Az Ultra HD-s /4K/ tévéknek mi értelme van? A jövőben lesz értelmük?
Csak mert feltűnt, hogy egyre több ilyen van. Már a nyári brazil VB alatt is reklámozták a szünetekben az ívelt UHD tévéket.
Mi értelme egy ilyen tévének? Én mondjuk magának a 4K felbontásnak sem látom sok értelmét /mert az 1080P-s dolgok a mai napig gyönyörűek/, viszont az ilyen UHD tévéknek meg pláne. Néznivalókat nem lehet rá se venni, se letölteni. Mindenhol az 1080P a maximum felbontás. Illetve Youtube-on vagy valahol biztos vannak UHD videók, de azok gondolom, nem teljes filmek vagy hosszabb dolgok. Szóval csak ilyen tesztvideók.
De ha a jövőben el is fog ez terjedni /bár az 1080P sincs teljesen kihasználva, pl. a TV csatornáknál, a magyar HD adók maximum 1080i-ben sugároznak, ha jól tudom/, ki fogja ezt megvenni?
Egyrészt iszonyat drágák ezek a tévék. Bár lehet, hogy mire ez a felbontás divatba jön, ha jön, addigra már normális áron lesznek.
Másrészt állítólag egy ilyen tévénél csak akkor jön ki a Full HD és az Ultra HD közti különbség, ha legalább 150-200 centis a tévé képátlója... /Sokan mondják, hogy a kisebb UHD tévékhez pár centire kell ülni, hogy érzékelni lehessen a különbséget./ Ezért én nem hiszem, hogy ez el fog terjedni, mert elég valószerűtlennek hangzik, hogy a vásárlók/tévénézők/emberek az átlagosan megszokott 80-100 centis képátlóról áttérnek majd a 150-200 centis tévékre, amik már bőven átlagos felüli méretnek számítanak most. De szerintem a jövőben is. Mert ha lesz is pénze rá sok embernek, egyszerűen nem tudja hová tenni.
Ha a jövőbe képzelem magam és reális áron, 150-200 ezerért meg tudnék venni egy 200 centis UHD tévét /ami most fél-1 millió körül mozog/, amin már kijön a felbontások közti különbség /nem kell hozzá közel ülni/, és már néznivalókat is lehet hozzá kapni/letölteni, én még akkor se venném meg, mert egyszerűen nem tudnám hova rakni, nem fér el a nappaliban. Most van lent a 2008-ban vett 107 centis tévé és csak azért nem vettünk 120-130 centiset, mert egyszerűen nem fért volna el. Pedig árban alig került volna többe...
Ezért nem értem ennek az egésznek az értelmét. Még a jövőre nézve sem, nemhogy most...
Igen, az 1080p is gyönyörű, de a 4k még szebb.
" Néznivalókat nem lehet rá se venni, se letölteni. "
Még. Ez a jövőre változni fog, már sok telefonnal is tudsz 4k-ban videózni, a 4k a jövő, lesz rá tartalom, ez nem kérdéses. Ugyanolyan lesz pár év múlva, mint most az 1080p, azaz minden kijön 4k-ban is majd, mindenhol lesz 4k tv, és teljesen alap dolog lesz, csak még pár évig várni kell, hisz még nagyon új.
Amikor az 1080p-t vezették be akkor is pontosan ugyanezek az ellenérvek jöttek fel ellene, "minek kell?" meg "nincs rá tartalom", és nézd meg hova jutottunk, 1080p alatt már telefont sem érdemes lassan venni.
Igen, most drágák, de az 1080p-s tv-k legalább ilyen drágák voltak ~10 éve.
"Másrészt állítólag egy ilyen tévénél csak akkor jön ki a Full HD és az Ultra HD közti különbség, ha legalább 150-200 centis a tévé képátlója":
Ebben van igazság, ez a kép láthatóan bemutatja mikor van értelme a 4k-nak (mekkora méretű kijelzőn és milyen közelről nézve): [link]
"Ezért én nem hiszem, hogy ez el fog terjedni"
Szerinted akkor mostantól az emberiség végéig leragadunk 1080p-nél? Dehogyis, a 4k jövője nagyon közel van, utána meg jön a 8k is, és ki tudja hol a határ. Előbb-utóbb úgy is fognak kisebb 4k-s tv-ket is gyártani, de jelenleg még nagyon luxustermék, a gazdagok akik meg jelenleg meg tudják venni azoknak van akkora házuk, hogy elfér a 80"-es tv is. Ahogy megy le az áruk, kisebb méretbe is elérhető lesz, hogy az átlagember átlagméretű házába is elférjen a tv.
Én meg ennek az eszmefuttatásnak nem látom értelmét. Ha neked nem kell, nem fér, akkor nem veszel. Majd eladják annak, akinek kell. Pár év múlva a 4k épp olyan hétköznapi dolog lesz, mint a full HD most. Lesznek tévéműsorok , adnak majd ki filmeket, stb. Aztán jön a 8K. Hogy borzoljam az idegeidet, már itt is van....:)
Aztán valami más.
Nyilván lehet tartalom erre a felbontásra is és idővel az ilyen tévék ára is lejjebb fog menni.
Én azért nem hiszem, hogy ez el fog terjedni, mert az élvezhetőséghez nagy méret kell. A képen, amit adtál, sajna nem igazodok ki. Mellesleg most is lehet kapni 106 centis UHD tévét /láttam már párszor valamelyik Tesco vagy Media Markt reklámújságban/.
Ha esetleg meg tudják úgy oldani, hogy az FHD és az UHD között egy 82 vagy egy 106 centis tévénél is legyen jelentős különbség, akkor el fog terjedni. De ha csak akkor élvezheti valaki, ha 2 méteres tévét vesz, akkor én nem hinném, hogy ennek van jövője. Hiába lesz rá tartalom, hiába megy le az ára, ha Jóska vagy Pista bácsi meg is tudnák venni és Jocika is tudna letölteni rá 4k-s BD ripeket, attól még a lakásuk ugyanakkora marad és ugyanúgy nem fog benne elférni a 2 méteres tévé, maximum a 100 centis... Technikai fejlődés és elérhető ár ide vagy oda, ez azért méretbeli kérdés is. Tegyük fel, hogy a jövőben ami most 1080p-ben megy, az 4K-ban fog, illetve átlagáron hozzájutok mindehhez. Annyi a különbség, hogy míg most egy 80-100 centis TV van a szobámban, pár év múlva kénytelen leszek egy 200 centiset bezsúfolni, ami fizikai képtelenség.
Szóval ha ezt nem oldják meg, hogy ne csak 150-200 centin legyen élvezhető ez a felbontás, akkor nem hiszem, hogy el fog terjedni. A sima képcsöves tévékről a HD felbontásra váltáskor nem volt ekkora méretbeli eltérés, így az emberek nagy része tudott váltani. Pl. a szobámban lévő 82 centis TV-m alig nagyobb, mint az egykori Videoton tévénk...
Mármint a képátlója nyilván nagyobb a 82 centis LCD-nek, de úgy az összméretet /magasság, szélesség/ tekintve alig nagyobb az ősrégi Videotonnál.
Míg egy 200 centis TV azért már elég nagy váltás a nagy átlag 82-106 centihez képest... Ha nem teszik távolról is láthatóvá a megszokott méretű tévéknél is a 4k-t, akkor nem tudom, hogy ez mennyire jövő. Hacsak nem fogja mindenki kibontani otthon a falát vagy drasztikusabban átrendezni egy egész szobát a 2 méteres tévé kedvéért. :)
"Ha esetleg meg tudják úgy oldani, hogy az FHD és az UHD között egy 82 vagy egy 106 centis tévénél is legyen jelentős különbség, akkor el fog terjedni."
Ez alapján nem nagyon érted az egész technikai hátterét (még alap szinten sem).
Nem azért mondják, hogy 82 centin nincs különbség FHD és UHD között, mert még gyerekcipőben jár a 4k és nem tudnak 82 centin olyan jó tv-t csinálni.
A PPI-n múlik az egész. Ez a point per inch, azaz hogy egy inchen hány pixel "fér el". Emberi szem egy bizonyos érték felett már nem lát különbséget (pontos értéket erre nem lehet írni, illetve amúgy is függ attól, hogy milyen messziről nézed).
Egy 82 centis tv 1080p-s felbontás esetén 68.84 PPI-s, 4k esetén 137.68 PPI-s.
Ha te 7 méterről nézed a tv-t, akkor még a 480p és a 4k között is lehet, hogy nem látnál különbséget, hisz az emberi szem nem olyan jó, hogy ilyen távolról is lássa a különálló pixeleket.
A képhez magyarázat: az y tengely a tv-től való távolság feet-ben (1 méter az kb 3 feet), az x tengely pedig a tv kijelzőjének mérete inchben.
És ha ezután megnézed a képet akkor már szerintem elég könnyen értelmezhető, pl. ha ~5 feet (~1,5 méter) távolságból nézed a ~48"-es tv-t, akkor észreveszed az 1080p és 4k között a különbséget.
Azt meg nem értem miért beszélsz arról, hogy ha csak 200 centis 4k-s tv-k lesznek akkor nem fog elterjedni, amikor a hozzászólásod elején te magad írtad, hogy már te is láttál 106 centis 4k-s tv-t.
Nem kell falat bontani, átrendezni a szobát, lesz kisméretű kijelző is 4k-s felbontással, még 5"-es telefonkijelzők is előbb-utóbb 4k-sat lesznek (már most is QHD-nál járunk), nemsokára mainstream lesz a 4k.
Ha messziről nézed a tv-det, akkor tényleg nincs különbség már 720p és 1080p között sem. Ha olyan messziről nézed a tv-det, ahonnan kéne (ez ugye a kijelző méretétől függ), akkor nagyon észrevehető a különbség, hacsak nincs nagyon rossz látásod.
Mi értelme? Hát hogy penge éles lesz minden 20 perces reklámblokk, amivel a műsort 10 percenként megszakítják :-/
Ekkora felbontásnak egyébként (fizikai, fiziológiai és ergonómiai okokból) csak egy bizonyos (elég nagy) méretű képmegjelenítőnél van értelme.
1#: "már sok telefonnal is tudsz 4k-ban videózni..."
Annak van a legtöbb értelme bélyeg méretű kijelzőn...
Fáj, hogy ilyeneket meg kell magyaráznom egy (vélhetően) felnőtt embernek: a telefonnal felvett videókat nem csak telefonon lehet megnézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!