Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Miért érdemes állandóan...

Miért érdemes állandóan cserélgetni a telefonokat?

Figyelt kérdés

Minden ismerősömnek max 1,5-2 évig van meg egy telefon. Nyilván nem azokra az esetekre gondolok amikor tönkre megy vagy ilyesmi. Hanem amikor pl nekem adja testvérem meg csomóan hogy adjam el ami volt neki mivel már újat használ.

Pl testvérem. P20 pro-t adott. És átvizsgálva és használatba véve letesztelve semmi baja az ég világon. Nem lassú, jó az uzemido, szép. De már le kell cserélni. Nekem egy P20 lite van ami 2018 as de még olyan mint az új, nem veszek észre különbséget. És addig fogom használni amíg nem okoz semmi bosszúságot vagy nem töröm véletlenül össze.

Ez egyfajta divat hogy gyorsan újat és újat kell venni?

2022. júl. 7. 11:54
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:

Gyerekek most bele lehet magyarázni hogy egy irigy dög vagyok aki kinézi a másik kezéből az új telefont és én akarom eldönteni hogy ki mikor cserélheti le, de az egész írásomnak nem ez volt a lényege.

"De, pont ez a lényeg. Nem lehet azt játszani, hogy te kiragadsz EGY dolgot egy hatalmas nagy halmazból és arra mutogatsz, hogy rossz. Rossz, persze. Szinte ma semmi sem készül fenntartható módon, még a bio paradicsom termesztése sem az. Ahogy a kutyakajáé sem, a telefoné sem, a lélegeztető gépé sem és a strandpapucsé sem."

Nem én ragadtam ki egy dolgot hanem ezt pont te teszed, én pont hogy árnyalni próbáltam a dolgot (aminek a környezetvédelemben értelme van). Teljesen életszerű példákat hoztam fel amikkel illusztráltam mire gondolok.

Józan ésszel ezekbe szerintem nem köthetnél bele és ezert nem is tetted.

A tudatos vásárlás meg a gyermekmunka nehezményezése tényleg nem reális elvárás manapság amikor ez senkit nem érdekel :) Vagy csak nagyon leveseket. De abban remélem egyet értünk hogy frankóbb lenne ha ez benne lenne a köztudatban vagy te úgy is leszarnád ha egyébként tudod?

Mérő rágalom amiket állítasz mivel ha valaki akkor én pont tudom hogy tiltással semmit nem lehetne elérni, ezért is gyagyaság hogy "a gyakorin akarja megmondani ki mit miért cserélhet le". Tényleg meglepődnék ha valaki aki értő olvasással végig megy rajta annak ez lesz az eredmény.

A szalmabáb érvelést meg hagyjuk ugyanis nem állítottam hogy a strandpapucs vagy a lélegeztető gép vagy a telefon fenntartható módon készülne, pont az én érvelésem támasztod ezzel alá. Szóval nem tudom mire célzol ezzel.

"Ez meg egy túlzó példa. Ilyen vásárlást senki sem csinál."

Hajajj.. Kevesebbért is. Ne magadból indulj ki. :)

És nem, nem szűkíti az új vásárlók tömegét. Nem jön ki a matek és értelmetlen. Nyilván minél több eladó használt készülék van, annál többen vesznek új telefont is. És ugyanannyi embert alapul véve ha még több és több használt készülék van a piacon akkor akik használt telefont használnak azok is gyakrabban cserélik a használt készülékeket. De a lánc eleje a lényeg akik újat vesznek. Új autókból sem adnak el kevesebbet mert egyre több használt autó van. Az egyik értékből lehet következtetni a másikra oda vissza. A semmiből nem lesz anyag.

2022. júl. 7. 15:15
 12/38 A kérdező kommentje:

"Biztos vannak olyanok, akik csak a vásárlás öröméért vásárolnak új telefont. Na de, ha meg tudja racionálisan indokolni, hogy számára ez miért szükséges, akkor mi van? Te rá fogod vágni, hogy ez számodra nem releváns indok, ezért szükségtelen vásárlás volt. És akkor itt a patthelyzet."

Nincsen patt helyzet ugyanis én azt nem tudom eldonteni hogy a kis pista miért vett iPhone pro max 25 ultrát. Én annyit tudok csinálni hogy egy ilyen réteget megnevezek. Aki magára ismer az magára ismer aki nem az nem. Hogy miért vette meg azt csak ő tudja. De elég idealista hozzá állás lenne ha azt gondolnám hogy nincs egy hatalmas vásárló embertömeg aki nyakra phaszra vásárol és lecseréli maga sem tudja miért mert csak..

2022. júl. 7. 15:19
 13/38 A kérdező kommentje:
Aztán egyet erthetsz velem hogy van egy ilyen réteg vagy mondhatod azt hogy nem szerintem ilyen ninvsen aki brahiból vásárol. Vagy mondhatod azt is hogy ha van is ilyen szerinted az sem baj mert kit érdekel... Ez lenne a patthelyzet. De az hogy a szándékaimat kritizálod és vitatod el tőlem és olyan dolgokat magyarázol bele amiket nem mondtam az nem patt helyzet.
2022. júl. 7. 15:22
 14/38 A kérdező kommentje:
Az csak a vitában patt helyzet
2022. júl. 7. 15:22
 15/38 A kérdező kommentje:
Nyilván nem lehet ellenőrizni mert ezt csakis az tudja aki vásárol.
2022. júl. 7. 15:23
 16/38 anonim ***** válasza:

"A tudatos vásárlás meg a gyermekmunka nehezményezése tényleg nem reális elvárás manapság amikor ez senkit nem érdekel :) Vagy csak nagyon leveseket. De abban remélem egyet értünk hogy frankóbb lenne ha ez benne lenne a köztudatban vagy te úgy is leszarnád ha egyébként tudod?"

Na jó, tudod mit, akkor nézzünk egy példát. Beballagsz egy elektronikai üzletbe, mert szükséged van egy ventillátorra a nagy meleg miatt. Szétnézel a boltban, van 3 gyártótól, 15 különböző típus, akár ugyanaz a típus több gyártási hellyel is. Na, hogy állsz neki ott helyben kitalálni, hogy melyik készülhetett gyermekmunkával? Egyáltalán lehetséges ennek megbízható módon utánanézni egy szál telefonnal a kezedben? Szerintem nem.

"Hajajj.. Kevesebbért is. Ne magadból indulj ki. :)"

Na, akkor ki szalmabáb érvel? :D

"És nem, nem szűkíti az új vásárlók tömegét. Nem jön ki a matek és értelmetlen. Nyilván minél több eladó használt készülék van, annál többen vesznek új telefont is"

Ennek fuss neki még egyszer. Ha használható állapotú használt telefonok jelennek meg a piacon, akkor az hogy a franckarikában ne csökkentené az új telefont vásárlók táborát?

Igazából ez a vita meddő és értelmetlen. A kérdésre válaszoltam, te meg idekeverted feleslegesen, mindenféle kapcsolódási pont nélkül a környezetvédelmet, a gyerekmunkát, meg a jó ég tudja mit.

Tehát még egyszer az egyetlen értelmes válasz az egészre: azért vesz valaki új telefont, mert kell neki és megengedheti magának. Pont. Lehet, hogy értelmetlen a vásárlása számodra, de te is csak a saját szubjektív értékeid alapján ítélsz.

2022. júl. 7. 15:25
 17/38 A kérdező kommentje:

"Na, akkor ki szalmabáb érvel? :D"

?? Tejesen más a szalmabáb érvelés jelentése. Nézz utána mit jelent. Azzal hogy nem értek egyet vele hogy szerinted emiatt nem vesznek telefont szerintem meg igen, ez nem szalmabáb érvelés. De te ugyan csak szalmabáb érvelsz amikor kérdőre vonsz hogy a média marktban te ugyan hogy nézzél utána neten hogy melyik ventillátirhoz hány kisgyerek vére tapad vagy mi.. Na ez a nagybetűs szalmabáb érvelés. És ezt te csinálod holott konkrétan a vitában én nem mentem el a média marktba hanem önmagában a gyerek munkáról beszéltem. De még ha bele is megyek ezen kérdésed fejtegetésébe akkor én lényegében nem állítottam hogy amikor most meg tudunk venni azok közül van lehetőségünk olyan választani amihez nem tapad vér.. Hanem azt mondtam hogy önmagában kevesebb darabszámú termék megvásárlásával és ezzel egyidejűleg a csökkenő kereslet miatt a csökkenő termeléssel is kevesebb gyerek fog dolgozni.

"Ennek fuss neki még egyszer. Ha használható állapotú használt telefonok jelennek meg a piacon, akkor az hogy a franckarikában ne csökkentené az új telefont vásárlók táborát?"

Már elmondtam de akkor újra.

A gyártók egyre több telefont adnak el évről évre. Egyre több a használt telefon is lesz, amik egyre fiatalabbak és akik egyébként használt telefonoznak azok is előbb cserélnek. Persze lesz aki használt telefont vesz új helyett. De minél többen vesznek új telefont és ezáltal minél több kerül a használt piacra, annál gyakrabban cserélik azok is akiknek használt volt. A te elméletben ugye a sok használt telefon az még állítja az új eladásokat de ez nme igaz, és azért nem igaz mert akinek használt van(már használtan veszi) az is gyakran cseréli. Így pont amikor átbillene a mérleg a te elméletedben akkor fognak elkezdeni a használt telefon vásárlók is újat. De nagyjából az új telefon vásárlóknak van egy szilárd bázisa és a használtal foglalkozóknak is. Meg van egy réteg aki hol ilyent hol olyant. Ami közös az a gyakori váltás. Az meg hogy mennyivel több új telefont adnak el évről évre utána lehet nézni neten.

"Igazából ez a vita meddő és értelmetlen. A kérdésre válaszoltam, te meg idekeverted feleslegesen, mindenféle kapcsolódási pont nélkül a környezetvédelmet, a gyerekmunkát, meg a jó ég tudja mit."

Ez csak egy állítás de semmi érvelés nincsen mellette. Nem vagy konkrét..Így erre tényleg nem tudok válaszolni.

"Tehát még egyszer az egyetlen értelmes válasz az egészre: azért vesz valaki új telefont, mert kell neki és megengedheti magának. Pont. Lehet, hogy értelmetlen a vásárlása számodra, de te is csak a saját szubjektív értékeid alapján ítélsz."

A kérdésre ez a nyers válasz igen. De ez már egy nagyon nagy halmaz amiben benne van minden fajta indíttatású vásárlás nyilván. De most ezzel feltaláltad a meleg vizet. Persze nyilván való az tudja megvenni aki megengedi magának, de az még nem az oka hanem csak a lehetősége. És igazából a kérdés erre irányult. Ezt az egyszerű választ én is ismerem amit mondtál. De nem azért veszem meg a kicsit mert megtehetem hanem mert 6 személyes kell. Mert ha nem kéne 6 személyes akkor nem venném meg akkor sem ha megengedhetném magamnak.

2022. júl. 7. 15:55
 18/38 A kérdező kommentje:
Mielőtt megkapnám a magamét. Igen látom hogy 2 dolgot írtál kell neki és meg is teheti...
2022. júl. 7. 15:59
 19/38 anonim ***** válasza:

"A gyártók egyre több telefont adnak el évről évre."

Ez sem igaz már idéntől.

De nyugodj meg, hogy hosszú távon tényleg növekedni fognak az eladások, de nem a fejlett piacokon. Itt már nincs hova növekedni. Eljön az idő szép lassan, amikor Afrika, Dél-Amerika meg Ázsi leszakadtabb régióiban élők MILLIÁRDJAI jelennek meg a piacokon mint vásárlók. Na, aztán ahhoz képest kb. nulla lesz az, hogy a telefont vásárlók 0,02%-a szerinted feleslegesen vesz új telefont.

"?? Tejesen más a szalmabáb érvelés jelentése. Nézz utána mit jelent."

A "ne magadból indulj ki" meg hasonlók puffogtatása ugyanúgy érvelési hiba. Márpedig erre reagáltam.

Igazából van még kérdésed? Mert őszintén szólva meguntam. Ha akarsz, írj ki egy másik kérdést a környezetszennyezésről

2022. júl. 7. 16:15
 20/38 Szirty ***** válasza:
50%

"nem szemétbe megy..."

Dehogynem! Csak valamivel később.

2022. júl. 7. 17:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!