Panelba 100W?
10W felett leverik a veséd. De lehet hogy már annyiért is.
Én valós teljesítményről beszélek, nem PMPO-féle b'romságokról.
"Szabadtéri fellépéseken szoktak 2x50W-ot "nyomni""
Hát azt azért nagyon alulmérted.
Szabad térben elvész a hang. Szinpadi hangosításhoz kW-ok kellenek (már ami az erősítők kimeneti RMS teljesítményét illeti).
Szirty-nek:
Rendben.
Oda állítalak egy 50W-os szabadtéri hangfal elé, és full "kakaón" megdörgetlek vele.
Ha megúszod halláskárosodás nélkül, igazad van.
És az RMS, a "PMPO-s baromságok" kategóriába tartozik:
Szirty-nek:
A '90-es években rengeteg erősítőt javítottam, és építettem is párat.
A valós teljesítmény a közelében sincs, a kereskedelmi kamukban feltüntetett értékekhez képest. Sírni tudnék a röhögéstől, amikor egy házimozin például feltüntetnek 150, meg 200W-okat.
Az összes ilyen k'csögöt amelyik ilyent írkál rá, azt beültetném egy valós! 100W-os hangfal, vagy hangfalak elé 2 méterre, és rákapcsolnám.
Halláskárosodás, és egy percen belül összehányná magát. Azt tudod, hogy a hangerő lényegében a hangszóró által keltett léglökések erősségét jelöli?
Én nagyon jól tudom mennyire kamu sok házi cuccnál a ráírt teljesítmény.
De 50W kimenőteljesítménnyel nem nagyon fogsz hangosítani szabad téren. Persze kerti partin igen, de színpadon nem. (Lakásba bőven elég)
Ott rack-ben állnak az 500-1000W-os erősítők 8-10 darab.
És nem kamuwatt...
Szirty -nek:
Kultúrházak hangosításához szoktak 30W-os erősítőt használni.
Kisebb szabadtéri "akcióhoz" elég egy 50-es, nagyobbhoz már kell a 100-as.
Ha tényleg komoly a buli akkor 2-4 darab 100W-os hangfalakat szoktak használni.
De egyiknél sem szokták soha teljesen kihajtani.
És arra is ügyelni kell, hogy mikrofon esetén például a hangfalaknak 100W esetén legalább 5 méterre kell lennie a mikitől. Hacsak nem akarod a közönség dobhártyáját beszakítani a visszacsatolt gerjedéssel.
"Ott rack-ben állnak az 500-1000W-os erősítők 8-10 darab."
De igen, kamuwatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!