Hány megapixeltől van értelme egy kb 100cm x 66cm-es oldalhosszúságú képet nyomtatni? Namármost ezt természetesen a tükörreflexesekre értem, nem a kompaktok 14 megapixeles szenzoraira.
Első válaszolónak igaza van, a 300 dpi biztos jó eredményt ad, de sajna ugye ekkora felbontású (kb. 35 mpix) DSLR gép nincs. Úgyhogy marad az hogy felnagyítod a képet.
Ügyes szerkesztő és megfelelő alapanyag esetén viszonylag jó eredményeket lehet elérni.
a felnagyításnál interpolációra gondolsz, ugye?
hát akkor úgy néz ki ez nem lesz meg így, mert megapixelekben a fele sincs meg, de ami van az teljesen zajmentes, éles. Bár van egy közel 200 megapixeles éjszakai panorámám, akkor talán azt fogom megpróbálni kinyomtattatni nagyobb méretben
köszi a válaszokat
Igen, interpolációra és utómunkálatokra (élesítés...)gondoltam.
Szerintem próbáld meg mindenképp. Nagyítsd fel és készítsd el a képet. Amikor megvan, akkor vágj ki belőle egy A/4 vagy A/3-as méretű darabot és próbának nyomtattasd ki valami jobb gépen jobb papírra. Így néhány száz forintért láthatod - igaz csak részletében - hogy milyen lenne felnagyítva. Szerintem ennyit megér.
Ezek után már csak egy olyan helyet kell találni, ahol megfelelő minőségben nagyítanak.
Ez jó ötlet, köszi szépen. Most felmagyítottam és pixelek helyett a méretét adtam meg cm-ben, és 300dpi. Így gépen nem látok semmi különbséget csak annyit hogy azt lassabban nyitja meg mert 28MB.
Akkor úgy fogom csinálni ahogy mondtad.
Egy próbát megér.
Miben fényképezel? Raw vagy jpeg?
Mert ilyenkor jobb eredményt ad, ha közvetlenül a nyersből nagyítasz és utána konvertálod le.
Amikor megnyitod a CameraRaw-val, akkor alul középen van egy kék aláhúzott felirat (színtér, bit mélység...) arra rá tudsz kattintani és ott tudod módosítani a kép méretét.
Én így szoktam.
Ah hát ezt nem is láttam még ott. Bár ez azért van mert valami okból kifolyólag nekem az nem jelenik meg, mert a tálca eltakarja, ezért csak akkor látom ha az ablakot feljebb húzom. De ekkor visszaugrik szóval nem nagyon tudok rákattintani, az open image-re is csak alig. Majd a tálcát eltüntetem és megnézem milyen eredményt kapok.
Utolsó: ha már lúd legyen kövér :) Lehet hogy nem látszana az életlenség messzebbről, de közelről is lenne nézve és elég illúzió-romboló lenne életlenül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!