Egy partyfotósnak milyen objektívre lehet szüksége?
Sürgős kérdés mert mostanában több helyre van felkérésem és elkezdtem azon gondolkozni hogy mégis milyen felszerelésre lesz szükségem. A vaku az alap, de objektívekből, elérhető áron ( szóval nem halszem lencsére gondolok) melyik előny ha van egy partyfotósnak? :D ( Canon fényképező )
Előre is köszönöm
Ha nincs még minden irányban dönthető rendszervakud (legalább egy 430 EX II, de inkább 580), akkor először azt vegyél, rohadt felesleges enélkül az obira áldozni, hacsak nem egy 24 f1.4 az.
A hozzászólásoknál több szakmailag megkérdőjelezhető dolog is elhangzott:
"fotózz kis felbontásban": ez hülyeség, csak RAW-ba fotózz, mert (főleg a leméretezett) JPEG-eket gyakorlatilag már nem lehet utólag élesíteni vagy zajszűrni. Nagyon kiszúrsz magaddal, ha lemondasz a korrekcióról. Lightroom a barátod. MAjd exportálásnál lerántod 600*900-ra, nagyobb nem kell webre.
"ne menj 1/13 záridő alá": pont partifotóban ez téves elképzelés. Ha van egy rendszervakud, simán megteheted, hogy egy másodperces záridőt használsz, ami engedi érvényesülni a háttér fényeket. A vaku ugyanis olyan gyorsan villan el, hogy jól megfagyasztja az előtéri alakok mozgását. Kissé aurások lesznek, de ha megtanultál vakuzni, ez jól fog kinézni. Szóval ne akarj mindent felderíteni 1/60 fölé, mert úgy sem fog menni és elvesztik a képek a varázsukat.
Viszont egyet értek azzal, hogy fontos a gép védelme. Egyrészt mindig figyelj minden irányba, másrészt legyen az obin UV szűrő és napellenző. Az első megvédi a frontlencsét a karcoktól, a másik az egész üveget a tapizástól.
Én személy szerint nem szeretem az aura hatású képeket, szerintem picit olyanok mintha el lennének rontva. Ezért is írtam a zár sebességet, persze tény hogy ez is egy plusz szabadságot ad a fotósnak, hogy még többet ki tudjon hozni a gépből. Teljesen rendben van.
Kérdezőnek pedig: Vakuval kapcsolatban, Kerüld a saját vaku használatát, mert ez a funkció ezeknél a gépeknél azért vannak hogy tönkre tegyék a képet. Scott Kelby, az író szavaival élve, a beépített vaku csak egy PR- ügynökség által megálmodott marketing szóösszetétel. Valósághoz legközelebb álló és pontos neve "Csúnyaságszóró". Ha nem lennének ilyen vakuk, akkor hozzá hasonló képeket, csak okmányirodában tudnánk készíteni. Ha mindenképp a beépített vakut akarsz használni akkor használj hozzá diffúzort, vagy egy papír lappal takard el. Tényleg fontos egy jó vaku.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!