Nőként veszélyes egyedül erdőben mászkálni?
Szeretnék kimenni a természetbe, csak úgy lenni valahol, ahol nincsenek sokan, de nem tudom jó ötlet-e egyedül mászkálni.
Esetleg van olyan hely, ahol túrázáshoz, természetben levéshez lehet társaságot találni? Bár nem "bandázni" szeretnék elsősorban, úgy meg gondolom fura lenne, ha nem szólnék senkihez, ha többen vagyunk.
Vagy feleslegesen gondolkozom ezen? Ti szoktatok így mászkálni?
Egyedül nem ajánlott elhagyatott helyre menni egyedül férfiként sem.
Eltévedés lehetősége. -Félreértés ne essék, de a korunkban divatos és túlmisztifikált GPS gyakran akkora baromságokat jelez ki, hogy ha be lehetne vennie azt egy kutyának, percek alatt megveszne és a hegyek között gyakran megtalálható a telefontársaságok által jelzett 1 %, ahol nincs lefedettség.
Baleset. - A nőknek különösen gyenge a bokájuk, ez a gyenge láncszemek egyike náluk.
Vadállattal lehetséges találkozás. A párzási időszak a legtöbb erdei állat esetében lepergett már (éves szinten), de pont ebből adódik, hogy mostanában meg élelmet keresve a kicsinyeiket védik.
Utolsó helyre hagytam a rosszhiszemű embert - alacsony, de számításba vehető eshetőséggel.
Javaslom, keress egy természetjáró kört vagy keress egy arra hajlandó ismerőst az ismeretségi körödből, aki kapható erre és megbízható! Télen nem árt, ha rétegesen öltözöl, van nálad plusz egy réteg felső ruházat és nem maradsz a hegyek között délután 14:00 óra után, - mert ezt követően valószínűtlen gyorsasággal sötétedik rád a hegyek között.
Teljesen mindegy, hogy hol ér utol a baj gyökerek. Az a lényeg, hogy egyedül oda kell figyelni, mert manapság veszélyes a világ. Lehet ezt ragozni, én leírtam érthetően többször is, hogy mindegy kiről és hol van szó, veszélyes a világ sajnos.
Panelpatkányozhattok itt másokat, elárulom vidéki vagyok és szoktam én is kirándulni, de ésszel! Odafigyelek arra, hogy ne kerüljek olyan helyzetbe sehol, hogy bárki bánthasson és igen, pl. nem megyek egyedül.
Ettől független engem is érhet bàrmikor baj, ne adj isten, de van rá esély így is. Igen, veszélyes az utcára kilépni. Persze megkell tenni, mert nem lehet egy szobában élni, de óvatosnak kell lenni mindig és mindenhol. Nem tudom ezen mit nem lehet felfogni.
Aki ezzel a "mai világ" szöveggel jön, az kilépett valaha a bejárati ajtón vagy csak a (böngésző)ablakból nézelődik?
Csak egy kis statisztika 100 ezer főre vetítve:
100 ezer lakosra 1-2 gyilkosság jut (évente 100-200 gyilkosság, hazai adatok szerint 100 külföldi adatok szerint 200)
Ezzel szemben 100 ezer lakosra jut 5-6 halálos közlekedési baleset, 300+ rákos megbetegedés miatti halálozás, 300+ szívbetegség miatti halálozás 100+ agyvérzés miatt. Magyarul sokkal nagyobb az esélye, hogy szimplán megbetegedsz és meghalsz mint annak, hogy meggyilkolnak.
Meg úgy alapvetően hagyjuk már ezt a "manapság" dumát. Magyarország bőven a biztonságos országok közé tartozik, ahol alapvetően nem kell rettegve az utcára lépned.
Persze lehet riogatni azzal, hogy jobb a biztonság, az ellenség mindig a hátad mögött van és hasonlók, de ennyi erővel ne engedd el a gyereket a szomszédba, ne hagyd egyedül a pároddal, és mindenki mindig figyeljen a másikra.
Óvatosnak kell lenni az egy dolog, de nem paranoiásnak...
Nagyon egyszerű, ha már ennyire "mászkálni" akarsz, fényes nappal kell erdőbóklászni, és azelőtt hazamenni, mielőtt rád sötétedne, ennyi.
De ha mondjuk nem a Budai hegyekbe, hanem egy 2 település közti autóút menti bazinagy erdőségbe mész, ott aztán nem kell félned, hogy emberi életformával fogsz találkozni.
Persze a nagyobb vadállatoktól ott is tartani kell.
Nem gyilkosságoktól kell (csak) tartani; a "rejtélyes módon eltűnés" jóval gyakoribb, és még csak nagy dobra sem verik. A hírekbe max 1-2 eset kerül be, na meg persze évente van egy cikk arról, hogy egyre többen tűnnek el.
És ja. Van olyan, hogy kifigyelik, hogy ki szál ki az autóból túrázgatni. Azt mondani, hogy ez nem történik meg kb olyan, mintha azt mondanád, hogy nem is létezik tüdőrák, hiszen nem ismersz tüdőrákost, pedig az ismerőseid többsége cigizik.
GPS-ről annyit, hogy telefonon Locus Maps-et használok. Még soha nem hagyott cserben 1000+ km során. Offline is működik és pontosan betájol, Magyarország 99%-án megtalál 1-2 méterre pontosan és jelzi az összes turista utat, települést, meg rengeteg dolgot mint kutak, boltok, miegymás. A túrázók WAZE-ja.
"Vadállatoktól" sem igazán kell tartani, azért nem egy Kanada vagy Ausztrália vagyunk, gyakorlatilag nincsen semmilyen igazán veszélyes vadon élő állatunk. Pár farkas a Bükkben meg néha ide tévedt medve ami simán betévedt a lakott területekre is. De ezek is csak bulvár rémhíreknek jók, az itt élő állatok 99%-a messziről kerüli az embert.
Talán egyetlen "veszélyes" állat a vaddisznó, ami szintén olyan, hogy kicsi eséllyel futsz bele és akkor is kicsi az esélye hogy támadna. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb pont a lakott területek környékén jön-megy így akár helyi lakos is bele futhat.
Én részemről sokkal jobban tartok a lakott területek környékén lévő meg nem kötött, be nem zárt kutyáktól, de azokkal is bármikor össze futhat az ember, nem kell hozzá túrázónak lenni.
Összességében azt tudom írni mint eddig, sok értelmes választ nem lehet várni egy olyan oldalon ahol az életüket 99%-ban gép előtt töltő élettelen lények írnak választ, tisztelet a kivételnek.
A GPS-en jót röhögtem. Itt bukik ki, hogy ki túrázik, és ki okoskodik a fotelből.
"Eltévedés lehetősége. -Félreértés ne essék, de a korunkban divatos és túlmisztifikált GPS gyakran akkora baromságokat jelez ki, hogy ha be lehetne vennie azt egy kutyának, percek alatt megveszne és a hegyek között gyakran megtalálható a telefontársaságok által jelzett 1 %, ahol nincs lefedettség."
Turistatérképet használok. Olyan papírból készültet, ha valaki látott már esetleg olyat... Felőlem a GPS azt mutat, amit akar.
Amikor túrázgatni kezdtem egyedül, még mobiltelefonom sem volt.
"Baleset. - A nőknek különösen gyenge a bokájuk..."
Nem körömcipőben szoktak menni kirándulni.
"Vadállattal lehetséges találkozás."
Ja, énekesmadárral meg nyúllal. :DDD
Az egyetlen, ami elvileg (!) veszélyes lehet, az a vaddisznó. Nos, sötétedés előtt nemigen mozdul meg, egyébként kiváló szaglása van, és kerüli az embert. Gyakorlatilag csak akkor lehet veszélyes, ha anyakocáról van szó, amelyiknek pont kismalacai vannak - és az anyakoca úgy érzi, hogy mi veszélyt jelentünk a kismalacaira. Mondanom se kell, hogy a vaddisznónak van annyi esze, hogy kicsinyeit napközben ne hozza elő, tehát, ha tél végén, amikor a kismalacok születnek, sötétedés előtt kiérünk az erdőből, akkor ez is ki van zárva.
Igaza van annak, aki írta, hogy a faluszéli, erdőbe csatangoló kutyák lehetnek a legkomolyabb veszélyforrások. Szerencsére mifelénk (Észak-Dunántúl) már elég jó kultúrája van a kutyatartásnak, és nem jellemző, hogy ki tudnának szökni, pláne nagyobb, veszélyesebb kutyák.
És újra leírom: sok év kirándulás alatt sem hajléktalannal, sem rossz szándékú emberrel nem találkoztam erdőben. Egyszer fatolvajokkal találkoztunk (feleségemmel kettesben). Szó nélkül továbbmentünk, nem kérdeztük meg, kinek a megbízásából vágják a fákat (teljesen egyértelmű volt, hogy tolvajok), ők sem kérdezték, szétfűrészeljenek-e minket, hogy ne maradjon tanú. Legalább 5 férfi volt, és eszük ágában sem volt ránk támadni.
21-es válaszolón is jót mulattam:
"Amikor az erdő mélyén voltam, ..... és lépéshangokat hallottam, na akkor gondoltam bele, na basszus, itt fogok meghalni."
Hát, aki arra gondol, hogy ha BÁRKI szembejön vele, az őt meg fogja ölni, nos annak az embernek valóban van oka félni - saját démonaitól. Azok a veszélyesek rá nézve, nem az erdők népe.
"az erdő szerinted kevesbé veszélyes hely mint a lakott területek"
Nem szerintem az, hanem ez egyszerű tény.
"még nem következik, hogy egyedül sétálni veszélytelen lenne"
Nem is állítja senki hogy veszélytelen, hiszen abba is bele lehet halni, hogy otthon ülsz. De tény, hogy semmivel nem veszélyesebb mint kimenni az utcára, elmenni boltba, elmenni munkába, vagy bármi. Egyszerűen indokolatlan a "veszély" jelzőt használni, hiszen ez alapján az egész életünk egy puszta veszélyhelyzet.
"elég ha rosszul lépsz és eltörik a lábad, vagy fejen talál egy faág"
Ez pont ugyanaz a szint, mint hogy ne maradj egyedül otthon, mert a fejedre eshet a csillár, vagy felborulsz a székkel, vagy elcsúszol zuhanyzáskor és ott halsz meg.
"A kérdés nem az volt, hogy az erdő veszélyesebb-e mint bárhol máshol, hanem hogy elküldenéd-e Piroskát a kosárkával egyedül a nagymama házáig."
De b+ a kérdés pontosan az volt, hogy az erdő veszélyesebb-e mint bárhol máshol. A válasz egyértelmű, semmivel nem veszélyesebb.
De mondom, teljesen értelmetlen bármit is írni egy olyan oldalon ahol életüket a gép előtt töltő emberek válaszolnak olyan dolgokra amiről fogalmuk sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!