Melyik iPad mini-t válasszam? (5th gen vagy 6th gen)
A kettő közül mindenképpen a 6-os választanám.
Kb mindenben is jobb. Jobb kijeltő, usb-c, jobb kamerák, 3 generációval jobb processzot, stb. Tovább lesz támogatott.
A 6. gen forgalmazását idén ősszel állították le, így sokkal újabb példányokat is lehet találni használtan is.
Az 5. gen forgalmazását több mint 3 éve szüntették be, 3,5 éves a legfiatalabb példány is.
Az iPadoknál - főleg a miniknél - a generációk között sokkal nagyobb ugrások vannak mint az iPhoneoknál, mivel nem feltétlenül jönnek ki újabb ipadok évente. Ezért két generáció között sokkal komolyabb különbségek vannak.
Nekem van egy iPad mini 5-öm, használtan vettem augusztusban. Amiket írtál, arra tökéletesen megfelel a mini 5 is. Egyébként én nagyon szeretem a kompakt méretét.
A mini 5 előnye, hogy 60-80.000 Ft-al olcsóbb. Van benne 3,5 mm-es jack csatlakozó, továbbá előlapi Home gomb (touch ID-s).
A mini 6 előnye, hogy újabb technológia, erősebb a hardver, jobb a képernyő-test arány (kisebbek a kávák), tovább lesz támogatott.
Az iPad mini 5-ön is a legújabb iPadOS 18 verzió fut, és már most tudni lehet, hogy 2026-ban meg fogja kapni az iPadOS 19-et. Az Apple aktívan az utolsó három verziót támogatja, ebből a legfrissebb kap új funkciókat, a kettő régebbi biztonsági frissítéseket. Ennél régebbiek is kaphatnak kritikus frissítéseket, de ez már nem gyakori, ezért az aktív támogatást nézzük. Az iPad mini 5 esetén ez azt jelenti, hogy 2025 októberben megkapja az iPadOS 19 verziót, ami az utolsó lesz hozzá. 2026 októberig fog új szolgáltatásokat kapni, és 2028 októberig rendszeres biztonsági frissítéseket. Tehát 2028 októberig minden szempontból jó lesz, ezt követően viszont csak kritikus frissítések lesznek rá, illetve egyre kevesebb alkalmazás fogja támogatni. Tehát még van vissza pár év az iPad mini 5 élettartamából.
Az viszont tény, hogy a kettőből az iPad mini 6 a jobb, sokkal tovább lesz támogatott, és erősebb is. Ha az ár nem számít, a mini 6 jobb választás. Ha viszont lényeges szempont az ár, a mini 5 tökéletes lesz a számodra, és még bő 3,5 évig támogatott is, annak ellenére, hogy 2019-es modell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!