Tényleg megéri kifizetni 400ezret egy iPhonért, hogy az 3+ évig hibátlanul működjön?
"Nyáron diákmunkázom, és ha utána a 13 pro-t megvenném akkor konkrétan egy fillérem se maradna."
Hát ilyen anyagi lehetőségekkel valóban nem szól túl sok minden amellett, hogy lenullázd magadat egy iPhone-ért cserébe.
"milyen érv van még mellette a hosszú élettartamon kívül" hát hogy ez egy IPhone :D
Viccet félre téve. Miért kell egy csúcs kategóriás telefon? Úgy értem minden részét ki fogod tudni használni? Úgyis csak átmenetileg lesz csúcs kategóriás, mert jön a következő jobb szebb stb szerintem ne verd el rá minden pénzed, inkább válassz egy közép kategóriás telot, ha ragaszkodsz a márkához, egy korábbi iPhone-t és a maradék pénzt meg költsd másra vagy tedd félre. Én egy iPhone xs-t használok, előtte édesanyám használta, és szuperül helytáll, max az akksija merül kicsit gyorsan, de használom is..
2-es válaszoló
Mindenképpen iPhone-ban gondolkozom. Mindig is androidos telefonjaim voltak, és tök jól elvoltam velük, de tavaly olcsón hozzájutottam egy használt XS-hez, ami után teljesen megértettem az iphone működését és azt is hogy miért sokkal stabilabb és "erősebb" mint egy android. Középkategóriában nézelődtem de a mostani androidos választék elég gyatra. Ott van a samsung túlárazott, ocsmány müanyag hátlapjú "A" szériája, és a híres laggos xiaomik, amik tényleg elég gázak. Szóval max az lesz hogy egy 12-est veszek majd alaptárhelyel (64gb)
Először is: Az iPhone telefonok (majdnem mind) alapvetően felsőkategóriásnak szánt csúcstelefonok. Igazából egy luxuscikk a telefonok között. A luxuscikkek pedig sosem "érik meg". Nem az a céljuk, hogy jó ár/érték arányú céleszközök legyenek. És ezt most nem kell csak az iPhone-ra ráhúzni, a legdrágább Apple telefonnál is vannak sokkal drágább termékei, még a lesajnált kínai gyártóknak is. Xiaomi is van 450+ ezerért, aztán még csak nem is hajlítható telefon, na az megéri?
Másodszor: ezeket a telefonokat (remélem) nem diákbérből veszi senki, meg nem a magyar átlagbérből, meg nem azok, akiknek pont annyi pénze csücsül a bankszámláján, mint amennyi a telefon ára. Most akinek egy drága telefon pár napnyi nettó bevétele, az miért ne vehetne ilyet?
Harmadszor: ezek a telefonok sajnos viccen kívül csak itt a vad keleten számítanak sokaknak elképesztően drágának. A forint gyengülése minden értelmes devizával szemben elképesztő és ez főleg a jelenlegi kormány regnálása alatt csúcsosodott ki, továbbá világverő ÁFA van minden műszaki terméken. Egy iPhone USA-beli iPhone 13 ÁFA nélkül 799 dollár. Még 2008-ban, a válság előtt 1 dollár 144 forint volt kb. a mélyponton. Ha azóta nem gyengült volna, akkor 115 ezer forint lenne az ára. Ha erre nem egy nevetségesen nagy 27%-os ÁFA-t számolnál, hanem mondjuk egy 15%-osat, akkor 132 ezer forint plusz az apró lenne az ára. Eközben most az aktuális, hivatalos ára 335 ezer. :) Ha azt mondanánk, hogy a 144 forintos USD helyett 200-al számolnánk, akkor is csak 184 ezer forint lenne az ára ÁFA-val. (Egyébként jelenleg olyan brutálisan gyenge a forint, hogy dollárban számolva itthon olcsóbb a telefon....)
A 2020-as USA átlagbér 56310 dollár volt. Ha ezt megfelezzük (nem tudom, hogy ez nettó vagy bruttó, annyira nem érdekel, de a felezés is túlzó) akkor is több mint 10 millió forintról van szó. Tehát az átlag amerikai nem hónapokat dolgozik egy ilyen telefonért, hanem kb. pár napot...
Utolso kommentelo
Ez nem teljesen igaz
Mert lehet hogy 130 ezer lenne, de az akkori arakhoz/fizetesekhez kepest ugyanolyan lenne mint most, csak arányosan többet erne a forint, tehat akkoriban volt 200 ezer az ami most 600 ezer. De ugyanannyi az erteke csak mas a nevleges szam. Erted amire gondolok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!