2 és 4ohmos autóhifi nél mi is a külömbség?
/Ami már 2ohmon lead papirok szerint rms-be 500w körül. akkor pl 2db 4 ohmos hangszóró párhuzamosan kötve nem több értelme van? Szóval, kisseb költség vetést nézve, 2 ohmbol több ki csikarható mint 4 ohmbol./
de ez miért költség hatékonyabb? hiszen itt a pénz el megy a másik hangszóróra,valamint két hangszóró ugyebár dupla hely ha netán ez is szempont.
autóhifinél amúgy 2ohm,2x2ohm,4ohm 2x4ohm szokott lenni,8ohm max bekötésnél jöhet ki,önmagában autóhifis hangszórók nem 8ohm osak.
egyébként még olvass kicsit mert nekem ilyen watt szerint osztályozó embernek tűnsz,az meg nem jó,nem aszerint kell tájékozódni hogy melyik erősítő milyen.
Azok a hifisek akik neked wattokat beszélnek abszolút nem értenek hozzá,tőlük nem is érdemes kérdezni semmit.
Én pl eleve nem is szeretem ha kérdezik hány watt van a kocsiba,mindig elmondom hogy nem tudom mert felesleges adat és ez nem úgy működik hogy wattokból ki lehet számolni a hangminőséget és a hangnyomást.
Egyiket sem lehet le következteti a watt számból valamint a Watt szám is zene közben nagy mértékben ingadozik hiszen a hangszórók mozgás közben felugranak 20ohm meg még nagyobb ellenállásra is.
Tegyél egy multimétert a hangszóró két porítására és állítsd Ohm mérésre aztán kezd el be nyomni a membránt,minél jobban eltolod a közép állástól annál feljebb megy az ellenállás.
A megadott ohm szám a legkisebb értéket jelzi,a közép állást.
A watt szám a tápellátsától is függ.
pl erőknél általában 13,8Volton mérik,gagyibbaknál 14,4en hogy minél több wattot írjanak.
Na igen csak a gond akkor van ha nincs megfelelő táp ellátás és a feszültség nagyobb mélyeknél be esik,akkor egyből nem bír már az erő rendesen teljesíteni mert nem kap elég áramot.
szükséges a nagy indító áramú akkumulátor ha hifizel,megfelelő generátor teljesítménnyel és megfelelő kábelezéssel.
A 150literes láda baromi sok,az elég 3db 30as nyomónak kb,ekkora nagy ládákat hangnyomásra szoktak készíteni nem pedig zenehallgatásra.
Átlagos 30cm-es zenei nyomónak reflex ládából 48-60liter közt szokott lenni az igénye.
Amit írtál hogy egyik 25hz másik 35 azok az Fs értéket mutatják,Fs a saját rezonancia frekvencia értéke.
Ez annyit tesz hogy maximum eddig lehet lefelé hangolni a ládát hozzá,ez alatt az érték alatt már sokat esik a dB értéke,tehát nagy mértékben halkulni fog.
Ilyen alacsonyra egyébként nem nagyon szoktak hangolni,inkább olyan 40hz környékére szokták őket.
/De ha a wattot nézzük:) 200 w rms 4 ohmon, vagy legyen 300 w 4 ohmon amit le tud adni egy erősítő. Az már egy jó mélnyomóval már kellemes mélyet szolgáltat?/
300W nem kevés rms-ben de hogy milyen lesz a hang minősége az nem csak ezen múlik hanem a kocsin is,a nyomófajtáján,méretén,ládán stb tehát sok mindentől függ hogy mit is fogsz végezetül hallani.
önmagában a hangszóró nyilván olcsóbb mint ládával de hozzá ládát készíteni nem olcsóbb mint venni.
Én pl készítettem a nyomóimhoz a ládát de csak azért mert nem szokványos a formája.
Akkor is érdemes házilag ládát csinálni ha más frekvenciára akarod hangolni,nekem sem éppen olyan a port mint a gyári műanyag.
Ha nincsenek meg adva a thiele/small paraméterek az programmal való tervezésnél gond de ha keresel gyári ládát akkor arról tudsz következtetni hogy mi is kéne neki.
Hogy reflex vagy zárt a jobb az igénytől és embertől függ.
Általánosságban a zárt a zeneibb fajta,pontosabb hangja van de sokkal halkabb és az alacsonyabb frekvenciákon gyenge valamint ugyan ahhoz a nyomóhoz zártládával nagyobb erősítő teljesítmény szükséges.
a reflex láda nem annyira pontos mint a zárt,sokkal hangosabb és alul is erős tud lenni.
Én személy szerint reflex ládát szeretem,próbáltam a zártládát meg is hajtottam rendesen de valahogy nekem nagyon nem tetszett.
Olcsóbb nyomóknál is meg lehet találni a paramétereket csak nem a boltok leírásában kell keresni,igényesebb nyomóknál vagy igényesebb gyártó add is is hozzá olyan papírt amin rajta van.
Udv
Nekem is lenne egy hangszórós kerdesem feletek
Nemreg az Octavia 2 hatso ajtoban kellett csereljek hangszorot mert az elozo recsegett. Gyari kod alapjan vettem a bontottat de megis kulonbozo az ohm, a gyari 2 volt ez meg 4 ohmos.
Kerdes az lenne, art valamit az erositonek ha az egyik ajtoban 2 ohmos van a masikban meg 4?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!