Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » LCD televízió képe mitől...

LCD televízió képe mitől ilyen szemcsés? Sima kábeltv van megrendelve a upc-től, emiatt ilyen borzalmas a kép, mert sokkal roszabb mint a régi sima TV-n:S Ha pl DVD-n fogok filmet nézni élvezhetőbb lessz a minősége?

Figyelt kérdés
2009. febr. 17. 14:03
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Jókat (is) mond a szerelő, de elég zavarosan és fölösleges felkiáltójel-hegyekkel. Szóval: Olyan nincs, hogy 16:9-es átmérő, ez a kép oldalaránya. A 16:9 egyébként jobb, mint a 4:3, mivel a szemünk vízszintesen könnyebben mozog, mint függőlegesen (sokkal pihentetőbb a horizontban gyönyörködni, mint egy toronyban). A 20. sz. elején nem volt megoldható ilyen képarányú képcsövek gyártása, ezért lett 4:3-as a TV (de a mozivászon igencsak széles, 2,35:1 arányú). De mivel még az átmenet időszakát éljük, a legtöbb TV-adás 4:3-as. Ha a 16:9-es TV-n akarunk ilyet nézni, akkor a képernyő jobb- és baloldalán fekete sáv van. Könnyű kiszámolni, hogy egy 94 cm-es képátlójú 16:9-es TV-n alig nagyobb 4:3-as kép lesz, mint egy 72 cm-es képcsövesen. Sokan néznek 16:9-es műsort, mivel minden mozifilm szélesvásznú, a DVD-ken is így van. Az LCD gyors mozgás átvitelére valóban alkalmatlan, de a plazma bizonyám, hogy de (fényt kibocsátó elektromosan gerjesztett gáztöltésű képpontok, ugye), mivel 0,001 ms a válaszideje. A fajlagos fogyasztása az LCD-nek, plazmának sem nagyobb, mint a képcsövesnek, de mivel 1,5..2-szer akkora területre, logikus, hogy ennyiszer többet is eszik. A plazma akkor zabál tényleg sokat, ha full-HD. Az meg, hogy nem jó a "képük", azért van, mert a ráküldött jel szar (576 soros PAL jel egy 768 vagy 1080 soros képernyőn, ráadásul általában zajos is), egyébként egy blu-ray vagy normálisan felkonvertált DVD igencsak jól néz ki rajtuk, de pl. a HDTV-adás is (tavaly az olimpia közvetítését eleget néztem 165 cm-es plazmán) frankó.
2009. febr. 20. 23:42
 12/23 anonim ***** válasza:
74%

Szisztok. Kerülöm a felkiálltójeleket. Igen, még 1983-ban tettem le a szakmunkásvizsgát, de pl. most is a szakmámban dolgozom, igaz egy szállodában, igaz hogy 315 szoba tv-kkel+ a közös helyiségek... Tehát van LCD és plazma tv is.Az LCD_n UPC_t nézünk, AV bemeneten, tehát nem kábel.

Kedves második válaszadó: sok mindenben igazad van , elirtam, természetesen átlóra gondoltam. A többi: örülök hogy az LCD_re igazat adtál, de a jövő nem a plazma, hanem a LASER tv lesz. Olvass utána a neten. Na szóval van LCD tv 2db /Samsung, Philips/ Plazma /Panasonic/ de az én szememnek élvezhetetlen. Ha nekem lenne lehetőségem/pénzem/ Én egy projektoros tv-t vennék, vagy egy projektort. Szintén van a cégnek egy Sony dlp-s projektorunk, és egy Samsung 32"-os projektoros tv. Összehasonlithatatlanul jobb a képjük. Na ennyit erről, sziasztok!

2009. febr. 21. 09:35
 13/23 anonim ***** válasza:
76%
És mégegy: A plazma mindig sokat zabál, mivel a feketéhet is kell gerjeszteni a képpontokat. Ugyan, ki néz állandóan HD adást? Ahhoz külön digitális beltéri kell, és csak jelenleg legalábbis azon a műholdon csak az M2 jön. Egy ekkora plazma sztem még ma is 1 millán felül van. Tehát: kinek éri ez meg, és ki engedheti meg magának? Én a tv-n nem sokat dvd-zem, inkább csak a tv-müsort nézem. Ahhoz pedig az állandó 16/9 qrva zavaró. Ja, szét lehet elektronikusa huzni a képet, dehát az csalás. Érdemes reggel az SMS_csikot figyelni. Elindul balról gyorsan, középen lelassul, majd jobbra felgyorsul.Elhiszem hogy ez lesz a jövő, de addig én maradok a jó öreg crt-nél. Amugy egy crt-monitoron meg tudják csinálni at 1024*768-at akkor nem a képmegjelenitővel van a hiba, hanem nem akarnak ekkora felbontású tv_t gyártani. Na, hali!
2009. febr. 21. 09:46
 14/23 anonim ***** válasza:
Megint én vagyok (02-20 23:42) Persze, hogy a lézeres TV a jövő, de ugye aki most akar készüléket venni, az LCD és plazma közül választhat. 37" és afölött pedig plazma. A projektor is tuti, de árban és fenntartási költségben még mindig jobb a plazma, a legtöbb embernek untig elég egy 42"-os 160...200 ezerért. A 165 cm-est azért hoztam példának, hogy még egy ekkorán is király a HD adás. Ha valaki tényleg inkább csak a TV-adást nézi, annak sajnos ki kell bírnia, amíg 16:9-es lesz az is, de én pl. alig nézek adást, inkább saját film sz.gépről vagy DVD. Az, hogy a plazmát a feketéhez is gerjeszteni, kell, igaz, de nagyon minimális a cella áramfelvétele ilyenkor. Lényeg: mérések alapján az átlagos használat mellett a HD-ready plazma max. 5..10%-al fogyaszt többet.
2009. febr. 21. 10:35
 15/23 anonim ***** válasza:

Én is én vagyok megint... Tavaly voltam egy LCD_PLAZMA tanfolyamon Bpesten, nekünk egészen mást mondtak. Igaz én még nem mértem meg az áramfölvételét teljesen fekete, illetve teljesen fehér között, de nekünk ott azt mondták, ugyanugy kell gerjeszteni ha fekete a képpont, mintha fehér lenne. Tehát 90%-ban egyezik az áramfelvétel. Ez pont a forditottja amit te irtál.

A másik: nem akarok belemenni a matematikába, /régen matektagozatos voltam/ meg most influenzás is vagyok. Nem ugy forog az agyam, de: vonalzóval megmértem egy 56-os 4/3-as képcső 3 azaz három centiméterrel kissebb függőlegesen egy 82-es 16/9-esnél! Ezért irtam az, hogy szemfényvesztés az átlókkal dobálózni. Egyébként van 1-2 ismerősőnnek is tv-je is, LCD monitorja is. Az én 19"-os szgép monitoromon sokkal nagyobb egy kép vagy egy videó, mint a 19"-os LCD_n. Lehet utánamérni centivel.

Tudom én is hogy a 16/9-esé a jövő, meg a HDTV-jé. De az még soká lesz. Gondolom hallottad a digitális földfelszini sugárzásról szóló hireket! Na, ennek tavaly decemberben el kellett volna indulnia. Mi van most? Egy nagy semmi! Még a társaságok sincsenek meg, akiknek a müsorát sugározni fogják. Lehet mire elterjedne, addigra

az is letünt lesz, mint a BLURAY és a HDDVD:

2009. febr. 22. 10:49
 16/23 anonim ***** válasza:
Jól el-eszmecserézünk itt. :) A méret dologra én is pont ilyen szempontból utaltam (csak én a 72 centis képcsövest hasonlítottam össze a 94-es lapossal). A plazma fogyasztásáról egy utolsó: ha a teljes fényerejű fehér a 100%, és a fekete kép (nincs fénykibocsátás) a 90%-os teljesítményfelvétel, akkor mi a bánatra megy el az a rengeteg energia? A gáz szerencsétlen tuti világít 90%-os gerjesztésre. A mérések is azt mutatják, hogy a plazma fogyasztása az idő függvényében elég szélsőségesen változik, így jön ki az átlagosan az ugyanakkora LCD fogyasztásának 105..110%-a.
2009. febr. 23. 21:48
 17/23 anonim ***** válasza:
Szia! Na akkor fussunnk neki mégegyszer, utoljára! Tehát a plazma fogyasztásával az a baj, hogy ahhoz hogy valami fekete legyen, ugyanugy gerjeszteni kell, mintha fehér lenne. Tehát egy crt képcsőnél ha nincs jel /fekete/ akkor az áramfelvétel minmális. De, ha ugyamez plazmán, ugyanannyi /majdnem/ áramot emészt fel. Ennyit erről, olvass utána a neten. Szia!
2009. febr. 24. 18:08
 18/23 anonim ***** válasza:
Egyébként mi a szakmád/végzettséged/?
2009. febr. 24. 18:10
 19/23 anonim ***** válasza:

A plazma képernyôk saját világítású pixeleket használnak a képtarta-lom megjelenítéséhez. A sötét kép-ábrázolások esetén kevesebb pixel világít, így kisebb az áramfelhaszná-lás, mint a nagyon világos képtartal-mak esetében

Az LCD-képernyôk a háttérvilágí-tás kitakarásával ábrázolják a kép-tartalmakat. Azaz a háttérvilágítás folyamatosan ugyanolyan erôsen világít, így a képtartalomtól független az áramfelhasználásuk

2009. febr. 24. 21:18
 20/23 anonim ***** válasza:

Megint én, korábban ezeket írtam:

02-20 23:42

02-21 10:35

02-23 21:48

Visszaolvastam, rossz megközelítés volt az alátámasztás nélküli érvelésem a 100%-90% kérdéskörhöz. Nem állítottam, hogy nem kell gerjeszteni a gázzal töltött cellát, amikor feketét kell kijelezni.

Az igazság: ha a cella maximális fénykibocsátás eléréséhez van gerjesztve, az legyen 100% energiafelhasználás. Mondjuk legyen a plazmatv egész képernyője fehér, maximális fényerővel. Teljesítményfelvétel: 100% (ez megegyezik azzal, ami rá van írva). Amikor a teljes képernyő fekete (de persze a tv be van kapcsolva), a teljesítményfelvétel leesik 20..25..30%-ra, típustól függően.

Nyilvánvalóan a komolyabb fejlesztés alkalmazásával készült ill. újabb készülékeknél alacsonyabb ez az érték. Azért írtam %-ot, mert eddig az volt az érdekes, hogy az adott készülék önmagához képest hogy teljesít. De ugye ott van, hogy két azonos méretű, de más gyártmányú plazmatv igenám különbözhet ugyanolyan feltételek mellett történő energiafogyasztásban. Példa: 42"-os egyik fajta plazmatv maximális teljesítményfelvétele: 255W. Ugyanekkora másiké (másik márka): 380 W. Láttam, megfogtam, sokkal melegebb volt az utóbbi.

Erről ennyit, egyébként pl. ezen a linken angolul olvasható egy teszt, ahol lemérték az LCD-t is meg a plazmát is mindenféle teljes képernyős színnel (fekete, fehér, meg a 3 alapszín), önmagához képest is és az LCD-hez képest is meg lehet nézni a plazmán MÉRT értékeket. Ja, és ez 2 éve volt, azóta a helyzet csak javult. Végezetül: az egyik gyártó idén dobja piacra az olyan plazmatv-it, amik a tavalyi modellek energiafelhasználásának FELÉBŐL kijönnek.

A szakmámat hagyjuk, nem akarom, hogy ez alapján ítéljenek meg. Legyen elég annyi, hogy tisztában vagyok mindazokkal a fogalmakkal és fizikai jelenségekkel, amik a témához kapcsolódnak.

2009. febr. 25. 13:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!