Hogy legyen magyar hanja a tévének?

Figyelt kérdés
Valamikor az 1990-es évek előtt még ha magyar adást akartunk nézni Jugoszláviában akkor a tévészerelővel bele tetettük a magyar hangot a tévébe.Ez valami szabvány miatt volt annó, más szabvány szerint működött a televízió sugárzás, emlékezik valaki vagy tudja mi lehetett az a szerkezet?

#TV #magyar hang a tévébe
dec. 31. 15:25
 1/7 Mad Max2 ***** válasza:
70%

Az elmult 34 évben hibernálva voltál?:D

Ne igyál már többet szerintem

dec. 31. 15:28
 2/7 anonim ***** válasza:
Szerbiában élsz? Szerelj fel egy nagy nyereségű tetőantennát Magyarország felé fordítva. Ha a tévéd tudja a DVB-T MPEG4 szabványt már megy is magyar adás, ha nem akkor egy olyan set top boxot kell a tévé és az antenna közé kötni ami tudja.
dec. 31. 15:40
 3/7 anonim ***** válasza:
83%
Nem vagyok a szakmában, de feltételezem, hogy a tunert az OIRT szabványú frekvenciatartományra hangolta át a CCIR-ről. De mindjárt jön mérnök úr...
dec. 31. 16:47
 4/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
79%

Az akkor volt, de most már nincs olyan analóg földi sugárzás. Röviden a képet és hangot két külön frekvencián sugározták, egyik AM, másik FM módon. A két frekvencia távolsága OIRT rendszerben 6,5 MHz, CCIR 5,5 MHz.

Így jött létre az AM-demodulátor után egy ilyen intercarrier hangvivő, amit már egy FM demodulátor dolgozott fel a hang érdekében.

5,5 / 6,5 MHz problémát egy kis frekvenciakeverős modullal lehetett megoldani. Véletlenül még mindig talál a kereső, de minek:

[link]

Digitális rendszerben, amikor nincs hang, az teljesen más, a megfelelő dekódolási képesség hiány okozza:

[link]

Ilyenek, mint HE-AAC, LC-AAC hiánya a táblázatnak megfelelően.

dec. 31. 17:54
 5/7 anonim ***** válasza:
Én konyhanyelven valami olyanra emlékszem, hogy annyira más volt a nyugati és a keleti TV és rádióadás frekvenciahasználata, hogy ahol mi rádiót hallgattunk, ott nyugaton TV adást sugároztak, és fordítva, ezért kellett úgymond a magyar hangot beletenni, vagyis olyan vevőt ami arra a sávra volt hangolva.
dec. 31. 19:58
 6/7 A kérdező kommentje:
Csak eszembe jutott a régmúlt idők, és kíványcsi voltam technikailag mi volt az amit a tévébe szereltek?Vagy csak valamit áthangoltam de az volt a nép szava: "beletenni a tévébe a magyar hangot"
tegnapelőtt 12:42
 7/7 A kérdező kommentje:
Van kábeltévém az összes magyar csatornával, ma már nem aktuális a dolog, de köszönöm a segítséget.
tegnapelőtt 12:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!