon.
Örüljön magának abból a 300 diákból BME diplomához jutó 30 ember, aki időre végez, leszarom, nem szégyellem hogy ugyanúgy nem ott szerzek képesítést, mint az a 270 aki kibukik.
Én tudtam magamról mindig is hogy az élettudományok, empirikus, gyakorlatias dolgok vonzanak a tudományban.
Nem egyszer futok bele ilyen high-level informatikusok circlejerking eszmecseréibe itt is, máshol is, hogy pl OKJ-s informatikus képzést, vagy a "gyorstalpalós" hiányszakma feltöltésre kitalált informatiukus iskolákjat (valami Greenfox) lenézik, és CSAKKKKHHH és kizárólag az az igazi informatikus szakember, aki 5-6 évig szop a kalkulus III. féle tárgyakkal.
Ilyenkor full úgy érzem, hogy ezt a szart akkor se lehetne már elsajátítanom (úgy hogy még 25 se múltam el) hogyha akarnám.
22+ évesen az vágjon bele még egy 5 éves képzésbe akinek két anyja van...
Most akkor csak az ér bármit is, aki ezt a min. 5 éves matek BDSM-et bevállalja?
Mert úgy tűnik hogy az se jó, ha "simán csak" egy infoirmatikus OKJ-t megcsinál az ember. Mertr jön a sznob high-class infó expört, és szarba se veszi ezeket.
(az a legjobb mikor egy ilyentől kértem még évekkel ezelőtt segítséget, hogy csak néhány egyszerű felhasználói szintnél magasabb dolgot mutasson már meg, és a tufa fejével képtelen volt emberi nyelven átadni bármi tudásmorzsát... LvL autismus maximus)
Kérdező te nem értetted amit írtam, azok mögött az eredmények mögött szerinted nagyképű informatikusok vannak, pedig olvashattad informatikusok véleményét is, hogy gyakran tanulmányaik alatt megküzdöttek azért, hogy az embereknek később könnyebb legyen. Benned meg kialakult egy h*lye sztereotípia, hogy nagyképűek. Nem! Eredményeket adnak az olyan emberek kezébe ami neked is a szakmád, hogy aztán az orvos tudjon segíteni. Nem tudom érted-e? Mert szerintem nem!
Aki informatikus nem azért tanulja, mint amit te írtál, hanem azért mert ezt szereti és ez érdekli, és mert segíteni akar a többi szakmában dolgozónak.
Egy webdesigner tanonc voltam!
Kérdező, miért kell a litánia? Két sorban összefoglalható a bajod, angol szavak nélkül:
Megérdemelnének más szakmák képviselői is ekkora, vagy nagyobb fizetést. Tudás, felelősség alapján. Ennyi, és ezzel mindenki egyet ért. Kivéve azok, akik a fizetést osztják. De ők nem gyakoriznak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!