Minek egy gyereknek okostelefon? Te vennél/vettél a te gyerekednek?
Buszon utazva gyakran látom az iskolás gyerekeket, amint ülnek egymás mellett, és ahelyett, hogy egymással beszélgetnének, a taperolós telefonjaikat nyomkorásszák. Nagyon sok gyereknél látok okostelefont. Kíváncsi lennék, vajon azok a szülôk, akik megveszik nekik, mivel indokolják mindezt? Mi szüksége egy (sokszor még csak általános iskolába járó) gyereknek egy drága kütyüre, ami által szinte egész nap ki se kell mozdulnia a virtuális világból? A szülôi kontroll alatt tartott netezés már ciki? Ha a jövôben pl. a saját autó lesz a divat a gyerekeknél, akkor azt veszik majd meg szó nélkül a szülôk?
Hol a józan ész?
#19 vagyis #8:
Szerintem pedig továbbra sem kaptam értelmes választ. Nincs egyetlen ésszerû indok sem, csak a divatra hivatkozik mindenki, és arra, hogy a gyerek kimarad valamibôl, ha nincs okostelefonja. De senki nem tudja megmondani, hogy mibôl marad ki.
Sajnálom azokat, akik a tárgyaikhoz viszonyítják a saját értékességüket. Nem kioktatni akarok. Csak azt akarom tudni, hogy mit próbálnak a gyerekek és a szüleik kompenzálni az okostelefonokkal.
A válaszok alapján már kezdem sejteni...
Kérdező, szerintem te nem vagy komplett. Az miért divat, hogy meg tudja nézni a buszon a Facebookját, SMS-t tud írni (fél másodpercen belül, nem kell perceket nyomkodni a telefont, hogy megnyissa az SMS funkciót), játszani tud, ha a kedve úgy tartja (mert minek unja szét a fejét, miközben hazafele utazik?), illetve miért ne kapjon egy kevés KÉNYELMET? Elvégre nem mindegy, hogy egy életre megutálja a technikát, mert egy régi szar, nehezen kezelhető telefont veszel neki, vagy szépen fokozatosan ráneveled arra, amire született. És az nem jó válasz, hogy nem a telefonokhoz született. Nyilván, ha ennyire sötét módon ellenzed és utálod a mobiltelefonokat, akkor a számítógépeket méginkább. Azért nem jó válasz, mert ha megkérdezlek, hogy tudsz-e egy olyan szakmát mondani, ahova nem kell mobiltelefon , vagy számítógép, egyetlen egy nyamvadtat se fogsz tudni mondani. Esetleg rávágod, hogy utcaseprő. Akkor viszont felmerül az emberben a gondolat, hogy te valóban szereted-e azt a gyereket, vagy csak majmolod mások előtt. Szóval szerintem törj ki az unalmas kis életecskédből, és amíg nem vagy képes felvenni a fejlődés ütemét (ami lássuk be, nem valami nagyon gyors), addig inkább ne csináltass gyereket magadnak. Ha már van gyereked, akkor nagyon sajnálom szegényt. :/
Le lehet hurrogni, de a sok idióta szülő egytől egyig magát fényezi (te is, ráadásul felettéb nagyképűen teszed), amitől a gyerek is nagyobb korában ugyanolyan undorító, semmirekellő, nagypofájú, nagyképű paraszt lesz. Most kisgyerekként megy utána a többi? Ez sem azt sejteti, hogy milyen intelligens, művelt és visszafogott a gyereked. Inkább az jön ebből le nekem, hogy a barátai közt érzi magát embernek, ezért csinálja a sok hülyeséget, amikor nem látod, ezért a többi megy utána. Nyilván, jó, ha nevelve van a gyerek. De amit te csinálsz vele, az nem nevelés; az terror. Gondolom otthon is csak csöndesen üldögél, fosik hozzád szólni, mert mindenért leüvöltöd a fejét.
Na azért valamit tisztázzunk:
'Fejlődés' címszóval ne illessük azt, ami most történik az emberekkel. Sokan gondolják azt is, hogy 'tudományos kor'-ban élünk, ez is marhaság.
#23:
Miért kellene egy gyereknek Facebookot nézegetni? Mondd, látod te azt, hogy mit csinálnak a gyerekek a Facebookon...? Vannak gyerekismerôseid egyáltalán? Valóban, arra, amire ôk használják, tényleg napi szinten szükségük van az egészséges fejlôdésükhöz. Jól jön majd a GPS a telefonban, amikor a rendôrség keresi majd a gyereket, mert eltûnik valami pedofil állat miatt...
Az, hogy személyeskedsz, és képzelegsz a gyerekemrôl csak az igazamat bizonyítja. A telefon szükségességére neked sincs reális magyarázatod.
SMS-t írni szerintem régi telefonnal sokkal könnyebb, mint ezekkel az érintôképernyôs f@sokkal. Ráadásul ezek a drága sz@rok potenciális áldozatjelöltté teszik a gyereket. A "kényelméért" cserébe esetleg majd jól összeverik, csak hogy ellophassák tôle... szerintem is megéri. Ahogy minden felelôsségteljes szülô szerint. Majd akasztok egy aranyláncot is a nyakába, jó vastagot. Adjunk a státusszimbólumoknak, meg az etnikumnak is, nehogy már pár tízezerért fárassza magát a gyerek összeverésével...
Persze ez is mellékes, lényeg, hogy szegény gyerek folyamatosan részese legyen a világhálónak, elvégre "ez a fejlôdés"...
Igaz, hogy mindezt otthonról, biztonságban, felügyelettel is megteheti, hiszen már írtam százszor, NEM SZÁMÍTÓGÉP-ELLENES VAGYOK, de ezen a funkcionális analfabéták átsiklanak.
Sajnálod a gyerekemet? Én meg azokat, akiknek akkora szükségük van prezentálni a világ felé a státusszimbólumaikkal, hogy közben az se zavarja ôket, hogy kiveszett belôlük minden józan ész.
Hát, majd meglátod mi lesz a gyerekedből 5-10 év múlva. De azt azért remélem tudod, hogy okostelefon és okostelefon között is van különbség. Ha még erre se jöttél rá magadtol, akkor tényleg sajnálom a gyereket. Ha még nem értesz hozzá, minek okoskodsz?
Egy Galaxy Mini telefont nincs az a hülye, aki ellopna. De mégis okostelefon, Facebook, telefon, SMS, fénykép, meg tudom is én mit tud még kihasználni belőle. De nem azzal szerzel neki nagyobb örömöt, hogy veszel neki 20 000-ért egy régi Nokiát, hanem 20 000-ért egy olcsó Androidot. Jobban fogja szeretni, jobban tudja használni, és folyamatosan ismeri ki. De ha egy Nokiát adsz neki, azt bekapcsolását követően utalni fogja, mert semmi olyan pluszt nem ad, ami őt érdekelne. Szerinted a mesekönyvek miért nem monoton fehér lapra, apró fekete betűkkel íródtak??
Előbb nézz a dolgok után, és ne előbb pattogj a hülyeségeiden. Nyilván fogalmad sincs arról, hogy mit nevezünk 2013-ban okostelefonnak. Tehát a kérdésed értelmetlen.
Megkérdőjelezted a Fb hasznát is. Csak a kedvedért leírom, hogy mire való az oldal: kapcsolattartás az ismerősökkel. Ez tudod mit jelent? Például hiányzik az iskolából, és elkéri a leckét és az órai anyagot. Mert mégis olcsóbb, mint fél órát telefonálni közel 50 forintért percenként. Vagy csak egyszerűen beszélgetni akar a barátaival. Elvégre gondolom (a stílusodból kiindulva) délután iskola után nem mehet sehova, legfeljebb akkor, amikor a szemetet viteted le vele. Tehát épp nem lesz antiszociális. Antiszociális attól lesz, amit te művelsz vele. De a te gyereked, szíved joga életképtelennek nevelni. De akkor ne itt pattogj a gyk-n. Esetleg normális kérdéseket tegyél föl, hogy mi ez és mire való... Amihez nem értek, abba én nem szólok bele, főleg nem tiltok el tőle semmit. Részemről ennyi. Ha ezek után sem sikerül megvilágosulnod, akkor részvétem.
Anyukaként pont ilyen gyerekekre vágyom én is.
"Mostakarom-kisasszony":
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..
"Minden hónapban elhagyom, de azért kell" gyermek:
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gye..
"Ms. Másfél éves a telefonom, újat akarok":
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gye..
Ezeket neveli ki a "kell a gyereknek az okostelefon" hozzáállás. Még tudnék linkelni több ilyet. De aki nem akarja érteni, azon az se segít.
El lehet dönteni, ki cs@szi el a gyereknevelést, aki megveszi, vagy aki nem veszi meg a telefont a gyerekének. Remélem, azért egyszer majd eszetekbe fog jutni, amiket írtam...
#27:
Mondd, tudsz te olvasás közben ÉRTELMEZNI?
Ahol van internet otthon (és mint sejtheted, meg már írtam is, én nem ez ellen vagyok, nekünk is van, ezért tudok válaszolni a hülyeségeidre), ott leckét is lehet kérdezni, pl. e-mailben. Általánosban még a szülônek küldik, ha lenne gyereked, tudnád.
A személyeskedésed fárasztó, a kérdés nem a fiam egy napjáról szól, de ha már szóba került:
6 éves. Minden délután kint vagyunk, és kapcsolatot tartunk a barátainkkal, SZEMÉLYESEN. Fára másznak, bicajoznak, szemetet szednek együtt a pataknál, játszóházba járunk, szülinapokat ünneplünk. Úszni jár, görkorizni tanul, és fél kézzel nyomja le a nagyhangú, béna, frusztrált kis kockákat, akiket a telekommunikáció nevel fel.
Van otthon játékgépe, szokott játszani az apja telefonján, és mesét is néz. De 20 perc után kivesszük a kezébôl, és csinálunk valami valódit.
Továbbra is fenntartom, hogy amit a Facebookon "kapcsolattartás" néven csinálnak a gyerekek, és akár a felnôttek egy része is, az beteges.
A gyerek, amelyik otthon levegônek van nézve, az vágyik a külvilág visszajelzésére, ezért oszt meg mindent. Azt is, ami nem tartozna az egész világra. Egy gyerek, akinek a szülei is pénzben mérik az emberi értékeket, az a menô tárgyai értékéhez méri a saját értékét. A Facebook az emberi tudatalatti szemétdombja. Mindenki prezentál, megoszt, fényképez, kirereget. Mindent megmutat mindenkinek, miközben sokan simán elsétálnak az "ismerôsük" mellett ax utcán, annyira nem ismerik. Van 1000 ismerôsük, de nem ismerik a szomszédjukat... valóban ezt kell átadnom a gyerekemnek, hogy ne legyek maradi...?
Örülök, hogy ilyen nyugodt itt mindenki. És az én fiam jövôjén aggódik. Pedig nem ô az, aki kimarad a saját gyerekkorából.
Az egészből azt a lényeges információt hagytad ki, hogy a gyerek 6 éves. Ennyi idős gyerek kezében semmi keresnivalója egy okostelefonnak, és semmilyen telefonnak sem. Én az első telefonomat negyedikben kaptam, egy ősrégi Nokia volt 2x2 centis képernyővel (zöldes alapon fekete betűs volt, más színek nem voltak). Csak arra használtam, hogy telefonáljak vele. Volt rajta egy Snake féle játék, de talán egyszer-kétszer próbáltam csak ki. Az iskolatáskámban tartottam, suliban kikapcsoltam, és gyakran úgy is felejtettem. Csak arra kellett, hogy anyut hívjam. Ez után voltak még régi, felnyithatós vagy teljesen sima telefonjaim (nem újak, szüleim régi telefonjai vagy ilyesmi). Az első normális telefonomat 6.-ban kaptam meg, Mikulásra. Ez három éve történt, a legtöbb osztálytársamnak már érintőképernyős telefonja volt. Én is jobban örültem volna egy érintősnek, de nagyon örültem ennek is. Felcsúsztathatós volt, fehér bordó virágokkal, olyan csajos, szép telefon (Sony ericsson W595). Csak telefonáltam vele, zenét hallgattam, és fotózni is egész jól tudott. Mindig a zsebemben volt, hogy kéznél legyen. 8.-ban pedig végre megkaptam az első érintős telómat, egy Sony J-t, nagyon szép telefon. Telefonálok vele, zenét hallgatok, és ezen már van facebook is, jó fotókat csinál és jó játékok vannak rajta. De csak akkor használom, ha nincs mit csinálnom: egyedül vagyok, vagy idegenekkel, várok valakit, stb. Ez szerintem az arany középút, vagy talán kicsit későn kaptam érintős telefont. Most sincs iPhone-om, de nem igazán érdekel (persze, örülnék egynek, de nem azt kérek karácsonyra).
Nem baj, ha egy kicsit maradi vagy, ha a párod nem az. Nekem anyukám ebben a témában úgymond 'normális', apa pedig maradi. Veszekszem néha vele, de alapvetően úgy gondolom, hogy ez így jó. Egyensúlyban van minden. Van egy saját laptopom, de kötelező zeneiskolába járnom és hangszert tanulnom, jó jegyeket szereznem. De ha el szeretnék menni találkozni a barátaimmal, bármikor elengednek. :)
Kicsit sokat írtam, bocsi. De jó szerintem ha egy gyerek szemszögéből is látod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!