Minek egy gyereknek okostelefon? Te vennél/vettél a te
gyerekednek?
Figyelt kérdés
Buszon utazva gyakran látom az iskolás gyerekeket, amint ülnek egymás mellett, és ahelyett, hogy egymással beszélgetnének, a taperolós telefonjaikat nyomkorásszák. Nagyon sok gyereknél látok okostelefont. Kíváncsi lennék, vajon azok a szülôk, akik megveszik nekik, mivel indokolják mindezt? Mi szüksége egy (sokszor még csak általános iskolába járó) gyereknek egy drága kütyüre, ami által szinte egész nap ki se kell mozdulnia a virtuális világból? A szülôi kontroll alatt tartott netezés már ciki? Ha a jövôben pl. a saját autó lesz a divat a gyerekeknél, akkor azt veszik majd meg szó nélkül a szülôk?
Ha 6 éves a gyereked, akkor mi a frászt pattogsz? Mire oda jut a gyerek, hogy szüksége lesz telefonra (12 év kb.), addigra ki fog röhögni, ha odaállsz elé egy olyan telefonnal, amivel meg telefonálni is alig lehet. És ez nem nevelés kérdése. Ez objektív gondolkodás. A gyereknek ha kelleni fog telefon, akkor utána fog nézni, hogy milyen kell neki. Nyilván nem egy gombos vackot fog kérni. És szerintem teljesen mindegy, hogy telefonon, vagy számítógépen kockul. Mert az az idő is el fog jönni...
2013. nov. 23. 15:58
32/52 A kérdező kommentje:
#31:
A kérdés nem a 6 évesekrôl, még csak nem is az én gyerekemrôl szól. A lesajnáló, személyeskedô hozzászólások miatt írtam le, hogy "milyen sz@r élete van a gyerekemnek". A kérdés a tizenegynéhány éves okostelefon-függô gyerekekrôl, és azok szüleinek szólt (volna).
Való igaz. Egy gyerek az asztali gép elôtt is kockulhat. De ott legalább látom, mikor és mit csinál.
2013. nov. 23. 17:13
33/52 anonim válasza:
Hidd el, azt csinál, amit akar. Elvégre nem állsz mindig és egyfolytában fölötte, mikor a szgépet használja. Ha lekódolod mire mész vele? Egy Windows rendszert semmiből nem áll feltörni. És idővel ez neki is eszébe fog jutni, így utánaolvas. Ekkor elkezd titokban kockulni. Azt nekem nem meséled be, hogy a te gyerekedet nem érdekli a számítógép és a technika. Minden fiatalt vonz a dolog.
2013. nov. 23. 22:47
34/52 anonim válasza:
Elég elhangoló néha a gyakorikat olvasni. Úgy, hogy emberek nem ismerik egymást, köpködnek és személyeskednek. Sajnos emiatt nem kell egy kiskamasznak sem telefon! Facebook-on talán még a tanárát is leküldi a francba! És sajnos egymás oldalait böngészik órákig, ahelyett hogy felhívná vagy átmenne! Igen is elveszi az időt a gyerekektől és sok szülő hagyja ezt, mert addig sem kell velük foglalkozni! És amögé bújnak, hogy nem állok a fejlődés útjába!!! És ha már itt tartunk, jól be lett rángatva mindenki, aki közösségi oldalakon lóg! Ez nem esik le senkinek, hogy mennyire át lett verve mindenki? Mert most már kell okos telefon, hogy másodpercnyi kapcsolatban legyek a virtuális haverokkal! A másik, nagyon fontos, az hogy sajnos beleneveljük a gyermekeinkbe az anyagias világot. Nem veszik emberszámba az a felnőttet, akinek olcsóbb, nyomógombos a telefonja. Aztán csak azt érjük el, hogy jajj ez is kell, meg az is, sebaj itt a hitel, vegyük csak meg, jaj de az még nincs meg, olyan kell, meg az jó lenne...Igen, sajnos sok esetben ezeket a magokat ültetjük el...Megöljük vele a gyerekkorukat...
2013. nov. 24. 13:49
35/52 anonim válasza:
#32: hidd el, nagyságrendekkel kevésbé veszélyes egy telón facebookozás, mint egy PC-n chatroulettezés. Az meg nagyon naiv elképzelés, hogy mindig tudod, mit csinál.
2013. nov. 24. 14:01
36/52 A kérdező kommentje:
#34:
Szívembôl szóltál. Annak, aki lepontozott ezért, annak pedig üzenem, hogy az a felfelé meg lefelé mutató hüvelykujj, az nem like-dislike gomb, hanem hasznosságmérô. Mivel engem itt nem lehet lepontozni, így én a felemelt középsô ujjam küldeném a lepontozónak. Tele a puttonyom az idiótákkal.
2013. nov. 25. 20:41
37/52 A kérdező kommentje:
#35:
Azért ha nem haragszol, én továbbra is igyekszem megóvni a gyerekemet mindattól, amit veszélyesnek, vagy károsnak érzek rá nézve.
Tudom, maradi vagyok. A mai, média által sugárzott, mûanyag értékek, az egész kifordult értékeket képviselô "valóvilág" hányingerrel tölt el.
Tudom, hogy nem tudom teljesen kizárni a gyerekeim életébôl ezt az egészet. De amíg lehet, igyekszem távol tartani mindezt, és addig is megmutatni egy másik világot más értékekkel. Hogy tudja az a gyerek, hogy van választása, és ne foglalkozzon a társadalom nyomásával, azzal, amit pl. én kapok most itt is.
2013. nov. 25. 20:55
38/52 A kérdező kommentje:
Itt egy csomó értelmes válasz arra, hogy miért NEM kell drága mûszaki kütyüt venni a gyereknek.
Uh, kemények a válaszok. Én, Kérdező, veled értek egyet, értem is, amit írsz, nem úgy, mint sokan mások. Ez is annak a bizonyítéka, mennyire káros ez a folyton neten lógás. Vigasztaljon az, h aki normálisan gondolkodik, mint Te, az vszínű nem a GYIK-en koptatja az idejét, javaslom, Te se tedd :) Majd ha az lesz a divat, h mindenki a kútba ugrik, akkor ezek az emberek is megteszik majd, mert hát milyen gáz lenne, ha nem követnék divatot, és majd csak a normálisak maradnak meg ;)
2013. nov. 26. 15:14
40/52 anonim válasza:
A te egyéni dolgod, hogy mitől "véded meg" a gyermekedet. Aztán ha egy orbitális nagy lúzert faragsz belőle, aki digitális analfabéta lévén kb. olyan hátránnyal indul abban a korban, mint ha 20 éve valaki nem tudott volna írni-olvasni; vagy netán egy olyat, aki ha majd felnőttként először szabadul rá az internetre, a legelső átverésnek bedől, lévén pont azt nem tanulhatta meg, hogy mit hogy kell helyesen használni; akkor azért gondolj vissza erre a beszélgetésre!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!