Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Kamasz lányok. Ti barátkoznáto...

Kamasz lányok. Ti barátkoznátok egy hallássérült lánnyal, akinek hallókészüléke van?

Figyelt kérdés
Csak a hallókészülékkel hall, anélkül semmit. Barátkoznátok egy ilyen lánnyal?

2021. ápr. 1. 19:01
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
19, igen, tudom, hogy vannak ilyenek. És ez borzasztó lehet, meg a tudat, hogy velem is bármikor megtörténhet. Nyilván én sem örülnék neki, ha valaki ez alapján ítélne meg, és senki nem akarna velem barátkozni csak azért mert nem hallok.
2021. ápr. 1. 19:45
 22/33 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként sokan vannak, akik fogyatékosok társaságában kellemetlenül érzik magukat, én is tapasztalom. Nem szólnak hozzám, ha van valaki velem, akkor az illetőhöz intézik a velem közlendőket, hogy "mondja el nekem", mintha nem beszélném a magyar nyelvet, vagy külföldi lennék.
2021. ápr. 1. 19:50
 23/33 anonim ***** válasza:
100%

Igen-igen. Baleset, sportsérülés, bármi miatt lehetsz akár te is másnapra hallássérült. Egyik rokonomat a volt felesége képelte fel úgy, hogy beszakadt a dobhártyája... Sose tudhatod.

Egyébként hogy pozitív komment is legyen, én megértem amit írsz, Kérdező.

Nem értek egyet a véleményeddel, de megértem, amire gondolsz.

Még nagyon fiatal vagy, és fogyatékkal élőt csak tv-n láttál, vagy hallomásból ismersz. Nincs azzal semmi baj, hogy úgymond "ledöbbent" egy kicsit a felismerés, hogy lett egy fogyatékkal élő ismerősöd, hiszen még nem találkoztás ilyen jelenséggel a saját környezetben. Ez teljesen rendjén van, számodra szokatlan.

De viszont írtad, hogy jól elvoltatok, jól elbeszélgettek. Akkor miért nem adsz neki egy esélyt? Próbáld meg folytatni vele az üzengetést ott, ahol abbahagytátok. Ismerd meg jobban, és hidd el, el fog múlni ez a "furcsaság" érzés, ami körülvesz, miközben vele töltöd az időd.

Azt írtad korábban: "Nem zavar, ha meleg, roma, más nemzetiségű..."

Képzeld, ezek közül nem csak régebben, de napjainkban is vannak emberek, akiket pedig ez "zavar", vagy aggódva állnak hozzá a dologhoz.

Ugye, ez pedig neked fura, hogy másnak miért fura? :D

Azt mondtad, nem ítéled el a dolgot, de mégis úgy tűnik, bizonyos értelemben mégis elítéled.

(Saját sztori: annak idején az egyik munkahelyemen volt egy beteg srác (illetve nagyon sok ilyen beteg volt, de most csak őt emelném ki), aki 22 éves volt, és mozgássérült. Két darab háromlábú járóbottal közlekedett, egyedül WC-re is csak nehezen jutott el, mindenben az anyukája segített neki. A beszéde is kicsit kásás volt, de alapjába véve egy nagyon laza, vicces, jópofa fiatal srác volt. :)

Amikor bejött a váróterembe, már mindenki odament hozzá beszélgetni, rajta pedig látszott, hogy nagyon boldog emiatt.

Még facebookon is bejelölt, 1-2x írt is nekem, és a mai napig látom, milyen posztokat rak ki: a gyerek teljesen rendben van értelmileg és érzelmileg, gyönyörű a helyesírása, öröm olvasni, milyen szép verseket rak ki néha. :)

Igen, megéri ilyen személyekkel barátkozni, sosem tudhatod, kivel hoz össze az élet.

Másik történet: apósomék szomszédja egy vak bácsi, aki bot/kutya nélkül úgy jár-kel a faluban, mintha semmi baja nem lenne. Főz otthon, tyúkot vág, nagyon profi a pasas. És amiket mesélni szokott néha, az parádés. :)

25/N

2021. ápr. 1. 19:58
 24/33 anonim ***** válasza:
94%

Tudod, aki szemüveges, az is fogyatékkal él, mivel csökkent a látása, vele sem barátkozol?

16 éves, hallássérült lány.

2021. ápr. 2. 11:06
 25/33 A kérdező kommentje:
24, de a szemüvegesekkel is barátkozok, csak a hallássérültek, meg a mozgáskorlátozottak olyan furák nekem. Amúgy lehet, hogy te vagy az a lány 24-es, mert ő is 16 éves.
2021. ápr. 2. 13:04
 26/33 anonim ***** válasza:
82%

Nahát, csak egy 16 éves hallássérült lány létezik az egész világon

Örülök, hogy nem én vagyok az a lány

2021. ápr. 2. 14:38
 27/33 A kérdező kommentje:
Nyilván nem csak egy, de akár lehet ő is. Azt mondtam "lehet", nem azt, hogy biztos ő az, mert ha csak egy 16 éves hallássérült lenne akkor 100%-ig biztos lettem volna benne, hogy ő az.
2021. ápr. 2. 14:39
 28/33 anonim ***** válasza:
100%

Én próbálom értelmezni, amit mondasz. Igen, biztosan azért furcsa neked, mert fiatal vagy és eddig még nem találkoztál fiatal hallássérülttel. Tulajdonképpen természetes, hogy vegyes érzéseid támadtak ezzel kapcsolatban és agyalsz rajta. Le lehetne tagadni ezeket a gobdolatokat, érzéseket, de azok ott vannak. Ez egy tanulási folyamat. Sokan egy mozgássérült mellett is kezdetben rosszul, furán érzik magukat. Az a ti döntésetek, hogy jóban maradtok-e.

Neked azt tudom javasolni, hogy próbáld átgondolni a helyzetet, esetleg vele is beszélhetsz róla, hogy ő hogyan éli meg, hogy másoknak nem kell hallókészülék a környezetében. Félő, hogy megsérted, de ha mégis barátkozni akarsz, fontos lenne jobban megérteni ezt a világot. Ezek a kellemetlen érzéseid megváltozhatnak, próbálj meg nyitott lenni. Azért is, mert később egyre inkább észreveszed majd, hogy nem úgy van, hogy vannak az egészségesek és a sérültek. Szerintem nem ilyen éles a határvonal.

2021. ápr. 2. 15:12
 29/33 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a normális válaszokat, főleg a 28-ast, és a 23-ast. Megpróbálom jobban megérteni, és belelátni az ő helyzetébe. :)
2021. ápr. 2. 15:19
 30/33 anonim ***** válasza:
100%

Ha barátkozni akar, akkor nálam nem számít, ha valaki sérült, csak a lényeg hogy meg legyen a közös hang.

Te is bármikor sérült lehetsz virus, baleset, betegség után.

Azt is tudd, hogy sokan nem örököltek...

Az a baj manapság, hogy azt gondolják hogy a gyerekük is hallássérült lesz, ezért nem akarnak belemenni a kapcsolatba. Először is, ha kialakult a hallaskarosodas, azaz nem veleszületett, akkor az nem örökölhető.

Ismerek olyat is, hogy a szülei egeszsegesek, de mégis valami ok miatt a 2 gyereke is hallássérült lett.

Nyugodtan baratkozz, neki szuksege van, barat nelkul nem tudna felnoni rendesen. Foleg ha a szulei is hanyagok.

2021. ápr. 2. 22:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!