Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Mennyit kell ilyen esetben...

Mennyit kell ilyen esetben egy baráttól eltűrni? Mikor kellene szóvá tennem, hogy már nagyon bántó, amit csinál?

Figyelt kérdés

Adott egy nagyon régi és nagyon jó barátom, aki jelenleg kétség kívül egy borzasztó nehéz időszakon megy keresztül. Tényleg kivan, és én mindenben - de szó szerint mindenben - szinte erőmön felül próbálok neki segíteni. De soha semmi nem elég. És mivel én vagyok ott, az összes frusztrációját (amiknek amúgy hozzám tényleg semmi köze) rajtam vezeti le. Most már beszólogat, megjegyzéseket tesz, simán közli, hogy a segítség nem elég, az semmi, mert az ő problémája...

Én nagyon megértő vagyok, de tegnap már annyira megbántott, hogy majdnem visszaszóltam, ugyanakkor nem akarom én is rugdosni a "földön fekvő" embert.

Szóval: ki mit tenne? Várjam meg, míg rendeződik a helyzete, és utána beszéljek vele? Vagy inkább csak nyeljek, és tudjam be annak, hogy azért velem ilyen, mert én vagyok ott, és előttem nem kell magát tartania? Vagy most szóljak, és ne segítsek többet?

2022. szept. 1. 08:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
"Ne tetszik nekem, ahogyan velem viselkedsz, időt kérek, majd csak akkor keress, ha nem használni akarsz, hanem viselkedni is fogsz velem."
2022. szept. 1. 10:14
 12/17 anonim ***** válasza:

A segítésekre ő kért meg?

9-es vagyok, jó, én mondjuk eleve nem szeretem a gyerekeket, már csak ezért se segítenék egy ismerősömnek se olyat, ami a gyerekeivel kapcsolatos.

2022. szept. 1. 12:04
 13/17 anonim ***** válasza:
Ha neked összejön munkahelyi és magánéleti problémahalmaz, hogy oldod meg, hogy oldanád meg? Tudsz valakire támaszkodni, vagy mivel ilyen még nem történt, nem tudod még?
2022. szept. 1. 12:05
 14/17 A kérdező kommentje:

12-es: igen, ő kért meg.

13-as: nekem egy nagyon rossz időszakom volt kb. két éve, akkor én is kaptam tőle is segítséget, meg egy másik barátnőmtől is. De tény, hogy alapvetően az olyan segítség volt, hogy többször megkérdezték, hogy vagyok, stb. Nem kellett effektív idejönni és segíteni, ilyenre sosem volt szükségem. Nem tudom, megtenné-e valaki - ezen én is gondolkodtam már. De inkább ne is derüljön ki, magyarul ne legyen ilyenre szükségem.

2022. szept. 1. 12:59
 15/17 anonim ***** válasza:

Nem vagy köteles MINDENT is eltűrni neki, azért van egy határ. Szép tőled és rendkívül korrekt, emberséges is, hogy erőn felül segítesz neki. Ő most egy beszűkült tudatállapotban van, amikor a saját problémái rendkívül felértékelődnek a számára, ezért nem is biztos, hogy teljesen reálisan látja őket, ehhez mérten az irányodból érkező segítségnyújtást sem látja reálisan, ezért nem értékeli azt kellőképpen. Amit tenni tudsz az annyi, hogy leülsz vele beszélgetni és elmondod neki, hogy továbbra is minden erőddel mellette állsz, támogatod őt mindenben és átérzed a helyzetét, együtt érzel vele, de a viselkedése már túlment egy határon, számodra sértő amiket mond neked vagy amiket tesz ellened, túlzó, amit már elvár tőled, ezért ha nem változtat a stílusán, hangnemén, nem te fogsz szándékosan eltávolodni tőle, hanem ő fog ellökni téged saját magától, gondolkozzon el ezen. Te kitartasz mellette jóban-rosszban, ameddig csak tudsz, de ez tőle is függ, hogy mennyire fogadja el a feléje kinyújtott segítő kezet, nem csak tőled. Segítesz NEKI megoldani a problémáit, DE NEM oldhatsz meg HELYETTE egyedül mindent, ehhez neki is hozzá kell járulnia, hiszen alapjában véve az ő életéről van szó.

Mint a régi tanmesében. Segíteni csak azon lehet, aki akarja, hogy segítsenek neki, aki elfogadja a segítségnyújtást.

[link]

Aki nem fogadja el, azon nem lehet segíteni. :(

Most egy picit te is légy türelmesebb vele (úgy érzem, hogy az vagy), mert egy "borzasztó nehéz időszakon megy keresztül", ahogy te is írtad. Próbáld felnyitni a szemét, hogy ne csak a kilátástalanságot és a kétségbeesést lássa maga körül, hanem a probléma megoldására fókuszáljon, arra, hogy hogyan tudna ebből mielőbb kilábalni, hogyan tudná mielőbb megoldani, és mit kell ehhez tennie. Tervezze meg lépésről lépésre nyugodtan, higgadtan, átgondoltan a teendők sorát, nyugodjon le, mert csak így fog tudni változtatni a helyzetén. Amennyiben nem képes lenyugodni és elfogadni a segítségnyújtásodat, az esetben figyelmeztesd őt, hogy ha továbbra is így fog viselkedni veled, akkor el fog lökni magától és teljesen magára marad, egyedül, minden problémájával. Attól, hogy ő nehéz helyzetben van, semmi sem jogosítja fel őt arra, hogy visszaéljen a nehéz helyzetével vagy kihasználjon, megalázzon másokat. Pláne olyanokat, akik a legnemesebb szándékkal segíteni akarnak neki. Van egy határ, ami tőle is elvárható, még ebben a helyzetben is.

2022. szept. 1. 17:26
 16/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Minden szavaddal egyetértek, így fogok tenni. Természetesen türelmes vagyok, átérzem a helyzetét, meg is értem és többet el is tűrök emiatt, mint máskor. De van egy határ, mert senki lábtörlője nem leszek.
2022. szept. 1. 18:35
 17/17 anonim ***** válasza:
Helyes. :)
2022. szept. 1. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!