Régi bakelit lemezek még hallgathatók?

Figyelt kérdés

Azt gondoltam, hogy apukám születésnapjára veszek egy lemez lejátszót, mert nagyon sok bakelit lemeze van, és kb 25 éve nem lettek hallgatva.A lemezek álló helyükben tönkre tudnak menni vagy élvezhetetlen a hallgatásuk, erre lennék kíváncsi.

És ha hallgatható akkor milyen lemezlejátszót ajánlatok?

Sajnos ilyenben nekem nincs tapasztalatom, amikor nekünk volt, én még pici gyerek voltam, az tudom, hogy mindig a tűvel volt a probléma! :D

Köszönöm a tippeket!

2021. aug. 23. 21:41
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a lemezeknek semmi baja. Talán már nem is érdeklik, mindenesetre ez drága hobbi, ha jó minőséget akarsz venni. A lemezjátszó mellé kelleni fog egy erősítő, és egy hangfalpár, ha még nincs semmi. A pár tízezres gagyitól a több tízmilliós audiofil berendezésig terjed a skála. Szerintem előbb puhatolózz, hogy hallgatná-e őket. Az is lehet, hogy elég lenne CD-kre, vagy valamilyen fájlokba digitalizálni (erre szakosodott cégnél, bár előtte célszerű engedélyt kérni tőle).
2021. aug. 23. 21:57
 2/4 Ypszilon1980 ***** válasza:
Az ilyen lemez nem megy tönkre 150 év alatt sem, ha vigyáznak rá. Lemezjátszó sok féle van, de előtte érdemes tartalék tűről tájékozódni, bár évekig is jó az. Általában van beépített erősítő+hangszóró ezeken, ami egyénileg változó hangzású, nem a legjobb, de apádnak lehet, hogy jó, ha nagy igényei nincsenek.
2021. aug. 23. 22:56
 3/4 anonim ***** válasza:

Nekem is vannak még az 1980-as évekből származó lemezek. Hallgathatók. Alapvetően két megoldás lehetséges. Az egyik, hogy olyan lemezjátszót veszel, amelyikben van beépített erősítő. Ezekben általában kerámia hangszedő van, gyengébb minőségűek, de olcsóbbak.

A másik, hogy olyat veszel, amelyikben nincs beépített erősítő. Jó választás lehet az „MM”, mozgó mágneses hangszedővel ellátott, ez még nem annyira drága, minősége elég jó. Ehhez olyan külső erősítő kell, amelyikben van RIAA korrektor, „Phono” bemenet.

1-es ötlete is jó, a digitalizálás, mert így megkímélheted a lemezeket és a hangszedőt. Például csak néha, valamilyen különleges alkalomkor hallgatjátok az eredeti lemezekről, egyébként meg mehet a digitalizált változat.

2021. aug. 23. 23:43
 4/4 anonim ***** válasza:

Tároláson múlik. Ha megfelelően van tárolva a lemez, 50-100 évig elall gond nélkül, műanyag.

Szerintem vegyél egy olcsó, egyszerű lemezjátszót, beépített hangszóróval, gondolom ha a faterod 25 évig hagyta a padláson porosodni a lemezeket, nem ritka audiophile nyomások amihez high-end lejátszó kellene :)

Digitalizálásnak akkor van értelme, ha nagyon ritka kiadás, elvégre már kb minden létező zene elérhető online digitálisan, valszeg jobb minőségben, mint ahogy otthon digitalizálni tudnád.

2021. aug. 28. 17:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!