Hogyan működnek ezek a sok wattos telefontöltők?
Amit a konnektorba dugsz be az nem töltő, hanem egy tápegység. Hálózati adapter. A töltő a készülékben van.
Nem az megy közvetlenül az akkura ami a hálózati adapterből kijön!
"A lithium akkumulátorokra 3,7 voltot szoktak írni"
Az a cella névleges feszültsége.
"valójában 4,2 voltosak"
az a max feszültsége a celláknak. Az újabbaknak tényleg néhány tized volttal magasabb.
2,5V pedig a minimális feszültségük - általában
"minek 9 volt feszültség?"
"úgy tudtam, hogy a túl sok amperrel töltés az károsítja az akkumulátort."
Ne keverd a feszültséget - V és az áramot - A!
Az egyenáramú rendszereknél a teljesítmény (W) A fesztülség és at áram szorvata. P=UxI
5V 1A az 5W
A 18W-os töltés úgy jön ki, hogy 9V-on 2A-t pumpálnak a telefon felé. 2x9=18!
Abban igazad van, hogy a sok amper nem jó. De itt inkább a vezetékekkel van a probléma. Minél nagyobb áramot szeretnénk átvezetni rajtuk annál vastagabb vezetékek kellene (nem csak a töltőkábelre igaz ez, hanem a telefonon belüli vezetékekre is). Ezért inkább a feszülséget növelik a nagyobb teljesítmény érdekében, nem az áramot.
A teljesítmény átvitele magasabb feszültségen hatékonyabb. Ezért küldik Paksról neked az elektromosságot 120, 400, sőt akár 750 ezer voltos feszültségen.
Ebben a cikkben van egy táblázat hogyan jönnek ki a teljestmény értékek - nem csak 9V van, 20-22 is előfordul....
Azt nem tudjátok, hogy a telefon hogy jelez az adapternek, hogy "oké, képes vagyok kezelni a 9v-ot"? Vagy még többet, láttam már 20v körüli értéket telefontöltőn.
Ugye ha egy régebbi eszköz kapná ezt meg 5v helyett, lehet hogy távozna az örök elektron mezőkre.
Valamit a data pineken jelez egymásnak a két fél?
1#"A töltőkábel fix 2A-t bír el, ezért a feszültséget kell növelni a teljesítmény érdekében."
Nem így van.
Na jó egye fene, a fix szó lehet azt mondani, hogy a legtöbb esetben, vagy általában, vagy mondjuk úgy, hogy egy jó másfél évtizedig 2A.
Eleve hülyeség, mért gyártanának sok amperes töltőt? Hogy nagyobb feszültség essen a töltőkábelen, biztos. Már látom én is a wikipédiáról, van 2 meg 3A-es, de a 3A ár 100W-ot közvetít, tényleg ordenáré nagyot tévedtem...
"1#"A töltőkábel fix 2A-t bír el, ezért a feszültséget kell növelni a teljesítmény érdekében."
Nem így van.
De"
Az ipad töltőm 2,4 wa... 12 wattos, 2,4 Amperes. Ugyanaz a kábel van hozzá mint a telefonhoz.
De 0,4 Amperen ne vitatkozzunk. :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!