Informatikusok, akik magas lóról beszélnek! Nektek hogy esne, ha kizárólag egy olyan szakmával lehetne egyről a kettőre jutni, amihez semmi affinitásotok/kedvetek/lehetőségetek nincs?
blablabla...akinek nem inge...blabla...
Szóval: Nézzünk már végig a mai szakmákon és a hozzájuk tartozó fizetéseken.
Van igazából bárkinek aki nem rendelkezik kezdőtőkével egy vállalkozáshoz lehetősége az informatikán kívül?
(költői kérdés, nem).
De mi van ha én a száz, vagy ezer féle emberi készség, affinitás, tehetség közül PONTTTT nem az informatikához szükséges skillekkel rendelkezek?
Ennek azért van esélye, nem?
Az olyan mellékes dolgokról már nem is beszélek, hogy mi van ha valakit fiatalon totál más irányba tolnak, mert anyu-apu nem vették észre 1998-ban hogy "Hoppá, itt 20 év múlva már csak az informatikus lesz piacképes, muszáj arra nyomni a gyereket".
Én kérek elnézést hogy 12 évesen nem voltam tisztában a világ munkaerőpiaci dinamikájával, és nem infóval foglalkoztam minden szabad percemben.
Meg azért is ég a pofám, hogy kifejezetten lélekölő, monoton, érdektelen lenne számomra egy ilyen munka.
Szóval mi lenne (csak játszunk el a gondolattal), ha valami teljesen más szakmát/szaktudást értékelne felül irreálisan a piac? Mi lenne, ha pl az agysebész, vagy az idősgondozó lenne kizárólag hülyére fizetve?
Sok informatikus kifejezetten ügyetlen lenne ezekhez a szakmákhoz (hallottam már nem egyszer, hogy azért jó neki az infó, mert nincs kézügyessége, vagy mert utál emberekkel foglalkozni).
Az ilyen mit kezdene magával ha csak és kizárólag olyasmivel tudna egy emberöltőn belül saját ingatlanhoz jutni, amit rühell, és nem lenne belőle sohasem jó szakember, mert egyszerűen más a mentalitása?
(a kérdést azok a hozzászólások ihlették, ahol a "kÉpeZd MaGAd éS jUtsz vALaMire" szokásos mondatot lökte be a hozzászóló, aki természetesen valamilyen programozó)
Azért kell a litánia 20-as, mert a kérdés konkrétan azoknak szólt, akik kb úgy állnak hozzá, hogy "ezt csak akarni kell".
Pont nekik hoztam fel párhuzamnak, hogy gondoljáék már végig mi lenne velük, ha még a drága kis életük alatt fordulna a kocka, és olyasmiben lenne a big cash, amihez hülyék mint a lőtéri kutya.
De nem nagyon jött át némelyiknek.
Ez az élet egyik nagy igazságtalansága. A másik az, hogy míg a reál zsenik többsége ugyanolyan jó humán területen is, fordítva ez egyáltalán nem így van.
Szerintem mint mindent a világon, ezt is a pénz oldaláról kell megközelíteni. A jéghegy csúcsán állóknak ebben van a legnagyobb üzlet, ezzel tudnak a legnagyobb profitot elérni, a világot a pénz és a hatalom hajtja, jelenleg pedig az általad felsorolt területekben van a legnagyobb pénz.
Nekem nem kell a litánia én is nagyot fordultam de tudod valaki később találja meg az útját.
Én 10 éve nem gondoltam volna hogy ezt fogom tanulni.
Szerintem ezt bármelyik szakmánál lehetne kérdezni. De minek, aki tényleg hivatásból van a pályán az úgy sem nagyképű, de olyannal is chateltem már aki épp valtas elott volt informatikai palyarol kamionos palyara. :D
Szóval ez azért nem kőbe vésett, hogy egy informatikus ne lehetne univerzalis. :) De ez nem szakma kérdése hanem az egyén kérdése.
Egyrészt nem értem, miért vagy ideges. Másrészt ez az affinitás dolog olyan baromság.
Felnőttként tökéletesen sikerült felismernem, hogy az égvilágon bármit meglehet tanulni, csak motiváció és szorgalom kell hozzá.
Két természettudományos diplomám van, mindig is úgy gondoltam, hogy 'ahhoz van affinitásom', ennek ellenére jogi területen dolgozok - és elég jó vagyok a munkámban, nem mellékesen saját magamtól tanultam meg programozni 27 évesen munka mellett, szóval szerintem az "affinitás" az csak egy kifogás. Nyilván van, amit az ember könnyebben ill. nehezebben tanul meg , de ha elég motiváció van rá, akkor bármit meg lehet csinálni.
"Képezd magad arra, amire kereslet van"
Akkor szerintem mindenki legyen prostituált! Arra van igény és meg is fizetik.
Bezzeg ha egy kérdező ezt felveti, rögtön leoltják, hogy inkább végezne bármilyen aljamunkát. De ha pénztáros, vagy árufeltöltő valaki, akkor meg az a baj. :D Vicc.
Kérdező, én értem, mire gondolsz. Egyesek egyszerűen figyelmen kívül hagyják a tehetség és az érdeklődés fogalmát. Tehát nem számít, ha téged a biológia érdekel, attól még gépészmérnöknek, vagy inkformatikusnak kell lenned, mert ezt diktálja a piac.
Kb 8-10 sztárszakot kivéve semmi nincs igazán megbecsülve. Még a mérnökök és az informatikusok is marják egymást felvis statisztikákra hivatkozva. :D
Persze akinek műszaki pálya volt a szíve vágya, az megint más téma. De a többségnek nincs saját akarata, csak a pénz érdekli, meg hogy lenézhessen mindenkit.
Ez megint tipikusan egy önáltató élethazugság.
Komolyan, valaki tényleg elhiszi, hogy csak informatikusként lehet jól élni és "emberöltőn belül saját ingatlanhoz jutni"? Szerintem ez sokkal inkább a saját kifogásod, hogy hát, nincs érzékem a reál dolgokhoz, ezért nem lettem informatikus (ezzel még nincs is semmi baj), úgyhogy ezért nem is fogok soha jól keresni (ezzel van a baj!).
Annyi, de annyi lehetőség van, hogy az ember jól keressen!
Ha a fizikai, gyakorlati dolgok érdekelnek, akkor lehetsz mesterember, kőműves, burkoló, asztalos, vízszerelő, először egy brigádban, aztán később egyéni vállalkozóként is, és garantálom, hogy többet fogsz keresni, mint a legtöbb informatikus.
Humán szakokkal is bőven lehet jól keresni, ha képes és hajlandó vagy megtanulni valami ritka, de mégis fontos nyelvet, gondolom magyar-kínai vagy magyar-japán tolmácsként se lesznek anyagi gondjaid. De ha van benned kellő ambíció, egy SSC-ben vagy egy multinál is elég jó előmeneteli lehetőségek vannak. Sőt, szerintem a jog is ide tartozik, jogászként (nem feltétlen ügyvéd) is vannak jól fizető pozíciók budapesti multiknál, jó előmeneteli lehetőséggel. Sőt, én szerintem pszichológusként se fogsz rosszul keresni, a 10-15.000 forintos óradíjakkal, ott viszont pácienseket kell találnod. De nálunk például a projekt manager (szintén nagyon jól keres) anglisztikai szakos diplomát végzett.
Sőt, reál téren sem csak informatika van, a mérnöki szakokkal és a gazdasági szakokkal sem nagyon lehet melléfogni, ha az ember képes és hajlandó az egyetem mellett gyakornokoskodni. Mondjuk ez minden szakmára igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!