Erősítő nélkül nem lehet szép hangzást elérni?
vegyük alapul: Az erősítő mondjuk max 400 W-ot vesz fel.
12V-on (ami inkább 13-14 között van) max 33A áramot vesz fel.
Egy 10 mm2-es réz vezeték terheltősége 48A.
De ezeket a 400, és satöbbi wattokat hanyagolnám :)
Ez mind szép és jó, csak nem értem hogy jön ide. :D A fejegységekben 10A biztosíték szokott lenni, amibe a komplett elektronika, lejátszó, kijelző, rádió, mind-mind benne van + ugye az "erősítő". Na, ebből ki lehet számolgatni, hogy mennyire komoly szerkezet lehet, ha még a hatásfokot levonjuk.
A vezeték terhelhetősége (és ellenállása) függ a hosszától is, nem csak a keresztmetszetétől. A 33A-es erősítő egy alap rendszerre elég. És valóban, ha nem túl hosszú a kábel, jó hozzá a 10-es, bár én biztosan vastagabbat húznék be. Az iso csatlakozóban viszont hajszálvékony a kábel (nem tudom pontosan mekkora, de vicc), a fejegység ezen kapja az áramot. Ez eleve behatárolja a bele épített erősítőt.
"De ezeket a 400, és satöbbi wattokat hanyagolnám :)"
Miért? Ott kezdődik a bugi! XD
Ne keverjük már a mennyiséget a minőséggel, jó!?
Nálam a hangminőségnek nem watt a mértékegysége... (Tényleg nem előnyös a vékony kábel műszakilag, az tény) Vannak a nagy erősítőknek előnyei, de hangminőség jóformán független a wattoktól. Hallottam én már 20 wattos Marantz erősítőt, meg 10 wattos csöves erősítőt, ami úgy szólt, mint az álom, meg 100 wattosakat, amik hidegen és fárasztóan szóltak...
Nem mondom, hogy nagyobb erősítő nem szólhat szépen, de a nagy erősítő is vagy szépen szól, vagy nem...
Önmagában a sok watt nem jelent semmit, ha a minőséget nézzük. (Ráadásul egy 50 wattos erősítő nem kétszer hangosabb a 25 wattosnál, hanem éppen hogy csak egy kicsit.)
Hol kevertem? :D Írtam, hogy a hangerő az utolsó szempont számomra, jó? :)
Egyébként, igenis, van köze a hangminőséghez is, pl egy mélyláda esetén. Nem elsősorban a hangerő miatt jön jól az combosabb erősítő, hanem, mert kontroll alatt tartja a membránt, miközben nincs agyonterhelve. Hangosnak lehet hangos egy kis fika erősítővel hajtott sub, de szépen, kottázható hanggal már egy minőségi, kellően erős erősítővel fog szólni.
"Hallottam én már 20 wattos Marantz erősítőt, meg 10 wattos csöves erősítőt, ami úgy szólt, mint az álom"
Ezek hogy jönnek ide? Én is hallottam ilyeneket, de szerintem fejegységbe nem nagyon építik ezt a kategóriát.
"Nem mondom, hogy nagyobb erősítő nem szólhat szépen, de a nagy erősítő is vagy szépen szól, vagy nem... "
Egyetértek. Nem állítottam az ellenkezőjét. Csak annyit, hogy a fejegységek erősítője sz.r, mind minőségre, mind teljesítményre.
"Ráadásul egy 50 wattos erősítő nem kétszer hangosabb a 25 wattosnál, hanem éppen hogy csak egy kicsit."
Önmagában egyik se hangos, csak egy rendszerben, egy hangszórót meghajtva. Nade egy érzékenyebb hangszóróval egy 25W-os akár még hangosabb is lehet, mint az 50W-os egy érzéketlen hangszóróval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!