Minél több megapixeles egy kamera, annál több MB lesz a kép, amit készít?
Nekem 12 megapixeles a kamerám, és átlagban olyan 3 MB egy kép.
Ha mondjuk veszek egy telefont, ami 50, vagy 108 MP-es kamerával rendelkezik, akkor ott egy kép kb. hány MB lesz?
nem
ha pl a cmos vagy a képfeldolgozó áramkör vagy algoritmus rosszabb, nem lesz jobb kép, mint egy olajfestmény
A pixelek hajhászásának sok értelme nincs.
108 MP 12032 x 9024 pixel lehet. RGB színtérben a natív mérete 310 Mb.
Ez sokszorosa egy mai nagy felbontású monitornak.
Nyomdász vagyok, nézzük innen. CMYK színtérben ugyanennek a képnek 414 Mb (3 csatorna helyett 4).
Centiméterben ez 100×76 cm-es képet ad. Durván egy B1-es plakát mérete.
Ha ilyen nagy nyomatok fotózása a cél, amelyik teljes felületét kitölti egyetlen fénykép, ahhoz jó.
76 óta dolgozom nyomdai fotósként, szkenner operátorként.
Kelet-Európa legnagyobb nyomdájában kezdtem. Ilyen méretű képpel nem találkoztam 30 év alatt, de később a digitális világban sem.
A kép méretét 5 dolog határozza meg:
- felbontás
- színmélység
- milyen file típussal van tárolva (bmp, tiff, jpeg, png, webp, ...)
- tömörítési eljárásban a tömörítés mértéke (jpeg-nél mi veszteséges tömörítési eljárás, magas fokú tömörítésnél kisebb lesz a file, de négyzetes-hálós-akármilyen képhibák is előjöhetnek és rosszabb képminőség)
- a kép maga, hogy mennyire hatékonyan tudja tömöríteni adott algoritmus (pl. egy teli egyszínű kép gif-ben kevés helyet foglalna szerintem)
Ráálltak erre a megapixel őrületre, de ha szerencsétlen kamera egy gombostűnyi "optikán" néz rá a világra és a szenzor akkor, mint a körmöm, ahová be van szuszakodva ennyi képpont, ott általában nagy nagyításban látszik (főleg ha raw-ban software-s (és már hardwares-) hibajabító nélkül nézhetnénk), hogy az egymás melletti képpontok össze vannak mosódva, ilyen-olyan színhibák és egyebek fellépnek
és egy 10MP-es nagy formátumú tükörreflexes profi fényképező szenzora által előállított kép még részletgazdagabb lesz, mint egy 20MP-es telefonnal készült
de igen, általánosságba véve ha ugyan olyan a formátum, színmélység, kódolása a képnek és tömörítés mértéke, akkor legfőképp a felbontásától függ a mérete
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!