Minek egy gyereknek okostelefon? Te vennél/vettél a te gyerekednek?
Buszon utazva gyakran látom az iskolás gyerekeket, amint ülnek egymás mellett, és ahelyett, hogy egymással beszélgetnének, a taperolós telefonjaikat nyomkorásszák. Nagyon sok gyereknél látok okostelefont. Kíváncsi lennék, vajon azok a szülôk, akik megveszik nekik, mivel indokolják mindezt? Mi szüksége egy (sokszor még csak általános iskolába járó) gyereknek egy drága kütyüre, ami által szinte egész nap ki se kell mozdulnia a virtuális világból? A szülôi kontroll alatt tartott netezés már ciki? Ha a jövôben pl. a saját autó lesz a divat a gyerekeknél, akkor azt veszik majd meg szó nélkül a szülôk?
Hol a józan ész?
Ismét sokan beleestek abba a hibába, hogy borzasztóan végletesen gondolkoznak. Szerintetek csak ez a két véglet létezik? A gyerek vagy éjjel-nappal csak és kizárólag a telefonján lóg, beburkolózva, élőben már beszélni se tud; vagy pedig neveljük 16. századi körülmények között?
Vajon mi a célravezetőbb? Száz évvel korábbi körülmények között nevelni, elzárni minden modernizációtól (ez az egyszerűbb, igaz?), vagy pedig megtanítani helyesen használni az őt körülvevő teshnikai eszközöket? Itt kérdezem én tőled: "Hol a józan ész?" Mert a józan ész nem azt diktálja, hogy éljünk az őskorban.
Azt meg továbbra is álszent és erősen ferdítő érvelésnek tartom, hogy _nagyon_ sokan a buszozás közbeni netezést dobják be érvnek. Mert az ugye annyira katasztrofális dolog, ha a gyerek hazautazás közben netezik.
Továbbá megjegyzendő dolog, hogy akit helyesen ránevelnek a korszerű eszközök kezelésére, az később sokkal kevéssé lesz veszélynek kitéve az interneten. Arról nem is beszélve, hogy jelentős helyzeti hátrány, ha valakit digitális analfabétává nevelnek.
A "gyerek" meg egyébként tág fogalom. Nem mindegy, hogy egy 7 éves általános elsősről, vagy egy 17 éves végzős gimisről beszélünk.
#4:
" .Kezdjük ott, hogy egy buszon általában nem osztálytársak szoktak utazni, abban meg semmi kivetni valót nem látok, hogy a gyerek egy vadidegennel nem kezd el beszélgetni. A másik az, hogy nagyon sok busz akkora alapzajt gerjeszt, hogy beszélgetni legfeljebb csak akkor lehet, ha üvöltözöl."
Felénk kifejezetten halk, új tipusú buszok járnak. (Bp. kertváros.) A suttogást is hallani.
Nem gondolom, hogy idegenekkel kellene, hogy beszélgessen a gyerek, de az látszik, ha két gyerek ismeri egymást. Ennek ellenére személyes kommunikáció helyett inkább pötyögnek. Tíz-tizenegynéhány éves srácokról beszélek. Régen az emberek könyvet olvastak. Zenét hallgattak. Persze ezt is olyankor, ha egyedül utaztak. Nem társaságban.
#5:
" De ennyi erővel megkérdezhetem: ha játékot kap a gyerek, annak mi a gyakorlati haszna?"
Nem vagyok abszolút számítógép-ellenes. Sem videojáték-ellenes. A mértékkel van a bajom.
Nem káros, ha egy gyerek a szabadideje egy részében videojátékozik. Nem káros, ha idônként megnézi a neten azt, ami érdekli. Baj akkor van, ha már minden szabad percében játszani/netezni akar. Ez létezô dolog. Vannak Facebook-függô, megosztás-függô, like-függô gyerekek. Az ô valódi életük sivár, így a virtuálisba menekülnek.
Én elhiszem, hogy könnyebb egy mûszaki kütyüt a gyerek kezébe nyomni, mint valódi értékeket mutatni neki. Így "elvan magának". Más kérdés, hogy milyen élete, milyen valódi élményei lesznek így.
#8:
" Szerinted annak nincs veszélye, hogy a gyereked kiesik, kiszorul az átlagos, szokásos hozzáállásból, divatból? aztán amiatt romlik a baráti köre, ismerkedési lehetőségei, stb. és a végén marad egy gyerek aki ugyan nem dőlt be a divatnak, csak éppen magányos, zárkózott, félénk, emiatt depressziós, sikertelen, ami majd kihat a teljesítményére, idővel a szexualitására, az egész életére..."
Hûûû...! A globális felmelegedést még nem akarod véletlenül az okostelefonok hiányának számlájára írni? :)
Szerinted az összes gyerek, aki nem követi maradéktalanul a divatot, az lelki sérült lesz? Arra rászakad az ég, elüti egy mentô, és vakbélgyulladása lesz...!
Ha csak a fele igaz lenne annak, amit írsz, akkor a nehezebb anyagu helyzetû gyerekeknek már receptre írnák a pszichiáterek Galaxy minit! :) Valószínûleg te magad is fiatalkorú vagy, szóval ezzel a szöveggel aput fáraszd inkább. De 70-es IQ felett nála se fog mûködni...
#9:
Azt szeretném, hogy a gyerekem ne legyen függô. Legyenek valódi élményei. Legyen gyerekkora. Legyenek igazi barátai. Egészséges értékrendje.
Van gyerekem. Már most sem megy a többiek után. Azok mennek ôutána. Talán éppen azért lett ô ilyen, mert én az idômet adom neki, és nem fôként csak a pénzemet. Mert a tárgyakat tárgyként kezeljük, de az emberekkel foglalkozunk. Mert minden nap személyesen beszélgetünk a barátainkkal...
" (helyesen írni ugyanis te sem tudsz)."
????
Még annyit, csak hogy tisztázzuk:
Az internet az életünk része. Ezt én elfogadom. Viszont úgy gondolom, hogy van élet az interneten túl is, és egyetlen csevegôprogram sem képes pótolni a személyes kommunikációt.
Egy gyerek, bármennyire megtanították a helyes internethasználatra, egyedül nincs biztonságban a világhálón. Nagyjából azt néz meg, amit akar, és mivel kíváncsi, ezért valószínûleg azzal kezdi, ami tilos.
A Facebookon félmeztelenül pózoló gyereklányok, és tinifiúk önbecsülése az okostelefonjuk dacára is a béka hátsója alatt van. (A szexuális életükbe meg inkább nem mennék bele, az külön kérdést érdemelne, de minden, csak nem egészséges).
Egy barát nem azért van melletted, mert okostelefonod van...
Az érintôképernyô használhatatlanságából adódó mellégépelés az nem helyesírási hiba.
Azért válaszoltam ilyen hosszan, mert nekem a virtuális élet mellett valódi is van, és most értem rá.
Ajánlom mindenkinek a Wall-E c. mesét. Én nem szeretnék olyan világban élni...
#8 vagyok.
Kérdező. Kérdeztél, kaptál értelmes válaszokat majd az egészet lereagáltad azzal, hogy úgyis te vagy a tökéletes aki mindent tud a többiek hülyék, tinik és 70-es IQ szinten vannak.
Gondolsz, amit akarsz, csak tudd, hogy nem korrekt tanácsot kérni úgy, hogy az indító célod eleve nem a kérdezés, hanem, hogy majd kioktass mindenkit, aki más gondol.
A gyereked is tökéletes, hiszen megmondtad neki, hogy kuss márpedig az vagy. Tudod ez elég sokáig egy szépen szálló lufi tud lenni, csak majd amikor pukkan nem lennék szegény gyerek helyében, mert te akkor is tökéletes leszel majd.
na pá.
Sok esetben egyszerűbb, ha a szülő beadja a derekát, megveszi, így nem lesz sem lelkiismeretfurdalása, és nem nyomasztja az a tény, hogy megadhatom azt, amit esetleg ha az én időmben lett volna ilyen, nem kaphattam volna meg...
Szerintem szomorú látvány, ha a gyerekek csak az éteren érintkeznek egymással. Nem egy GYIK kérdésben olvasható, hogy 11, 12 évesek fordulnak kérdéssel ismeretlenekhez. Inkább a szülőkhöz kellene, vagy a barátokhoz. Sajnos ez a jövő, és mivel emögött nagy üzlet van, ahogy már írta valaki, pl.: majd tablet kell, mint taneszköz... Tiszteletem azoknak a szülőknek, akik megpróbálják a hagyományos elveket követni, vagy következetesen az internet világába engedni. Biztos nem könnyű, de ez csak a gyermek érdekét szolgálja hosszú távon. Mert előbb, utóbb úgy is bele fog kerülni (iskola, munka), de jobb minél később...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!