Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Az Ultra HD-s /4K/ tévéknek...

Az Ultra HD-s /4K/ tévéknek mi értelme van? A jövőben lesz értelmük?

Figyelt kérdés

Csak mert feltűnt, hogy egyre több ilyen van. Már a nyári brazil VB alatt is reklámozták a szünetekben az ívelt UHD tévéket.

Mi értelme egy ilyen tévének? Én mondjuk magának a 4K felbontásnak sem látom sok értelmét /mert az 1080P-s dolgok a mai napig gyönyörűek/, viszont az ilyen UHD tévéknek meg pláne. Néznivalókat nem lehet rá se venni, se letölteni. Mindenhol az 1080P a maximum felbontás. Illetve Youtube-on vagy valahol biztos vannak UHD videók, de azok gondolom, nem teljes filmek vagy hosszabb dolgok. Szóval csak ilyen tesztvideók.

De ha a jövőben el is fog ez terjedni /bár az 1080P sincs teljesen kihasználva, pl. a TV csatornáknál, a magyar HD adók maximum 1080i-ben sugároznak, ha jól tudom/, ki fogja ezt megvenni?

Egyrészt iszonyat drágák ezek a tévék. Bár lehet, hogy mire ez a felbontás divatba jön, ha jön, addigra már normális áron lesznek.

Másrészt állítólag egy ilyen tévénél csak akkor jön ki a Full HD és az Ultra HD közti különbség, ha legalább 150-200 centis a tévé képátlója... /Sokan mondják, hogy a kisebb UHD tévékhez pár centire kell ülni, hogy érzékelni lehessen a különbséget./ Ezért én nem hiszem, hogy ez el fog terjedni, mert elég valószerűtlennek hangzik, hogy a vásárlók/tévénézők/emberek az átlagosan megszokott 80-100 centis képátlóról áttérnek majd a 150-200 centis tévékre, amik már bőven átlagos felüli méretnek számítanak most. De szerintem a jövőben is. Mert ha lesz is pénze rá sok embernek, egyszerűen nem tudja hová tenni.

Ha a jövőbe képzelem magam és reális áron, 150-200 ezerért meg tudnék venni egy 200 centis UHD tévét /ami most fél-1 millió körül mozog/, amin már kijön a felbontások közti különbség /nem kell hozzá közel ülni/, és már néznivalókat is lehet hozzá kapni/letölteni, én még akkor se venném meg, mert egyszerűen nem tudnám hova rakni, nem fér el a nappaliban. Most van lent a 2008-ban vett 107 centis tévé és csak azért nem vettünk 120-130 centiset, mert egyszerűen nem fért volna el. Pedig árban alig került volna többe...

Ezért nem értem ennek az egésznek az értelmét. Még a jövőre nézve sem, nemhogy most...

2014. dec. 12. 15:28
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

Csalókák azért ezek a bolti demóvideók szerintem. Tegyük fel, megveszel egy ilyen UHD tévét. Oké, a boltban másabbnak láttad a képét, mint a sima Full HD-sakét, de otthon megnézel rajta egy 4K filmet /tegyük fel, hogy már tartalom is van hozzá/ és nem látod semmivel se szebbnek /mert az már nem bolti "trükközés" lesz/, mint mondjuk az 1080p-t.

Mondom, nálam az van, ha én a szobámban lévő 82 centis Full HD tévémen nézek simán csak az ágyban fekve, teljesen átlagos, 2-2,5 méteres távolságról akár 720p, akár 1080p filmet, ha nem tudnám, hogy az adott film milyen felbontású, ránézésre egyáltalán nem tudnám megmondani, hogy melyik melyik. Pedig az egyik ugye 1920x1080-as, a másik pedig 1280x720, szóval a számokat tekintve van köztük szép különbség... És látszatra még sincs!! :O Egyiket se látom szebbnek/csúnyábbnak a másiknál.

Szóval ha a tévém UHD lenne és néznék még rajta 4K-t is, akkor ezek után szerintem azt se látnám szebbnek. Ezek miatt is mondom, hogy nem biztos, hogy olyan sok értelme van ennek a felbontásnak.

Persze, azt elismerem, hogy a technika folyamatosan fejlődik és előbb-utóbb minden elterjed, de kérdés, hogy mindennek mennyi értelme van az emberiség számára. A gyártók, eladók számára tuti van, mert nekik ez pénzforrás. De egy sima vásárló/átlagfelhasználó számára már csak butítás. Ott van például ez a SMART tévé dolog is. Annak idején még mekkora újdonság volt, hogy SMART meg minden, ma már annyira elterjedt, hogy szinte minden tévé ilyen. De ettől még ugyanolyan értelmetlen, mert én a mai napig nem fogom fel, hogy egy tévébe minek kell internet, wifi, Facebook meg a többi, amikor ott van a PC/laptop??? Oké, biztos valaki kihasználja, de azt az egyik legnagyobb baromságnak tartom, mikor valaki csak azért vesz meg egy tévét, hogy lehessen vele netezni és Youtube videókat nézegetni... Persze ő tudja. Ha neki ez kell... :)))

2014. dec. 15. 16:34
 22/27 A kérdező kommentje:

Erre meg most írhatja valaki, hogy de hát milyen lenne, hogy ha még mindig fekete-fehérben tévéznénk, mindenkinek videokazettája/videomagnója lenne vagy mindenkinek maximum vezetékes telefonja lenne, mobilja senkinek.

Színes tévé, DVD lejátszó, mobiltelefon... Fekete-fehér helyett színes kép, ami bőven szembetűnő /szemben azzal, ha 1080p-t nézek 720p helyett, vagy ugye a 4K felbontás/, a DVD lejátszó nem kapja be a lemezek nem létező szalagját, ahogy a VHS tette annak idején, a mobiltelefonnal pedig bármikor elérhetőek vagyunk, ha esetleg valami vészhelyzet támad. Szóval ezeknek volt értelme és ezek valóban nemhogy elterjed, de hasznos dolgok is.

De ma már sajnos olyan világot élünk, amikor az "új" találmányok inkább már hasztalanok. Persze az emberek ezt is kajálják... Tipikusan több az olyan ember, aki inkább birka módon megy előre, semmint logikusan belegondolna, hogy "ez vajon hasznos lesz-e számomra, ad-e valami plusz dolgot nekem?"...

Bocsi, ha hosszú lett, csak ezt most ki kellett fejtenem, miért gondolom így. :)

2014. dec. 15. 16:44
 23/27 Szirty ***** válasza:

"Ott van például ez a SMART tévé dolog is. Annak idején még mekkora újdonság volt, hogy SMART meg minden, ma már annyira elterjedt, hogy szinte minden tévé ilyen."

Támassz fel egy igényt és elégítsd ki.

A fejlődés sajnos egyre nagyobb mértékben csak a pazarlást szolgálja sajnos. A mobiltelefonoknál ez rendkívül szembetűnő.

A marketing gépezet pedig tudományos (pszichológiai) alapokon nyugvó átveréssé fajult.

Az eszetlen vásárlás és újdonság áradat egyre végletesebb és egyre inkább lábbal tiporja az ésszerűséget :-(

Felnő egy nemzedék amelyik már alig-alig tud írni.

2014. dec. 15. 17:40
 24/27 A kérdező kommentje:

Hát ez így van sajnos. Az olyan mai fiatalokat bírom /pedig 30 évesen azért én sem érzem még magam öregnek/, akik a a vonaton/buszon/akárhol nyomkodják az ilyen-olyan csúcs szuper telefonjaikat /ráadásul ha egy kiscsajról van szó, akkor eleve viccesen néz ki, ahogy a kis kezeivel egy normál méretű mobil helyett egy hatalmas "tepsit" nyomogat, de ez már egy más kérdés :)/, miközben biztos vagyok benne, hogy a nagy részük azok közé tartozik, akik neten olyan hozzászólásokat írnak, hogy elég sok szó egybe van írva, aminek nem úgy kellene lennie és az írásjelek nagy része is hiányzik...

A mobiltelefonoknál hogy értetted a pazarlást? 4 magos processzor, 4K videofelvétel, Full HD kijelző, meg ilyenek? Igen, ez az egész már valóban túlzás, az igaz. :( Oké, az mondjuk igaz, hogy az én telefonomnak pl. elég jó a kamerája, és őszinte leszek: ez alá már nem akarom adni, ha a jövőben valamikor lesz egy új telóm. De amúgy azokat is tökéletesen megértem, akik azt mondják, hogy egy telóba minek még csak kamera is? Arra feltalálták a fényképezőt. Lehessen vele telefonálni és SMS-t küldeni, ennyi.

Azokat meg egyáltalán nem értem meg, akik egy egyébként a mai napig tök jó telefonra, ami már közel sem csak telefonálásra és SMS-ezésre használható /GPS, zenehallgatás, fényképezés, videofelvétel, stb./, azt mondják, hogy egy sz@r, merthogy nincsen benne 4 magos processzor, a RAM is kevés és emiatt nem viszi a játékokat... Ilyenkor mondom magamban, hogy "úristen". Azért mégiscsak egy telefonról beszélünk...

Ilyen szinten meg lettek etetve az emberek, hogy ami már csak pár évvel is régebbi, azt nem becsülik és egyszerűen lesz@rozzák. :S :/ És még az sem lehet indok, hogy hozzászoktak egy bizonyos szinthez. Ugyanis én is hozzászoktam már fél év alatt az "új" telómhoz. Azért az idézőjel, mert használtan vettem, és 2012-es kiadású /szóval elvileg már egy is egy "sz@r" a legtöbb ember szerint :) /, de még így is magasabb kategóriát képvisel, mint a régi telefonom. De ettől még a régi mobilomat a mai napig egy nagyon fa$za készüléknek tartom és biztos vagyok benne, hogy tartósságban, élettartamban ver akármilyen 4 magos 8 gigás csúcsmobilt...

Amúgy ez a pazarlás és az emberek fejének tömése még inkább ki fog teljesedni a következő napokban, ugye az ünnepek miatt. :) Ilyenkor egyszerűen szánakozva nézek az emberekre, amiért ész nélkül rohannak bevásárolni mindenféle dolgot, tévét, Xboxot, csúcsszuper telefont, ilyen-olyan játékokat, meg minden cuccot, mindössze azért, mert Karácsony van... De valószínűleg a Karácsony is azért inkább erről a felhajtásról szól már, mert ilyen szinten képesek manipulálni az embereket.

2014. dec. 16. 10:43
 25/27 anonim ***** válasza:
A 4k-s tv-k képesek szoftveresen felskálázni az alacsonyabb felbontású tartalmat. Minél magasabb az eredeti tartalom annál közelebb hozza a 4k-hoz. Ezért lehet az, hogy annak az egy Philipsnek jobb volt a képe mint a többinek.
2015. nov. 21. 17:40
 26/27 anonim ***** válasza:

Jelen pillanatban a kérdéshez viszonyítva a jövőben vagyunk. :)

Nem változott semmi ha a magyar viszonyokat nézzük.

Egyre több az irányítható ,reklámzabáló , tudatlan vásárló.

A fhd tv k lassan teljesen eltünnek a piacról úgy mint a scart csatlakozó.

A tartalom még mindig 0 azaz nulla.

A tv adások jelentős része ip tv nevű förmedvényen SD adásként érkeznek.

A HD adásnak nezezett tartalom vagy upscale-d tartalom vagy HD re azaz 720p re degradált minőség.

A 4k vagy magassabb felbontású videóanyag legális beszerzése a Bluray lejátszó vagy a "Tecsöved" videomegosztó oldal. Esetleg DSLR vagy Konzol vagy PC játék...

2019. ápr. 9. 21:30
 27/27 anonim válasza:

Bár nem kifejezetten csak tévékről van benne szó, de ez a cikk elég jól leírja az "igazságot":

[link]

2020. máj. 13. 14:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!