Milyen benyomásotok van a Cort X1 elektromos gitárról?
Egyébként válaszoljak is a kérdésre:
Az X1 elég gyengére sikerült gitár. Első elektromos gityóm egy X1 volt, de kb. 1 év után muszáj volt lecserélni. A nyakát lehetetlenség volt beállítani, a tremoló szörnyű volt... húrmagasságot 60 kilóméter magasra kellett rakni, különben csörgött-zörgött, hangolást nem nagyon tartotta... Még a kategórián belül is rossz szerintem. Ilyen árban inkább nézz Squiert, vagy Ibanezt... szerintem jobbak, vagy akár a Baltimore/Johnson gitárok sem annyira rosszak.
Köszönöm!
Részben egyet kell értenem veled, részben viszont az én tapasztalataim is alátámasztják az én véleményem.
13 éve gitározok, 9 éve vettem a Squier Deluxe Stratomat, hozzá egy tranzisztoros "gyakorló" erősítőt, Fender FM25R. Használtam később multieffekttel, majd elektroakusztikussal is, sőt, basszussal is, koncerten is, bírta, de nem vagyok elszállva a hangjától. A középkategóriás használt multieffektétől még annyira sem (Zoom 707 II). A fogyasztóorientált német hangszerboltokban játszottam 2000-2500 eurós gitárokkal, emberméretű Marshall tornyokon, tudom, mire képes egy igazi erősítő, előtte 2 négyzetméternyi kisvonattal, de otthonra ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Innen jött a hangkártya ötlete.
A 10 éves asztali gépemben egy 12 éves Creative Audigy LS van, 13 ezerért vettem akkoriban. 2 különálló sztereó bementet tud akár egyidőben is rögzíteni, van saját Asio drivere, és 2 ms névleges, 16 ms valós latency-vel fut a Guitar Rig. A mai szemmel gyenge processzor miatt DAW-ban direkt monitorozásra nem alkalmas, de bármilyen standalone alkalmazást hallható késés nélkül megszólaltat. A válaszom írásakor ez került 3000 ft-ba használtan, erről beszéltem.
A külső interface természetesen más tészta, régen E-MU 0404USB-re vágytam, most a Steinberg UR22-vel szemezek, valóban 40+ ezres árkategóriáról beszélhetünk (bár MIDI nélkül van néhány olcsóbb is). Akár a belsőhöz, akár a külsőhöz, szükség lesz egy jobb hangfalra vagy fejhallgatóra, de nem gondolom, hogy ez lenne a szűk keresztmetszet, általában szokott otthon lenni.
Pillanatnyilag kénytelen vagyok a laptopot használni, az alaplapi hangkártya a szerencsétlen Asio4All-lal 33.4 ms latency-t tud, de ezt DAW-ban is, több valós idejű Guitar Rig VST-vel is. Ez már zavaró tud lenni, de otthoni gyakorlásra jobb mint a semmi.
A tört szoftver nekem sosem okozott problémát, volt/van Guitar Rig 3-4-5, mind egyből működött. A kontroller persze hiányzik hozzá, így pl a wah kiesik, legfeljebb automatizálni lehet DAW-on belül, hangerőpedálnak a Zoomot használom félmegoldásként. Ez a konfig, ha használhatóságban nem is, de hangzásban hozza a Boss GT10 szintjét. Én inkább hadakozok a technika ördögével, mint magával a hangszerrel, ezért javasoltam inkább jobb hangszert egységnyi pénzből.
Bocsánat, hogy kisregény lett. :)
Mindenkinek egyéni, hogy mennyire akar vesződni mindenféle számítógépes gonddal, ami várható.
Akinek van hozzá kedve meg tudása, nyilván elmolyol vele, de amúgy a fejhallgatós gyakorláson meg felvételen túl másra nem tudja használni.
Egy kezdőnél főleg nem azon fog múlni a gitártudás fejlődése, mennyi effektet tud rápakolni. Sőt, a pontos és tiszta játékot jobban el tudja sajátítani nem agyoneffektezett hanggal.
Az is egyéni, ki mennyire tudja elviselni a latency-t. Engem baromira zavar például.
Ez így van, mindenkinek más az elképzelése a zenélés kivitelezéséről, valaki a garázsban egyszál kombóval szeret pötyögni, nekem pedig jelen pillanatban az UR22 lenne az ideális megoldás, úgyis mindig a gép előtt ülök, és saját alapra vagy az eredeti zenére játszanék.
Az Asio4All-ban ez a szörnyű, hogy egyszerre csak egy alkalmazást képes megszólaltatni, így nem kivitelezhető, hogy a háttérben Winampból vagy neadjisten Youtube-ról szóljon az alap.
Az alaplapi hangzás valóban sehol nincs az Audigy-hez, külső interface-t még nem hallottam, de gondolom, hogy 40 ezerért már nem lehet rossz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!