Erősítő nélkül nem lehet szép hangzást elérni?
- A fejegyslég erősítője rossz minőségű és gyenge. 15-20W között szoktak tudni, azt is magas torzítással.
- Az ajtóba tett hangszórók akusztikus rövidzárral működnek, mivel az ajtó nem egy rendesen lezárt doboz. Amíg ezt meg nem szünteted bitumenlapos szigeteléssel, a mélyebb frekvenciák hiányozni fognak. Emellett ugye az ajtó és a kárpit rezonál.
- Hangszórót lehet ajánlani, de a hang, amit kapsz, 100 más tényezőtől is függ. Az érzékenységet kell nézni, ha fejegységről akarod hajtani, jó pl az Audio System MX165 szett.
A lejátszókban valamilyen szintű erősítő eleve benne van. Gyakran elég erős ahhoz, hogy túl hangos legyen. Tehát a lejátszó mellé csak hangszórót kell vegyél.
Az alábbi oldalakon tájékozódhatsz:
Arra azért figyelj, hogy a hangszóró mindig jóval nagyobb teljesítményű (Watt) legyen, mint az erősítő kimenete, mert ellenkező esetben könnyebben elromolhat, hamarabb torzít.
Jujj, 2-es. :) Nem a túl hangos volt a kérdés, mer egy kis teljesítményű cucc is lehet hangos, de szépen nem fog szólni, mélyei biztos nem lesznek. :)
Ovál hangszóró (és a koax is) erősen felejtős kategória, ha szép hangot, minimális színpadképet szeretnénk elérni.
A hangszórónak nincs teljesítménye, csak terhelhetősége. És egyben a leggyakoribb hiba az általad említett felfogás. Kis teljesítményű erősítő használata, mert azzal nem lehet gond. Dehogynem. Sőt! Egy kis teljesítményű, túlvezérelt erősítő (a fejegységben lévő pont ilyen lesz) kockajelet küldhet a hangszórónak, amit szépen le fog égetni. Ellenben egy tisztességes erősítő, szépen, erőlködés nélkül, tiszta jellel, torzításmentesen és sokkal jobb kontrollal fogja mozgatni a hangszórót.
Kérdező: Hallgass meg egy-két rendszert, hogy tudd, mi kell neked. Tök általános, amit mondasz, de ez nem határolja be, mire van szükséged. Valakinek a műszerfalba hányt koax is kellemes hangerőt és szép hangot jelent, van, aki meg inkább be se kapcsolná azt a hifit, mert hallgathatatlan. És mind a ketten csak egy korrekt hifit keresnek, kellemes hangerővel. Kinek mi.
4-es! (2-es vagyok)
A kérdező leírta, mit nem szeretne betenni az autóba, én arra válaszoltam.
Hogy a hangszórók közül nem szúrtam ki a csúcsot, hát így sikerült.
Viszont egyet nem értek: egy jóminőségű lejátszóba (ha van ilyen) miért építenének rosszminőségű erősítőt?
Vagy csak a végfok rossz? A többi csúcskategória? A külső erősítő meg minden esetben jobb?
Azért építenek bele, mert ezt várja a piac, kell a fejegységekbe erősítő. Aki valamire való rendszert épít, úgyse használja beépített valamit, csak az rca kimeneteket és külső erősítőre köti a hangszórókat. Sőt, az igazán high-end fejegységekben nincs is erősítő, a picit is jobbakban meg kikapcsolható a menüből, hogy ne rontsa el az rca-n kiadott hangot.
Gondolj bele, azon a cérnán, ami az erősítőbe megy, mekkora áram tud szaladgálni? Egy rendes erősítőnek van azért áramfelvétele. A másik: egy ekkora házba zsúfolva mennyire melegedne egy jobb erősítő? Sokszor így se lehet megfogni nyáron egy fejet, olyan meleg.
Na azért külön erősítő nélkül is hallottam eléggé szépen és bőven kielégítő hangerővel szólni egy komolyabb Pioneer fejegységet.
Inkább a minőségi hangszóró és az akusztikai dolgok fogják a hang MINŐSÉGÉT meghatározni.
(Arra külön fölhívom a figyelmet hogy a kapott hangerő meg korántsem egyenesen arányos az erősítő teljesítménnyel.)
mi az a cérna?
1.5-es vezeték max 16A terhelhető :)
Kinek mi az "eléggé szép". :) Rendes kontrollt és minőséget nem várhatunk egy fejegység erősítőjétől. És igen, a hangerő az utolsó szempont (nálam). A minőségbe MINDEN elem számít, ami a forrástól a kapott hangig szerepet vállal. Még az erősítők között is durva különbségek vannak minőség terén, hát még egy fej és egy erősítő között. :) Komolyaby Pioneer fejem van, de szem ágában sincs arról hajtani bármit is. :)
"mi az a cérna? 1.5-es vezeték max 16A terhelhető :)"
Az iso csatlakozóban nem 1,5mm2-es vezeték van. Egyébként az is cérna lenne. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!