Van értelme a nagyon nagy, 20 feletti pixeles objektíveknek mobilokban, nem csupán paraszt vakítás?
A képminőséghez kevesebb köze van, de azért van, viszont sokkal inkább a kép részletességét határozza meg a felbontás, mennyire részletgazdag, és hogy így utólag mennyire lesz hasznos a digitális zoom! Már persze csak abban az esetben, ha valós felbontásról van szó, mert ha például azt olvasod róla, hogy 32, 48, vagy 64 MPx, ez mindegyik csak "parasztvakítás", ugyanis ezek csak felkonvertált értékek, plusz részlet nélkül! Az, hogy alapból szebb lesz-e a kép, relatív, általában nem, csak egyszerűen a többszörösére van növelve a pixelek száma (általában a négyszeresére), és így a tárhelyből is jóval több helyet foglal a kép, de feleslegesen! 0-25 MPx-ig valós a felbontás, a 40 is, 50-nel és 108-cal nem tudom mi a helyzet, a többi csak parasztvakítás! Xiaomi vagy akármilyen más telefon, hiába a 64 MPx, a tárhelyfoglalás mellett képminőségben is jobban jársz, ha maradsz inkább az alap 16 MPx-es beállításnál!
Sony telefont már eleve azért sem éri meg venni, mert elég rendesen túl vannak árazva - átlagos hardver, többször túltolt kijelző, de mindig az átlagnál gyengébb akksi, mindez jóval átlag feletti árért - de kamerában sem valami jók! Az objektív bár alapdolog, de telefonokban javarészt a szoftver szabályozza, hogy milyen lesz a képminőség (például hogyan és mennyire fókuszál), és általánosságban a Sony ebben elég gyenge!
"Ha pl. egyes xiaomi mobilokban sony objektív van, akkor nem jobb, eleve sony xperia telot venni?"
Ilyet még nem hallottam, mondj egy példát.
"Pedig így van, #4-es, közel sincs annyi gyártmányú objektív, mint ahány telefonmárka, talán csak 4-5 körül, és közülük a legtöbbet a Sony gyártja!"
Értelek, de erről szó sincs.
A képszenzor a Sony terméke, a lencse nem. Legalábbis a kérdésben szereplő márka esetén. Leica és Exmor szállítja az üveget ha jól tévedek.
Úgy, hogy a képminőségnek és a pixelszámnak nem sok köze van egymáshoz! A pixelszám azt mutatja, hogy kerekítve hány darab képpont (pixel) alkotja a képet (1 MPx = 1 millió pixel), ennek pedig így a kép részletességében van szerepe, ugyan a képminőséget is befolyásolja valamennyire, de azt sokkal kevésbé! Illetve a #3-as válaszomban írtam, hogy vannak felkonvertált értékek, plusz részlet nélkül, de az 50 MPx nem tudom, hogy milyen érték, valós, vagy felkonvertált-e?
Plusz részletek nélkül a felkonvertált képméret legfeljebb arra jó, hogy reklámfogásként a laikusok számára megnövelje az értékét, de még így is könnyebben eladja a telefont, a gyakotlatban viszont csak méreténél fogva feleslegesen foglalja a helyet!
Néhány éve a legelső Google Pixel telefonra mondták, hogy hivatalosan annak van a legjobb kamerája! Igen, de gondolom csak a pénzelés miatt, amúgy a "hivatalossággal" ki lehetett törölni... tudod mit, ha a GYAKORLATBAN meg abszolút nem úgy teljesített a kamera! Tessék, nézd meg ezt a képet digitális zoom-mal is:
Mobilarénás tesztfotó, ami a Google Pixel kamerájával készült, "annyira jó", hogy gyakorlatilag például a táblákon is alig lehet kivenni a betűket, anno is voltak már olcsóbb telefonok kameráival készült ezerszer jobb képek, nem csodálkoznék, ha most meg a Xiaomi által most is hasonlóról lenne szó, de az sem kizárt, hogy tényleg jó, nem tudom, ahhoz majd tesztfotókat kell látni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!