Miből van pénze az embereknek 300-500 ezer forintos telefonokra?
"Két rossz dolgot hasonlítasz össze. Aztán ugyanezek az emberek sírnak, hogy Magyarországon nem lehet előrehaladni, meg lakást venni."
Miért, hogy lehet Magyarországon fiatalként, örökség, vagy átlagnál jóval gazdagabb szülők támogatása nélkül előrelépni ingatlan ügyben? Persze, ha van annyi tököd, hogy a semmire bevállalsz 3 gyereket, de ez meg más adóforintjából történt, nem saját erőből.
Nem szórom a pénzt, 3x annyit keresek mint az átlag, aztán hiába teszek félre lakásra évente milliókat, olyan tempóban nőnek az ingatlanárak, hogy a drágulást alig tudom követni. 45 négyzetméteres panelek mennek 50+ milliókért a fővárosban... Már én is ott vagyok, hogy inkább elszórom hülyeségekre a pénzemet, mert semmi értelme nincs takarékoskodni.
Nem könnyü, de nem is lehetetlen. Egy pár ha fejenként keresnek 300 nettót, Az egyik fizetésből meg lehet élni, a másikat félretéve évi kb. 3,5 misi. Pár év alatt egy hitel önerejére össze lehet gyüjteni.
Én is Pesten élek és nézem a lakásárakat, az 50 millió messze túlzás. Korrekt, de kompromisszumos lakásokat lehet kapni 35 környékén. Ennek kb 10-12 millió az önereje, pár év alatt össze lehet szedni.
#42.
Nekem 59 négyzetméteres lakásom volt Szigetszentmiklóson. Azért az nem BP.
A munkába bejárás így sem volt kényelmes…
2011-ben vettem 9 millió forintért.
2020-ban adtam el 23 millióért és azóta 2* is tovább adtak rajta.
Legutóbb 35 millióért. És nem újították fel annyira… Csak kicsit.
Én most vidéken élek, mert otthonról dolgozom, de a nagyszüleim még élnek és 50 négyzetméteres Bp-i XX. kerületi lelakott lakásukra (10+ éve nem volt semmi felújítva) 45 millióért lenne vevő.
"Én is Pesten élek és nézem a lakásárakat, az 50 millió messze túlzás. Korrekt, de kompromisszumos lakásokat lehet kapni 35 környékén. Ennek kb 10-12 millió az önereje, pár év alatt össze lehet szedni."
Persze, lehet 35 millióért is venni lakásokat, leginkább felújítatlan 30-35 négyzetméteres kis lyukakat. És akkor még mindig ott vagy, hogy vagy 10+ év megtakarítását toltad ebbe, vagy akár 20 évre adósodsz el, egy olyan lyukért, amiben hosszú távon már egy párnak is kényelmetlen élni, mert egy légtér az egész lakás.
"Lehet spórolni hitel önerőre, de ha addig is nem fekteted be valamibe a félretett összeget, akkor sanszos hogy elinflálódik és akár évek munkája megy a levesbe."
Jelenleg nincs olyan alacsony kockázatú befektetés, ami megvédene az inflációtól. Tudom, mert én is bőven eleget kutakodtam. De ha tudsz mondani, akkor semmiképp se tartsd magadban.
És itt nem is az alap infláció a gond, mert az az utóbbi 2 évet leszámítva csak pár százalék volt évenete. A probléma inkább az, hogy evről évre akár 20%-ot is mennek felfelé az ingatlanárak. A vidéki szülővárosomban már tudnék venni egy aránylag normális lakást a pénzemből, de ott meg munkám nem lenne, vagy max harmad annyiért, mint amennyit most keresek. Cserébe Budapesten meg esélytelennek érzem az egészet lassan.
Pár éve, amikor beköltöztem a jelenlegi albérletembe, akkor nagyjából 25 millió körül mozgott egy mini-garzon. Most ha 35-ért megkapnám, akkor még azt mondanám, hogy jól jártam, mert szerintem kis szerencsével 40-ért is elmenne.
Az egyik barátom szomszédjában, egy félig lepukkant házban, egy viszonylag normális 40 négyzetméter körüli lakást adtak el most 50-ért. Az egyik kollégám most nézett felújított (de semmi extra) 45 négyzetméteres panelt 52 millióért. Ez a valóság sajnos. Ezen meg aztán nem oszt, nem szoroz, hogy az ember 3-4 évente 150-ért vesz telefont, vagy 300-ért. Meg az se, hogy elszív pár naponta egy doboz cigit. Ez már lassan a tök mindegy kategória.
"Nem könnyü, de nem is lehetetlen. Egy pár ha fejenként keresnek 300 nettót, Az egyik fizetésből meg lehet élni, a másikat félretéve évi kb. 3,5 misi. Pár év alatt egy hitel önerejére össze lehet gyüjteni."
Ma egy átlagos albérlet 150 körül indul. Plusz rezsi. Vegyük úgy, hogy 170 a lakhatás, ebből szerintem 2 ember nem él meg normálisan havi 130-ból, maximum akkor ha kuporognak. De akkor kuporogjanak. Félre tudnak tenni havi 300-at, ami 3,5 millió. Éves 10%-os árrobbanásokkal számolva, egy most 45 milliós, nem túl pici és nem túl felújított lakás jövőre már 49,5 millió lesz... Ha "csak" 5%-ot drágulna, akkor 47,25 lenne, magyarul a 3,5 milliós megtakarításból 1,25 lett ténylegesen. 20-on évek kellenek, mire összegyűlik egy 50%-os önerő.
Az igaz, hogy a mai infláció elég kiszámíthatatlan, szóval erre most nekem sincs jó ötletem. De ha már pár százalékot kamatozik, azt se bukod.
Pl. Újpesten 38-39 millióért közepes állapotú, 2 - 1+2 feles lakásokat lehet venni, teljesen korrekt helyen. Igen, picit kell rajta újítgatni, de azt már évek alatt, ahogy dolgozik az ember meg lehet csinálni.
Inkább azt vitattam, hogy az emberek nagyon könnyen mondják mindenre hogy "nem számít". Napi cigi, energiaital, 2 évente 300 ks telefon, gondolom akkor a laptop/ gép amit használnak is legyen jó, egy két kajarendelés a héten sem számít és így a sok apróságból a nap végén sok-sok pénz kifolyik egy év alatt. Egy kis tervezéssel messze nem ilyen siralmas a helyzet.
“ De ha tudsz mondani, akkor semmiképp se tartsd magadban. “
Hát nem tudok.
Én a Google részvényekbe való befektetést választottam, és nagyon komoly kutatómunkát végeztem előtte.
De ez nyilván valamilyen szinten szerencsejáték…
Az én számításaim szerint 2025-re 160-on lesz. Egy hete 105 alatt is volt, akkor nagyon jó vétel volt… most 118.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!