Olcsó vagy drágább telefont vennél?
Az elmúlt 12 évben három okostelefonom volt, mindegyik alsó- vagy legfeljebb alsó-középkategóriás. Jobbat elsősorban anyagiak miatt nem vettem, de félnék is drágább telefont használni, folyton aggódnék, hogy elhagyom, ellopják, megsérül.
Most jobban állok anyagilag, megérett a csere, és kinéztem egy 150 ezres telefont, ami nem lassulna be elviselhetetlenül 3-5 év után, és biztos nagy minőségi ugrás lenne sebességben, képminőségben, egyéb funkciókban.
De most elbizonytalanodtam, hogy megéri-e, amikor 50 ezerért is vannak életképes mobilok. Azokat lehet, hogy gyakrabban kell cserélni, de így is sokkal olcsóbb.
Tudom, hogy ez nagyon egyénfüggő is, de aki ismeri a különbséget az alsó és a középkategória között, megéri az a plusz 100 ezer?
Ma már a 150.000 sem a középkategória, az ugye megvan?
Ezen kívül van a mondás: "Túl csóró vagyok ahhoz, hogy olcsó szart vegyek."
150 ezerrel bőven az alsó kategóriában vagy. Közép az valahol 250-450 között szerintem, és a 450+ lehet a felső.
De magadnak veszed a készüléket nem pedig másnak, ha a te igényeidet kielégíti egy 50 ezres telefon, akkor egy fillérrel se adj többet érte.
Az olcsóbb készülékeknél a hardveres adatok gyakran paraszvakításnak jók. Vagy a másik, mikor szart akarnak eladni jó marketinggel, de akárhogy reklámozzák attól még nem lesz jó.
Másik része a dolognak a szoftver, a mai digitális világot az viszi a hátán, hozzá járul az üzemidőhöz, a felhasználói élményhez és sok minden máshoz is.
Szerintem nem olcsóbb venni egy 50ezres készüléket egy 150ezres helyett, az 50ezres hardvere nagyon hamar elavul, nem véletlenül olcsó, szinte már őskori technika lapul benne. Ha az 50ezres kielégiti az igényeidet, akkor lassulással is jó lehet akár 5-8 évig a 150ezres telefon, mert annyival többet tud. Ha lassulna is idővel akkor is gyorsabb lenne, mint az 50 ezres készülék újonnan. Ezt azért vedd számításba. Meg ha úgy van vegyél rá tokot és fóliát, némi extra költség, de védi a telefont.
Azt amúgy, hogy mit engedhetsz meg azt mi nem mondhatjuk meg. De hiába spórol valaki rendszeresen, ha közben nem él. Elég szomorú szerintem, hogy ezen kell gondolkozni, hogy az ember megengedhet-e magának egy átlagos telefont amit több évre venne.
Na jó gyerekek, drágultak a telefonok, de a 150 az bőven középkategória. Nem csak az ártól függ az, hogy mit hogy hívunk, hanem a gyártók készülékpalettájából kell kiindulni. A nagy gyártóknak 150 ezer alatt általában több modellje is van. Ha a 150 ezer az alsó kategória, akkor a 70 ezres telefon micsoda? :)
Na de a kérdésre válaszolva, ár/érték szempontjából szinte minden termék esetén a középkategória éri meg leginkább, ráadásul ezekből is van a legnagyobb választék. Ezek azok a telefonok, amik funkcióit tekintve már lényegében mindent tudnak, ami elvárható egy mai telefontól. Szép kijelző, fürge hardver, elégséges háttértár alap áron is, megfelelő üzemidő, bőven használható kamerák, amikkel ideális fényviszonyoknál szép képek készíthetők. Modern Wi-fi és bluetooth szabványaik vannak, támogatják az 5G-t kivétel nélkül és a legtöbb gyártó már 3-5 év szoftveres támogatást ígér hozzájuk.
Én biztosan nem kínoznám magamat 50-60 ezres telefonokkal, még alap felhasználásra sem. Egy valamire való telefon (akcióktól meg egyebektől függően nyilván) 100 körül kezdődik, a 150 ezer meg már egy egész jó keret, ebből lehet igenis jó telefonok között turkálni, újként is.
Samsung A34/A35/A54/A55, a szériás Pixelek (pl. 7a.), Xiaomi Redmi Note 13 Pro, épkézláb Honor és Motorola készülékek, stb.
Én ebben az ársávban notóriusan Samsungot szoktam ajánlani, az A55 pl. remek készülék, de a tavalyi változata, az A54 is jó választás, ha látsz valahol olcsón. Ha egy kicsit olcsóbban akarod megúszni, akkor az A35 is jó választás (vagy a tavalyi variánsa, az A34, ha látod olcsón). A Pixel 7a is remek telefon, de ezt csak az Alza-ról merném venni, más normális bolt nem igen forgalmazza itthon. Ezek bőven telefonok lesznek 4-5 év múlva, sőt a többségüknek még a szoftveres támogatása is csak ekkor fog kifutni.
"Ha a 150 ezer az alsó kategória, akkor a 70 ezres telefon micsoda? :)"
Alasó kategória...
Sajnálom a sok lepontozást, számomra mindegyik válasz hasznos volt. :)
A drágább telefon milyen többletfunkciókkal bír? Hogy ne csak a vakvilágba beszéljek, pl. a Motorola E13-nál az Edge 50 miben több?
Szépen sorban:
Az Edge 50 támogatja az 5G-t. Gyorsabb lesz vele a mobilneted. Az 5G hálózat - jobban bírja, ha egyszerre sokan használják.
- 4x annyi memória van a drágábban. Az olcsóbban 2 giga van, ami manapság a haszontalanság határát súrolja, belülről. 4 giga a minimum, ha nem akarsz hajat tépni, a drágábban 8 van, ez azt jelenti, hogy a jövőben, amikor a szoftverek (és a weboldalak!) memória igénye növekedni fog, nem leszel bajban.
- 4x annyi háttértár van a drágább telefonban. Magyarul több kép, videó, zene, film, app fér rá. Manapság az arany középút a 128 gigabájt, az olcsóbban 64 van, a drágábban 256. (Mondjuk ha valaki keveset használja a telefonját, akkor a 64 is elég tud lenni.) A háttértár sebessége szintén jóval gyorsabb a drágább telefonban: gyorsabban nyit meg lényegében mindent: appokat, képeket, stb.
- Ez csak esztétika, de a drágábbnak jóval kisebb a kerete a kijelző körül. Magyarul úgy nagyobb a kijelzője, hogy maga a telefon kisebb.
- A drágább telefonnak van víz és porállóságra tanúsítványa, az olcsóbbnak nincs.
- A drágábban OLED kijelző van, sokkal szebbek a színei. A kijelzője maximális fényereje magasabb, tehát ha nyáron rásüt a nap, akkor látni fogod, ellentétben a másikkal. Továbbá a drágább kijelző felbontása a mai igényeknek megfelel, élőben sokkal szebbnek látnád mint a másikat. A drágább telefon kijelzője Gorilla Glass 5-ből van, magyarul nehezebben törik és karcolódik, mint az olcsóé.
- A drágább telefon Andorid 14-el jelent meg és a hozzá járó támogatási idő is hosszabb. (Magyarul több évig fogsz rá szoftverfrissítéseket kapni.)
- A drágább telefon sokkal modernebb és erősebb processzorral jelent meg: kevesebbet fogyaszt és erősebb. Minden appot gyorsabban nyit meg, és a processzor miatt valószínűleg szebb képeket is csinálna még akkor is, ha ugyanolyan kamera lenne a két telefonban (természetesen nem ugyanolyan az sem).
- A drágább telefonban jobb paraméterű mindegyik kamera, plusz van benne egy széleslátószögű kamera is, ami az olcsóbban nincs. Magasabb felbontású és képkockasebességű videókat tudsz vele készíteni. Sötétebb időben is értékelhetőbb képeket csinál, mint a másik.
- A drágábbnak sztereó hangszórója van. Magyarul a telefon alján és tetején is van egy-egy hangszóró. Jobb lesz vele zenét hallgatni például.
- A drágábban van ujjlenyomatolvasó szenzor és giroszkóp. Az ujjlenyomatot nem magyaráznám, a giroszkóp azért jó, mert tudja a telefon, hogy "merre van arccal előre" :)
- A gyorsabb telefon maximumális aksi töltési sebessége majdnem 7x akkora, mint az olcsóé. (Azt írja, hogy kb. 50% tölthető bele 15 perc alatt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!