Mi értelme van eredeti játékot venni PC RE? Mikor ingyen lelehet tőlteni?
Álljunk meg egy szóra, a letöltés nem lopás, nem bűn!
Mégis miért érdemes megvenni egy játékot, ha tetszik? Azért, mert akkor támogatod a játék készítőit, az eladásokból látják, hogy tetszik a játék az embereknek, és legközelebb is olyat készítenek majd.
Én úgy fogom fel, mintha a moziban a filmvetítés után kellene fizetni, és csak akkor, ha tetszett a film: letöltöm a játékot, és ha úgy érzem, hogy "hú, ez az x óra klassz időtöltés volt, megér nekem y ezer forintot az élmény", akkor megveszem a játékot, akkor is, ha már végigjátszottam. Ha meg egy óra anyázás után törlöm le, akkor örülök, hogy nem adtam ki utána egy fillért sem, érted...
Más, praktikus okok: nem kell a gépeden tárolni a sok gigányi fájlt, pl. steamről bármikor le tudod tölteni, automatikusan letölti a frissítéseket, nem kell szopni a crackekkel és a vírusokkal, szinkronizálja a mentett állásaidat a gépeid között (pl ha laptopon és asztali gépen is játszol), elmenti az achievementjeidet. Akit bannolnak csalásért, annak újra meg kell vennie a játékot, hogy be tudjon lépni, ez a csalók nagy részét visszatartja.
"a letöltés nem lopás, nem bűn"
Lopásnak valóban nem lopás, de azért nem is törvénytelen. Nem mondom azt, hogy sosem töltöttem le játékot, mert nem lenne igaz. De én amióta kikoptak a demók, és ráfaragtam pár játékra, semmit nem veszek meg rögtön. Elsősorban kiderül, hogy normálisan fut-e a gépen, másodsorban hogy jó-e. Viszont nem szoktam végigjátszani, műfajtól függően pár órát, és ha tényleg tetszik, akkor már veszem is meg.
Több előnye van. Elsőként nem kell állandóan töltögetned a frissített verziót. Automatikusan frissíti magát, felhőben tárolja a játékállást, használható a multi. Ha más nem steam nyári vagy téli vásáron olyan akciókat kifogni, ami a hülyének is megéri.
A letöltés Magyarországon NEM bűncselekmény, bármit is mondanak a jogvédők:
2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről, XXXVII. FEJEZET: A SZELLEMI TULAJDONJOG ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK, 385. paragrafus, 5. bekezdés írja:
Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.
Nem "nincs benne", hanem benne van, hogy "nem bűn".
Minden üres adathordozó után jogdíjat fizetünk, amiből pénzt kapnak a szerzők.
A jogvédő szervezetek azért fújják fel ezt az egészet, mert ezzel tisztes(ségtelen) haszonra tesznek szert.
A szellemi tulajdon egy speciális dolog. Attól ha lemásolod, az eredeti nem lesz kevesebb, vagy rosszabb! Akkor lesz rosszabb, ha lemásolod és eladod, így a szerző helyett tőled veszik meg, ezzel megkárosítva őt.
A törvény is ezt rögzíti egyébként.
Sőt, mondok valamit! Ha bármilyen találmányt (ez is a szellemi tulajdon egyik formája) szabadalmaztatnak a világon, azt te otthon magadnak szabadon megépítheted, használhatod. Csak nem adhatod el másoknak. Ez éppúgy nem bűncselekmény. Sőt, még csak nem is holmi kiskapu a törvényeken, hiszen világszerte direkt így lett megalkotva a szellemi tulajdon jogrendszere, hogy ne gátolja az ismeretek szabad terjedését!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!