Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Hogyan működnek ezek a sok...

Hogyan működnek ezek a sok wattos telefontöltők?

Figyelt kérdés
A lithium akkumulátorokra 3,7 voltot szoktak írni, de valójában 4,2 voltosak (vagy akár ennél is több), ha teljesen feltöltjük őket. Na de egy 4,2 voltos akkumulátor töltéséhez minek 9 volt feszültség? Csak mert az öcsém új telefonjának a töltője 9 voltos. Az amperről nem is beszélve. Ezek a gyorstöltők is több wattosak, mint maguk az akkumulátorok! Ez azért érdekes, mert én úgy tudtam, hogy a túl sok amperrel töltés az károsítja az akkumulátort. Amennyiben ez nem igaz, még akkor is furcsa, hogy miért 9 voltos a töltő, mikor a telefonokban ilyen 3,7 (4,2) voltos akkumulátor szokott lenni, amit sima 5 voltos USB-vel is lehet tölteni, ki is próbáltuk.

2021. nov. 30. 16:43
1 2
 11/18 Vortrex ***** válasza:
Nekem ez annyira jelentéktelen volt, hogy le se esett, hogy a 2A-en akadtak fenn
2021. nov. 30. 19:25
 12/18 anonim ***** válasza:
A gyorstltés nem a számokon múlik hanem a technológia jelenlétén az eszközben, az adapterben és a kábelben.
2021. nov. 30. 19:31
 13/18 anonim ***** válasza:

Jó lesz az a 2A (ami már 3A) 5A-nek is.

[link]

[link]

2021. nov. 30. 19:35
 14/18 anonim ***** válasza:
pont nem erről volt szó :D mindegy
2021. nov. 30. 19:42
 15/18 anonim ***** válasza:

A tolto aramkor a telefonban van. Ezert az akksi toltesi feszultsege es az USB csatlakozon levo feszultseg 2 teljesen kulon dolog.

Az USB-s toltoknel (mar ha a telefon tamogatja) azert mennek fel 9V-ra vagy feljebb, mert a kabelen atvivendo elektromos teljesitmeny noveleshez vagy az aramot vagy a feszultseget kell novelni.

Es azert utobbit szeretik novelni, mert 9-12V hoz nem kell igazan semmit a kabelen valtoztatni.

Viszont dupla akkora aramhoz mar dupla akkora keresztmetszetu vezeto kellene ha a vezetek elektromos veszteseget (es rajta a feszultsegesest) nem akarjuk novelni. Tehat a feszultseg novelese sokkal gazdasagosabb.

Egyebkent ugyanezert hasznalnak 400 es 740 ezer voltos tavvezeteket. Ha ugyanazt a teljesitmeny 230V-on kellene atvinni hordonyi atmeroju "vezetekek" kellenenek ami jo kezelhetetlen es jo draga lenne. Viszont ugyanezt a kraftot 400kV-on atvinni eleg egy drotkotel vastagsagu vezeto kb. Nagyvonalakban...

2021. nov. 30. 20:12
 16/18 anonim ***** válasza:
51%
Leírták előttem is szépen, de összefoglalom nagyon röviden: nagyobb feszültséggel több áramot lehet átvinni, ugyanannyi amperrel.
2021. nov. 30. 21:03
 17/18 Szirty ***** válasza:

"nagyobb feszültséggel több áramot lehet átvinni, ugyanannyi amperrel."

Nem. amper = áram! :)

Gondolom azt akartad írni, hogy nagyobb feszültségen nagyobb teljesítményt lehet átvinni azonos áramerősségen.

2021. dec. 1. 14:44
 18/18 anonim ***** válasza:

"Gondolom azt akartad írni, hogy nagyobb feszültségen nagyobb teljesítményt lehet átvinni azonos áramerősségen."

Így, ahogy mondod. Köszi a kiegészítést. Fejben értem, hogy működik, de ha magyarázni kell, vagy beszélni róla, mindig keverem a dolgokat.

2021. dec. 1. 21:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!