Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Egy erősítőnek ha az van...

Egy erősítőnek ha az van írva,hogy 12-24V 5A és én mondjuk csak egy 12V 5A tápegységet veszek hozzá mennyivel lesz gyengébb mint a 24V 5A?

Figyelt kérdés
Nézegetek egy erősítőt és csak ennyi van rá írva,hogy 12-24V meg a leírásban vaéahol volt,hogy 5A de nézegettem képeket a neten ott az erősítő hátuljára 9A is volt írva.Na most nem tudom mit változtat ha pl a tápegység csak 24V 2A amit vennék hozzá,gondolom a 12V 5A nál jobb.Vagy nem tudom ha 5A van minimum megadva a 2A bekapcsol e vajon a cucc?

okt. 18. 15:49
1 2
 1/11 Szirty ***** válasza:

Miért nem írtad le konkrétan és pontosan milyen erősítő?

AB osztályú? D osztályú? Vagy más?

Mekkora névleges teljesítményű? Hídkapcsolású? Vagy nem? Mekkora terhelő impedanciával? 4 ohm, vagy 8, vagy más?

Egy csatornás (mono)? vagy kettő (sztereó)? Vagy több? Esetleg 5.1, vagy más?

Kisebb tápfeszültségen kisebb lesz a maximális teljesítménye.

Itt egy példa: egy TPA3110 alapú D osztályú (hidalt) mono erősítő.

24V táppal 8 ohm terheléssel a max kimenő teljesítménye 15W.

14V táppal 8 ohm terheléssel a max kimenő teljesítménye 10W.

okt. 18. 16:13
 2/11 anonim ***** válasza:
okt. 18. 16:20
 3/11 anonim ***** válasza:
A megadott tartományon belül mindennel működik, legalább 12 Volt kell, az alatt nem kapcsol be. Maximum 24-et visel el. Feszültségszabályzó tranzisztor van benne, ami a többletet elfűti. Ha túl magasat kapcsolsz rá megsül. 2 Amper kevés lesz neki, 5-öt kér, mindegy mekkora a feszültség. 2-vel beindul, de jön egy nagyobb basszus és leáll.
okt. 18. 18:25
 4/11 Szirty ***** válasza:

"Feszültségszabályzó tranzisztor van benne"

Hol?

"ami a többletet elfűti."

Ez egy D osztályú 2.1 végfok. Valószínűleg hídban. Semmilyen feszültségszabályzó tranzisztor ebben nincs.

"mindegy mekkora a feszültség"

AI írja ezeket a zöldségeket?

A "matek" egyébként nehezen jön ki (sehogy).

A web oldal szerint 50+50+100W (=200) 5A/24V meg ugye 120W :)

okt. 18. 18:41
 5/11 A kérdező kommentje:

1/

Bocs ez az erősítő az [link]

okt. 18. 19:05
 6/11 A kérdező kommentje:
A lényeg,hogy 12V 5A tápot biztos,hogy tudok hozzá szerezni jó áron de 24V ben még csak 2A at találtam elfogadható áron.
okt. 18. 19:07
 7/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

Ilyen esetben a végfok IC-ből kell kiindulni. Az általad megadott ZK-TB21 típusban TPA3116D2 végfok szerepel:

[link]

[link]

Nyilván ezen a szinten nem úgy mennek a dolgot, hogy "stabkockás-fűtős" csökkentés, ez viccnek is elmegy. Legfeljebb az előfokozatok részére.

Végfok tápját azért sem lenne értelme csökkenteni, mert minél nagyobb tápfeszültség, annál több teljesítmény vehető ki, a terhelőimpedancia függvényében. Meg persze árammal is bírja a tápforrás.

okt. 18. 19:55
 8/11 A kérdező kommentje:

7/

Tehát akkor min 24V 5A legyen a dc adapter?

okt. 18. 20:08
 9/11 anonim ***** válasza:
Az attól függ, a leírásban benne kell legyen milyen táp esetén milyen teljesítményre képes. Vagy az van, hogy 24V-on nagyobb, vagy csak egy működési tartomány van megadva.
okt. 18. 21:29
 10/11 A kérdező kommentje:

Hát gondolom a 12-24V az a tartomány nem? Egy másik verziójánál az volt írva,hogy "Alkalmazható tápegységek: DC12-24V/5A vagy több (minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb a kimeneti teljesítmény)

Alkalmazható hangszórók: 20-100W, 4-8Ω"

Viszont azt is gondolom,hogy amihez lenne Genius SW-G2.1 3000 70watt teljesítménye sincs 70watt valójában a kis hangszórókat 2x10 wattra írják de szerintem azok nem tudják.

okt. 18. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!